用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有感而發……自行面試
樓主: clching117
go

有感而發……自行面試   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-6-15 12:46
唔太夾MSS既傳統風格~~~

面試都要夾風格?唔明?

pccw2017 發表於 18-6-15 14:09
面試都要夾風格?唔明?

我唔太知MSS既面試型式,似乎唔太要求高,但網友家長論自己囡係謙讓型,似乎係面試較吃虧,性格表現亦似乎同Marymount風格有分別,所以若真係有興趣報考,都係最好回歸小朋友是否適合該校~~~

mcl203 發表於 18-6-15 14:45
我唔太知MSS既面試型式,似乎唔太要求高,但網友家長論自己囡係謙讓型,似乎係面試較吃虧,性格表現亦似乎 ...

就因為MSS係單對單面試,所以先至啱樓主個女,至於話MSS風格唔適合樓主個女就未必,我見個有人入讀MSS後性格變得活潑開朗,唔好睇少瘋子的力量啊!

pccw2017 發表於 18-6-15 17:55
就因為MSS係單對單面試,所以先至啱樓主個女,至於話MSS風格唔適合樓主個女就未必,我見個有人入讀MSS後性 ...

所以我都話要家長評估適合性,有人開心左,亦識有人好唔開心咁完成中學,岩唔岩自己就自行評估了。MSS D女生都普遍係帶自信型,或可以叫帶點搶格~

pokinponi 發表於 18-1-29 09:34
想請教一下.
回覆 pokinponi 的帖子

我仔上年考直资有group interview, 他也有提及有个同學英文流利,成日搶住講,搅到同組有些同學完全冇机会开聲, 佢話總之人地一开聲,那同學便插入來,非常霸道

我仔話已经 讓了他2次,佢仍然係人地未講完就插嘴,就唔再讓佢,唔停止自己的說話,照樣自然清楚地說,大聲过佢,对方唯有收聲囉!而且,随後也邀請其他未有發言的同學仔發表意見

pokinponi    發表於 18-6-19 14:19

回覆樓主

去b1學校,除非你有級10,否則in得幾好都輸成績。一般自行得38個位,你係學校一定會收成績好,自行表現好。試問一間熱門b1,點會冇38位成績係頭10,又講得好既去in呀?囝面試做得好,英文普通話reading aloud講到連個老師「合眼訓」都比佢打聲叫醒左,group discussion 佢做晒opening 同closing. 有invite 唔出聲既同學發言,但佢級成績我20-30。小學老師都叫我地打定輸數。反而幫佢報左兩間區內直資,我懷疑唔多區外人爭,或者級10內既人唔會去報。佢地根本收唔到最top那批,反而寧願收interview 表現ok既一批所以我囝兩間都有offer.所以b1又唔係最top那批同學,可考慮非最top 既直資,免得等個random number 發落

200904 發表於 18-6-15 10:58
有什麽推薦的嗎?

男的考九華、聖若瑟書院,純學術,全英對話。
九華考的 science、SJC考的 maths 部份考題係初中水平。
‹ 上一主題|下一主題