用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 deleted
go

deleted [複製鏈接]

deleted
   0    0    0    0

回覆樓主

其實係一家四口子

除左牛津CO外,校長仲有冇講其他同學的offer?

mother904 發表於 18-1-21 14:51
除左牛津CO外,校長仲有冇講其他同學的offer?

學校口頭有話英美澳一堆學校有收。上週五晚開升大學家長諮詢會我唔得閑沒去到,听朋友提話好多都好勁。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

Conditional offer都要睇最後公開試成績至知入唔入到

見過好多 WFK 同學,都係讀英國名牌 Foundation 而非 Year 1。
不過感覺間學校對學生唔錯,我班 friend 成日返香港果陣探老師。

1998Ruby1998 發表於 18-1-23 18:28
見過好多 WFK 同學,都係讀英國名牌 Foundation 而非 Year 1。
不過感覺間學校對學生唔錯,我班 fri ...

而家講大學CO,我相信唔係Foundation。Foundation 唔需要CO啦,直接去讀就得。
以前成日話學生唔係親生仔,即唔係小一讀起,好多學生去向都冇宣佈。今年係第一屆親生仔女,所以校長專登宣佈,激勵士氣呱。

不過,我會覺得等待同學真的secure offer才宣佈,效果會更好

回覆 mother904 的帖子

係喔。不過 CO 鍾意出幾高都得,達到先算

醒目開學勳章 王國長老

mother904 發表於 18-1-23 19:00
而家講大學CO,我相信唔係Foundation。Foundation 唔需要CO啦,直接去讀就得。
以前成日話學生唔係親生仔 ...

兩睇
真心嘅,唔係串
年年呢個時候都有學校高調公佈學生「入左」英國名牌大學(牛津哈佛imperial UCL果類講出黎就有意義,淨講有各大國家CO無參考價值,因為其實好易有)。問題係,最後入到嗎?睇報紙果個唔知咪以為已經入晒囉
學校唔公布,俾人錯覺全港只有聖喇拔入到,自己有又唔公布好蝕章
公布咩,對學生好大壓力(臨考公開試又準備記招又盛你估人人都鍾意?)。而且萬一撻Q失手,對學生係好大打擊,因眾人焦點都在佢身上(唔係串,我校真係有人DSE撻左Q,就係衰果科,但其實overall叻到夠入三大神科)又例如前排我女同學去英國面試,都唔係個個鍾意高調話俾人聽啦!你估無壓力咩

所以我地學校都係選擇同JUPAS結果一齊講

1998Ruby1998 發表於 18-1-23 18:28
不過感覺間學校對學生唔錯,我班 fri ...

有了好開始,以後門檻跨起來容易得多,而且今次好多都是Y1而非foundation 。

Congrats to the school!  I really hope that there are more options available to the students in HK, not only DSE and IB.

Except Cambridge, other UK CO should not be difficult to meet.  
‹ 上一主題|下一主題