用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ——-
樓主: Qqbb2015
go

——- [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 18-1-23 20:59
啊! 咁咪有主科不合格也可上番mary好輕鬆哦

津校唔同直資學校

直資學校收生可自訂要求, 所以其實直資跟本唔可以當龍校, 因為佢今年可以收小學部90%, 下年可以只收50%, 甚至一個都唔收, GH就係最佳示範

津校既龍校, 其實亦有不少限制, 選咗直升之後, 連考直資都唔得, 否則就會自動除名 (就算只係報考都被除名).

直資學校, 簽完直升協議, 仲可以考其它直資, 甚至自行試吓睇吓有冇收到暗示.... 不過要留意, 有一間好有心想學做真。龍校既直資講明, 選擇咗直升之後連自行都唔會俾你參加, 能否直升仲要睇埋你呈三後既成績. 到時呈三成績唔達標, 會自動將你係直升名單除名, 到時家長自己去諗掂點抽獎. (當時自行階段已結束, 9成直資中學都已派完offer, 仲要已經不能再申請轉用住址網抽中學)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

Del 重覆

hkpapa852 發表於 18-1-24 12:27
津校唔同直資學校

直資學校收生可自訂要求, 所以其實直資跟本唔可以當龍校, 因為佢今年可以收小學部90%,  ...

好絕呀

hkpapa852 發表於 18-1-24 12:27
津校唔同直資學校

直資學校收生可自訂要求, 所以其實直資跟本唔可以當龍校, 因為佢今年可以收小學部90%,  ...

請兩點想請教:

「津校既龍校, 其實亦有不少限制, 選咗直升之後, 連考直資都唔得, 否則就會自動除名 (就算只係報考都被除名).」
係咪St Mary’s尼類小學同中學都係津校既先係咁?如果小學係私校,中學係津校,有無尼個限制?

你第三段提及:「有一間好有心想學做真。龍校既直資講明, 選擇咗直升之後連自行都唔會俾你參加」
有邊間(或者幾間)學校係咁?尼個限制真係要好驚呀!

謝謝

pekovian 發表於 18-1-24 23:12

請兩點想請教:

我試答~
St Mary 小學和中學係結龍關係,依EDB制度先有此限制
Raimondi 小學和中學係直屬關係,規則係有分別,依統一乙部85%為直屬位,小學部學生一定要放乙1先有機會經直屬位派入~~~

mcl203 發表於 18-1-25 00:10
我試答~
St Mary 小學和中學係結龍關係,依EDB制度先有此限制
Raimondi 小學和中學係直屬關係,規則係有 ...

例如,Raimondi 小學部學生係可以考直資和申請自行派位,而不影響直屬位優勢~~~

mcl203 發表於 18-1-25 00:12
例如,Raimondi 小學部學生係可以考直資和申請自行派位,而不影響直屬位優勢~~~
...

多謝前輩回答

你講Raimondi做例子,咁我就明啦!咁即係尼類學校要更上層樓既官津,只能靠自行,如果乙一揀左其他學校就不成功便成仁,仲要可能門都無得叩,對嗎?

pekovian 發表於 18-1-25 00:30
多謝前輩回答

你講Raimondi做例子,咁我就明啦!咁即係尼類學校要更上層樓既官津,只能靠自行,如 ...

直屬中學接受小學部學生叩門與否...是否有優勢要視乎中學既做法
如...Raimondi 就講明 自行及統一...若不選中學部...就叫學生派位失敗唔好番黎求位
但當然...我係非用家...唔知若真係如此...中學是否真係唔考慮俾機會學生 ~~~

Muigg 發表於 18-1-24 21:33
好絕呀

睇完再評價吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pekovian 發表於 18-1-24 23:12

請兩點想請教:
私小+津中, 一定唔會係龍校, 只會係聯繫/直屬學校

聯繫/直屬位點用, mcl203 已講了

暫時所知, 有以下學校會同小學部學生講明, 如果自行, 同甲1乙1唔放番直屬中學, 派唔入中學部的話不會接受叩門 (即係類似111):

聖心
高主教
九龍民生

hkpapa852 發表於 18-1-25 08:03
睇完再評價吧!

這是高主教嗎?

rkowsoakna 發表於 18-1-25 08:58
這是高主教嗎?
高主教唔係龍校

睇完再評價吧!

是某男校嗎?曾經聽過一個不太熟的家長講過類似所以初小好多人已部署插班

Ocean419 發表於 18-1-25 09:19
是某男校嗎?曾經聽過一個不太熟的家長講過類似所以初小好多人已部署插班
...
不能說的學校

hkpapa852 發表於 18-1-25 09:26
不能說的學校

不能說指邊間先,EK越來越多不能說,唔易估喎~~~

hkpapa852    發表於 18-1-25 10:21

睇完再評價吧!
無可厚非... 始終可以直升都係選龍校其中一個誘因。

如果放棄了「直升」的「福利」,就不能輸打贏要。

ChocoMilk33 發表於 18-1-25 10:26
無可厚非... 始終可以直升都係選龍校其中一個誘因。

如果放棄了「直升」的「福利」,就不能輸打贏要。

是否輸打嬴要呢?

香港目前絕大部份所謂既直資龍校, 都沒有同類型既"限制", 亦不會有"簽完直升協議後既被DQ既機制"時, 就可見呢間學校幾用心良苦

回覆樓主

如果因為高主教個校網好而揀高主教,其實係咪最後可能都冇用?因為除左最叻個十個八個,都未必咁搏唔要書院去乙一揀其他學校?

little12 發表於 18-1-25 14:04
如果因為高主教個校網好而揀高主教,其實係咪最後可能都冇用?因為除左最叻個十個八個,都未必咁搏唔要書院 ...

若當初你純係因為高主教小學個挍網而決定入讀,到升中時其實係完全和讀非直屬小學一模一樣,你仍然可以自由選校,不論你成績好或平平~~~

只係,你既然已入讀高記,只要成績位處中列以上,你已穩入其中學部,為甚麼要放棄優勢,而走出街去搏他校,所以,一般直屬小學生想搏其他中學,都主要係自行階段~~~

試想想直小 和 非直小,完全唔考慮其中學部,根本就係一樣~~~

little12 發表於 18-1-25 14:04
如果因為高主教個校網好而揀高主教,其實係咪最後可能都冇用?因為除左最叻個十個八個,都未必咁搏唔要書院 ...

呢D睇家長承受力。。有同學級十內只搏自行,有同學級3x to 5x也會乙ㄧ也用來搏qc...
‹ 上一主題|下一主題