用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教:應否放棄福小,搏抽獎呢?
樓主: dragonhorse
go

真心請教:應否放棄福小,搏抽獎呢?   [複製鏈接]

感覺唔上唔落,不如放出來,搏抽獎,叩門,其他學校call waiting.
咁遠,又要交學費,神校先會考慮。

henxyvan 發表於 18-1-25 16:36
樓主,由沙田經大老山去油塘都係大約30分鐘,應該可以接受。

如果最後決定讀,應該會朝早搭火車轉地鐵,驚塞車遲到,放學先揸車入去接放學。

我試過一架8X巴士係沙田新城市上面去官塘都係20分鐘內, 你如果早上有自己車去油塘應該好快, 真係30 min都有可能,

單以學校, 如果係我, 會留福建, 佢地的TS (類似科學)好深英文, 比出名的英文深些的英小更深, 如果可以讀到程度應該比好多官津好.

HaYi 發表於 18-1-25 21:48
我試過一架8X巴士係沙田新城市上面去官塘都係20分鐘內, 你如果早上有自己車去油塘應該好快, 真係30 min都有 ...

就係聽好多人講福小轉左校長後,各方面越來越好,當初先走去考。當有offer後,又覺得好似遠左啲,好多謝你巴士資料,又多個選擇,謝謝。

回覆樓主

另一路線建議,如果你屋企附近有6字頭行東隧過海巴士,喺東隧口落,經油麗邨行去福小都唔使15分鐘。學校返8:00,早上八點前,東隧口唔太塞車。

HaYi 發表於 18-1-25 21:48
我試過一架8X巴士係沙田新城市上面去官塘都係20分鐘內, 你如果早上有自己車去油塘應該好快, 真係30 min都有 ...
利申, 我唔係FK 用家, 不過見朋友仔女福小(初小)  福中(高中), 有睇過下教材, 感覺用書同方向, 現在福小校長用多佢以前國際學校的思維, 對跟上去的學生是一件好事. 而且中學轉左全英後相信未來一兩年, DSE英文都應該會有改善, 所以你如果想得通交通安排, 福小係一個幾好的選擇.

dragonhorse 發表於 18-1-25 22:21
就係聽好多人講福小轉左校長後,各方面越來越好,當初先走去考。當有offer後,又覺得好似遠左啲, ...

福小常識科係教中學內容,全英教學。
一般大學生唔係英文水評高,都教唔掂。
啲字深到嚇死你,但啲小朋友又讀到,父母英文唔好就一定要請補習教。

小五已教文言文,英數用深的教材。
除非超班小朋友,一般高小好難攞到九十分以上成績。

朋友官津,(級十)睇完福小啲書已經想嘔
福小教嘅嘢,同官津完全唔同的嘢。
唔係話官津唔好,係英小同中小教學唔同嘅嘢。

dragonhorse 發表於 18-1-25 22:21
就係聽好多人講福小轉左校長後,各方面越來越好,當初先走去考。當有offer後,又覺得好似遠左啲, ...

其實舊校長都好好,以前係每星期必有測默,有時候係隔日測考。

但而家大考前才有小測,功課唔多,最緊要大考前自己溫掂啲書去考試。

至於全英教學,每班班主任都有net teacher , 一位中國人老師(但都只會講英文)

pw2011 發表於 18-1-26 09:42
另一路線建議,如果你屋企附近有6字頭行東隧過海巴士,喺東隧口落,經油麗邨行去福小都唔使15分鐘。學校返8 ...

頭先search左好似冇

HaYi 發表於 18-1-26 10:54
利申, 我唔係FK 用家, 不過見朋友仔女福小(初小)  福中(高中), 有睇過下教材, 感覺用書同方向, 現在福小校 ...

我都相信福小應該會越來越好

asd456 發表於 18-1-26 12:58
其實舊校長都好好,以前係每星期必有測默,有時候係隔日測考。

但而家大考前才有小測,功課唔多,最緊要 ...

福小net都算多,同埋小班(25-27人)雙班主任,所以都幾吸引,係個位置令我不斷諗緊值吾值為佢放棄抽獎。不過,聽完咁多位意見後,我應該會要個offer,91網俾我感覺係天地網,冇勇氣再去抽,老實講,我目標吾係二線津校,驚到時抽吾中一缐津校,又叩吾中,我會後悔放棄福小,再次多謝大家意見&路程提供。

回覆樓主:

我覺得你自己渣車,交通不是大問題,千萬不要坐地鐵去油塘,淨係九龍塘去油塘站要半個鐘,仲未計出站走到學校的時間。朝早大老山渣車出九龍最塞係八點三之後,如8點前出隧道,去到油塘約15分鐘。如你不用排auto toll 又會慳返排隊時間。走繞道在麗港城出,可避開東隧藍田廻旋處車龍。

ashleycece    發表於 18-2-6 21:01

dragonhorse 發表於 18-1-26 13:34
福小net都算多,同埋小班(25-27人)雙班主任,所以都幾吸引,係個位置令我不斷諗緊值吾值為佢放棄抽獎。 ...

你應該註冊咗福小,再去心儀小學叩門。
仲有你最好係再睇下有冇保母車,出油塘,因為福小好多住外區,住馬灣都有。
你亦可以問校車公司啲上車位置,你可以小朋友搭幾個站地鐵,然後坐校車都可以。

福小net都算多,同埋小班(25-27人)雙班主任,所以都幾吸引,係個位置令我不斷諗緊值吾值為佢放棄抽獎。 ...

明智的決定

Gd choice

都係個句:

如果唔係咁心儀福中, 其實放棄福小會好D

因為入咗福小, 最終大部份學生都係要升番上福中. 要離開, 未必係想像中咁易
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

唔好淨係睇小學,沙田英中是全港最多,這個已經夠吸引。沙田去福小的車程,是每日好現實的問題。

利申:沒有考福小,也不是住沙田

回覆樓主

感覺遠到呢,十二年堅持每日來回沙田和油塘或觀塘接送孩子的承諾不輕,如接送者中段要返屋企更要每日來回兩次呢。福小不俗,惜未至於令我非取不可...

PCMW    發表於 18-1-29 12:05

回覆樓主:

福小語境可能好D,但現實要咁遠,倒不如把省下來的幾千元學费及車程時間請net上門補。咁大人同小朋友無咁辛苦。

12年,好辛苦。就算中學想轉返入沙田,轉校網有時可能要down grade。而且沙田英中亦不錯。

回覆樓主

睇過今年校車路線,沙田會停希爾頓中心同濱景花園巴士站,但係唔知坐幾耐同要幾多錢。不過曾經聽過家教會成員講,學校要求校車行程行程絕不超過1小時,而且呢條線尾站喺馬鞍山,你預50分鐘左右。

其實小朋友好易適應,好多已經習慣咗上車瞓覺,佢哋唔覺得辛苦,反而因福小活動比較多,好多需留校進行,你可能預咗要親身去接。
‹ 上一主題|下一主題