用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳仁濟醫院王華湘中學係band 幾?
樓主: zone
go

將軍澳仁濟醫院王華湘中學係band 幾?   [複製鏈接]

ttjoett 發表於 19-4-13 17:37
你好,好想知多D可以講多少少嗎?你小朋友現在讀緊幾年級?老師會好谷嗎?有無愛心?
我見話多默書/小測大約一星 ...

我小朋友宜家中一,每星期幾多次好難講,因為科科唔同,不過應該個個星期都有
飯商我女同學話難食,我地自己送飯的,你亦可以帶飯叮,不過要俾2蚊一日,校工姨姨幫你叮
老師都幾好有愛心,不過我就覺得活動多咗
谷我唔覺得谷,反而覺得幾得閒咁就算有功課都好快做完

2K2007 發表於 19-4-13 18:16
請問有冇2018 DSE Result 作參考?謝謝!

之前有見到網站有宜家唔見到有

bb鼠 發表於 19-4-14 10:28
我小朋友宜家中一,每星期幾多次好難講,因為科科唔同,不過應該個個星期都有
飯商我女同學話難食,我地自 ...
多謝回覆!佢讀得開心嗎?小朋友入到讀英文班?可以送飯可以叮飯都幾好喎,起碼多2個選擇,本身我只留意寶林站的學校,現在好後悔當時無睇多d,慕德你有無認識?我本身想排呂潤財先,但老師建議慕德排先,但慕德我真係唔熟悉!

ttjoett 發表於 19-4-14 10:40
多謝回覆!佢讀得開心嗎?小朋友入到讀英文班?可以送飯可以叮飯都幾好喎,起碼多2個選擇,本身我只留意寶 ...

我女係精英班,所以就應該會比其他班谷dd,但我又真的唔覺得谷
我之前都無睇過呢間,慕德都無,不過坊間排名是王2a慕德2b,呂因為上年剛脫龍所以仍是未知之數⋯⋯

little_yolky 發表於 19-4-12 15:26
其實我哋私小學術唔係無津校好  二線要同二線比丫嘛。我哋主要係唔操,所以應試能力無人好啫。家 ...

仲唔操下考pre s, 擔心b1 拎到嘅位越來越少。

我女而家還可以,起碼無唔合格。但學校出來dse 始終係b1, 我女都要續繼努力。我女學校中三好似會西走成績差

唔知其他b1 學校係咪甘?

最緊要亞女無學壞,同同學仔關係又幾好

kwankwanchun 發表於 19-4-17 20:00

簡介會時副校話唔會喔。同埋我問過一個F4男仔,佢話只發現得幾個同學唔見咗,唔係多喔。

見到你女女讀得好真係好開心。我哋真係唔差,就係Pre-s1考得唔好而已。

bb鼠 發表於 19-4-14 11:10
我女係精英班,所以就應該會比其他班谷dd,但我又真的唔覺得谷
我之前都無睇過呢間,慕德都無,不過坊間排 ...

B1入B2學校就緊係唔覺得谷⋯⋯我當年書都唔駛溫都考top啦⋯⋯阿女努力呀,所有人都係DSE見。

2K2007 發表於 19-4-13 18:16
請問有冇2018 DSE Result 作參考?謝謝!

之前在其他網站找到影下的

回覆樓主:

謝謝您提供資料!核心科目第4級或以上比率,冇公布英文科!

原來王華湘今年都英文教初中LS? 宣基都係喎 跟咁貼嘅

回覆樓主:

早前朋友聚會,有一朋友曾在WWS代過課,朋友話WWS算係一間不錯的中學,感覺她會升值。
我好奇問何以見得?
朋友話教全級最差果組,同學都很埋頭苦幹做堂課,遇疑難有積極發問,加上有時老師寫黑板有小錯漏,都會有同學注意到,並作出提示,可見同學們都有用心功課,留心上課。
根據朋友描述,若最差果組都有表現,整体應會不錯。

fatman69 發表於 19-4-19 13:41
早前朋友聚會,有一朋友曾在WWS代過課,朋友話WWS算係一間不錯的中學,感覺她會升值。
我好奇問何以見得?
...
可惜, B2學校死穴就係大部份學生英語水平較差

王華湘近幾年整體成績是不錯, 但似乎一直被英文成績所拖累.

英文科4+, 似乎仍然未達全港平均水平, 間接導至3322率未能突破50%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-20 18:37

香港爸爸,家長對不同级数學校,應有不同要求!
朋友近年都去過幾間西貢/TKO區的校代課,以佢所講WWS算係B2中較紥實的一間,至少學生有心學,老師在教學上不用兼顧太多紀律問題。
我知朋友短期代課未必看到全部情況,但都可睇到一些具體情況。
都係果句,B2要上B1談何容易!

fatman69 發表於 19-4-20 19:06

香港爸爸,家長對不同级数學校,應有不同要求!

王華湘每年收到超過50%學生屬全港 top 40%(當中應有不少B1學生),但偏偏6年後可以維持屬全港前列既學生比S1收生時少。

以佢咁既input,對佢有要求也是合理的。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kyvy0722 發表於 19-4-18 23:48
原來王華湘今年都英文教初中LS? 宣基都係喎 跟咁貼嘅

之前唔係㗎咩

fatman69 發表於 19-4-19 13:41
我好奇問何以見得?
...

你朋友係咪代英文科?因為得英文科會分組

hkpapa852 發表於 19-4-20 18:37

其實佢整體成績不錯是因為有某些科到高中時會轉做中文

bb鼠 發表於 19-4-23 09:57
你朋友係咪代英文科?因為得英文科會分組

邊科就吾講啦!無謂影響朋友!
我都係路過答句,我本人完全吾熟TKO區,hkpapa就知我最熟係沙田區!資訊嘅野知幾多就講幾多,希望幫到人。

學生一定要學樂器嗎?

mybryan 發表於 19-9-19 14:06
學生一定要學樂器嗎?

係啊!初中一人一音,有中西樂器選擇。

‹ 上一主題|下一主題