用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大升學
樓主: Ericang
go

加拿大升學 [複製鏈接]

各位, 請問加拿大是否要到G11先可以選phy或sicence 的科目,我仔剛讀G10下學期, 只可讀Eng, Maths, PE, Fitness,   他講要到G11先可以選phy或sicence , 我不清楚,請幫忙

Ericang 發表於 18-2-2 14:36
各位, 請問加拿大是否要到G11先可以選phy或sicence 的科目,我仔剛讀G10下學期, 只可讀Eng, Maths, PE, Fitn ...

phy, chem, bio starts from grade 11

Ericang 發表於 18-2-2 14:36
各位, 請問加拿大是否要到G11先可以選phy或sicence 的科目,我仔剛讀G10下學期, 只可讀Eng, Maths, PE, Fitn ...

我仔今年G10 修8科
Eng、Maths、Sci、History、Civil + Career(必修)
French、Business、Computer Sci(選修)
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

請問 阿伯塔省的 Calgary 治安及 U of Calgary 好嗎? thx.

回覆樓主

請問,我個仔今年想考埋個DSE先過去,但佢欠一科Chem,想喺加拿大嗰邊retake,但就要讀多兩年High School再考大學,我就覺得好浪費時間,其實有冇折充方法唔駛讀兩年High School又可補回Chem呢科呢?
[img align=right]C:\Documents and Settings\winxp\My Documents\My Pictures\_1501.gif[/img]

sharonchung 發表於 18-2-4 09:58
請問,我個仔今年想考埋個DSE先過去,但佢欠一科Chem,想喺加拿大嗰邊retake,但就要讀多兩年High School再 ...

如果今年考完DSE可直接申請大學,唔需再去讀中學。但前提係報咗名未?記得好多大學一月前申請係 early bird會有獎學金,最好考咗 ielts先

Ericang 發表於 18-1-31 15:20
回覆 BK999 的帖子

CAD22,850 a year include school fee and dorm

Thanks

請問 psychology邊間大學好呀?
‹ 上一主題|下一主題