用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有啲人仔女會讀到書?
樓主: asd456
go

點解有啲人仔女會讀到書?   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 18-1-20 08:51
回覆 Anniemun 的帖子

睇得書多對中英2科是有幫助。但理科,例如數學,生物,化學,物理,並唔是簡單睇下 ...

但如果中英理解及表達能力弱, 任何一科要理解課文內容, 甚至答題也不易.
當然要理科勁, 絕對同意不是單靠多睇書可解決

Anniemun 發表於 18-1-19 21:17
我都係第一身感受,自己愛閱讀,兩個小朋友都愛閱讀,而且成績十分好,所以我說個人認同。 ...
This is your case only.
Not necessarily true to every family.

2jkidsfather 發表於 18-1-20 10:26
This is your case only.
Not necessarily true to every family.

其实Annie都只是分享个人經驗吧~各人狀況也不-样的~她有她的道理,只是凡事总有例外~

回覆樓主

這是一個令人傷感的話題

little_yolky    發表於 18-1-22 11:35

其實教仔沒有最好方法,只有最適合方法。吾之良藥可能係汝之砒霜。家母目不識丁,家𥚃環境亦不太好,但好緊張小朋友教育,於是唯有一個字”嚴”,但小朋友天資性格各有不同,結果家中各人有非常成功、有平庸、亦有失敗。所以我個人覺得積極參與小朋友學習通過細心觀察去找出最適合方法係非常重要,但方法隨著小朋友年齡增長亦會改變,例如小朋友學習有問題,初小時我會教佢點做,到中小時佢開始有能力我只會教佢方法要佢自己思考,到現在高小我已經會同小朋友反証點解要咁做。環境亦係非常重要,點解好多教育程度高父母,孩子成績會比較好,因為佢地生活環境、習慣(例如閱讀)同思維已經為孩子提供一個較佳身教和學習環境。另外目標亦係小朋友學習原動力,當小兒係學校已經追到前列分子,無左目標心態開始放鬆,我給他看一份名校同級習作(當然係深好多),俾佢知道學校和外面差距,天外還有天,間接激發佢繼續自發向上既動力。

artroboy    發表於 18-1-20 11:15
Yanamami    發表於 18-1-20 11:10

Yanamami 發表於 18-1-20 10:30
其实Annie都只是分享个人經驗吧~各人狀況也不-样的~她有她的道理,只是凡事总有例外~ ...
謝謝回覆,明白做同一件事都會有不同的結果,我一路都係講緊個人感受,兩個小朋友一個已經大學畢業,細仔都中4,揀了全理科+M2, 成績很好,想分享的是個人覺得睇書多後,自學和理解能力強了,大前題是真心愛閱讀,不是迫出來的。我常和小朋友說,你放了什麼落袋子,想用時就可拿出來用了。語文底子好的話,其他科目也自然比較容易理解,當然,小朋友是自小記性好,理解能力強的,再看多書比較事半功倍吧!

父母自幼着緊、關注仔女學業,家中營造安定、寧靜的環境俾孩子讀書,對仔女成績有合理要求,讓孩子自幼感受到父母對佢哋有期望,一家子生活有規律,不盲目追求入讀高過孩子能力太多的學校,讓孩子容易在學業上有成功感,成功感會成為孩子自動追求好成績的動力,這樣,小學成為B1生,一點兒也不難。

S1Parents2017    發表於 18-1-22 17:17
小黃豆B    發表於 18-1-20 12:09

October. 發表於 18-1-20 11:37
父母自幼着緊、關注仔女學業,家中營造安定、寧靜的環境俾孩子讀書,對仔女成績有合理要求,讓孩子自幼感受 ...

Exactly!

October. 發表於 18-1-20 11:37
父母自幼着緊、關注仔女學業,家中營造安定、寧靜的環境俾孩子讀書,對仔女成績有合理要求,讓孩子自幼感受 ...

為孩子營造一個適合的學習環境最為重要
在香港考DSE,都係考勤為主,唔需要十分聰明

asd456 發表於 18-1-19 18:45
點解自己果個讀得咁差,點樣可以捱到畢業呀!

我細那個次次考試平均分1x分⋯⋯遺傳咗我!

我大那個讀書也可以⋯⋯遺傳咗另一半!

大細也一樣錫,培養也是一樣,大細也不會用「捱」來形容,每個人的閃光點不同,條條大路通羅馬,出路多的是,只要一路陪伴尋找興趣,可能最終成就不同,做個好人,那怕最後細那個做基層職業,也是對社會有供獻,又可能細那個最後創業,開發新apps取代700也未頂呢!!!

29XX86 發表於 18-1-20 08:42
侄仔讀書好叻, 我向佢媽媽取經, 佢話多睇課外書成績唔會差得去邊, 我囡由細到大KEEP住每日睇課外書, 有時幾 ...
睇課外書

sukitelfold 發表於 18-1-20 12:21
我細那個次次考試平均分1x分⋯⋯遺傳咗我!
"..開發新apps取代700也未頂呢"-------->

chun媽 發表於 18-1-20 12:14
...
教育制度問題,所以香港人啲創造力比大陸還差。

回覆 crazyhippo 的帖子

有個奇怪現象。要理科好top既人文科好,唔難。要文科好top既人理科好是好難。其實文科好多時亦包含左邏輯分析及技巧,而理科就是要邏輯分析及小聰明,到中學會更明顯。

回覆樓主:

其實唔讀書都有第二啲野叻,呢個話題可以引伸到點解人地啲仔女跑得咁快/唱歌咁好聽/點解咁大膽/點解咁高大/點解咁靚仔。。。沒完沒了的。人比人比死人,如果教育真係只有一條formula就可以教到十項全能出黎,咁呢個社會就可能只有醫生/律師/會計師了。

"就算讀書叻唔代表一切","每人都有自己叻的地方"之類的說話,自己明白也堅信,但見到人地仔女讀書成績好(當中有部份小朋友係讀得輕鬆的),而自己的就努力極都吾好得去邊,吾傷心就假......

chun媽 發表於 18-1-20 12:14
...
Yeah~~~我大女都係个中等生,將勤補拙呀~~DSE都算OK呀~

GreenMaDad 發表於 18-1-20 15:49
"就算讀書叻唔代表一切","每人都有自己叻的地方"之類的說話,自己明白也堅信,但見到人地仔女讀書成績好( ...
各有前因莫羨人,所以唔好成日望住人地果d, 自己痛苦~Focus下自己果个问題出係边好过,若然佢学习态度良好又盡左力,只好接受佢係佢。有得揀边个唔想叻叻,話哂佢叻与唔叻都係你既基因,唔調轉怨你算偷笑了~

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題