用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有啲人仔女會讀到書?
樓主: asd456
go

點解有啲人仔女會讀到書?   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-1-24 18:42
初中呢?
高中需要同DSE接軌,所以標準比較接近;初中好睇學校,間間學校唔同。

王家爸爸 發表於 18-1-24 14:09
呢啲叫全人發展。

我一直都以全人教育為目標,就算呈分試期間亦沒有減少課外活動,音樂亦沒有因為要8級而只是按步就班、拾級而上,所以只是7級(學了差不多6年了)
但是名校都要精英、貴精不貴多,唯有....

chun媽 發表於 18-1-24 18:58

係,以中文作文為例,60頭已經係level 5

今次中文作文考試,囡囡差不多70, 我話怎解低分,下次要再努力過。她話已經好高了。
中學開始拉curve. 分數而唔重要

chun媽 發表於 18-1-24 15:28
香港的男生忙於做手部運動→打機

我個仔係人板,除手部運動外加口部運動,一路打機一路傾解/鬧人,直至中六,突然改死性,由朝到晚溫書

回覆 Sophie0804 的帖子

70 分簡直係 5**,我都係攞過 2-3 次 70,平日多數 60-65。
慶幸你睇得開亦都睇得明。我屋企果兩件中學開始輪流問點解 XX 科冇 90 分,依家讀大學問點解連 80% 都冇。我話 72% 係 First,佢地兩個話唔信,咁嘅分數太低、唔合理。mouth:" />

October. 發表於 18-1-23 21:46
係,讀physics真係要認真諗諗,唔知點解我仔明明依家physics考得好(上次大測級5,今次期考班一,期考級排名 ...

其實數學,就算高中,如果target 5**, 要keep住90以上先穩陣,我仔中學時期一直唔穩定地80+  ~ 90+,然後DSE得5*

Ocean419 發表於 18-1-23 00:16
你的是囡?好難想像6歲男仔家中沒有一件lego以外的玩具

係女。因為個時搬屋,順便送哂比人。其實上小學都冇時間玩玩具。

little_yolky 發表於 18-1-24 09:15
我見到佢科英文得72分就想唔到有乜可以鼓勵佢了。

72分前面有成28分咁大空間可以進步,點解唔鼓勵呢?如果92分,就真係兩難啦!已經9字頭,再要求提高似乎太苛刻,就算退守維持都唔容易。

Doula 發表於 18-1-25 00:19
其實數學,就算高中,如果target 5**, 要keep住90以上先穩陣,我仔中學時期一直唔穩定地80+  ~ 90+,然後D ...
我仔幾次測考都80+,未試過90,呢樣野係我最失望既(在心裡),希望佢肯去補吓習,操吓卷啦,提升幾分啦,target5*就够了。

tkhhung 發表於 18-1-23 18:25
我细仔 比较懒惰 不想重温书本 今年有幸被学校推荐入资优教育学苑 希望改变他读书心态 考到QC LSC 为目标
...

你唔好對資優學苑抱太大期望,學院收生太濫,好多係積優並非資優,當年我仔學校一級廿幾人考入,我仔上咗2個課程已經同我講,D同學仔水準唔及中大資優課程D同學,只係一堆band 1學生一齊上堂嘅感覺
另外,想考QC,LS靠成績,一係讀聯繫小學或者其他學校考到級1,2名,如果唔係都好難考得入

Sophie0804 發表於 18-1-24 23:32
今次中文作文考試,囡囡差不多70, 我話怎解低分,下次要再努力過。她話已經好高了。
中學開始拉curve. 分 ...

一般而言,初中分數比高中鬆手D, 如果有70頭,應是上品作文

Doula 發表於 18-1-25 00:13
我個仔係人板,除手部運動外加口部運動,一路打機一路傾解/鬧人,直至中六,突然改死性,由朝到晚溫書
...

發達啦,我都想有今日        →中六鋤書

Doula 發表於 18-1-25 08:57
你唔好對資優學苑抱太大期望,學院收生太濫,好多係積優並非資優,當年我仔學校一級廿幾人考入,我仔上咗2 ...

朋友仔仔讀完資優學堂[數學], 都話沒有大作用,所以當年學校推薦小兒去讀,我都唔去,覺得有點浪費時間

chun媽 發表於 18-1-25 09:15
一般而言,初中分數比高中鬆手D, 如果有70頭,應是上品作文
同意, 考試作文有70頭, 簡直是鳳毛麟角, 佳作.

greentea000 發表於 18-1-25 00:34
72分前面有成28分咁大空間可以進步,點解唔鼓勵呢?如果92分,就真係兩難啦!已經9字頭,再要求提高似乎太 ...
...........你真係未卜先知嚟................

阿大今次考試英文係91, 我「心裡」真係黑面。因為今次份卷淺, 點解我知? 因為班入面居然有四個人高分過佢, 呢D大意失荊州既事, 呈分係唔可以發生的, 佢係靠英文突圍既人, 唔通叫佢靠數咩, 英文都保唔住, 你話係咪黑面呢。

不過, 口入面當然仍然讚佢好好啦。

little_yolky 發表於 18-1-25 09:30
...........你真係未卜先知嚟................

阿大今次考試英文係91, 我「心裡」真係黑面。因為今次份卷 ...

只要您仔仔保持水凖,就可以。您好難控制其他人的成功和進步。

little_yolky 發表於 18-1-25 09:30

阿大今次考試英文係91, 我「心裡」真係黑面。因為今次份卷 ...

91分黑面

中學定小學?

Sophie0804 發表於 18-1-25 09:59
只要您仔仔保持水凖,就可以。您好難控制其他人的成功和進步。
呈分, 係必須考慮埋其他人既成功同進步。阿女咪就係唔能夠保持水準LOL, 份卷淺, 錯得多, 咪即係唔小心LOL。

artroboy 發表於 18-1-25 10:01
91分黑面
係「心裡面」黑面啫, 表面唔敢架。

artroboy    發表於 18-1-25 10:03
‹ 上一主題|下一主題