用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問聖心有call waiting 未?
樓主: wylee90
go

請問聖心有call waiting 未?   [複製鏈接]

HauMiranda 發表於 18-1-19 13:32
前幾天收CALL WAITING, 大B, 下星期去註冊, 實在很感恩。
聖幼VS協幼, 如樓上所說, 如果家長屬戰鬥型, 會努 ...

其實我好一條心讀聖幼,但阿女係9月細b,怕就算waiting 個priority都低

回覆樓主

聖心已call完,暫時無晒位了

Herasmom 發表於 18-1-19 13:48
其實我好一條心讀聖幼,但阿女係9月細b,怕就算waiting 個priority都低

即使沒有把握都好,繼續寫信表誠意。相信如樓上所說,考到聖心的大多會有SPK offer ,聖幼朋友說六月至八月都不停call, 因為好多hold住多過一個offer的家長到時先肯放位。加油!希望你成功等到!

HauMiranda 發表於 18-1-19 14:07
即使沒有把握都好,繼續寫信表誠意。相信如樓上所說,考到聖心的大多會有SPK offer ,聖幼朋友說六月至八 ...

我會繼續寫信。但如果早一日收到call個心會踏實好多

Herasmom 發表於 18-1-19 14:19
我會繼續寫信。但如果早一日收到call個心會踏實好多

咁你上次提及最後都wait唔到既朋友,位小朋友係大or細b? 本身有無優勢嫁?(emoji)

曾詩拉 發表於 18-1-19 18:20
咁你上次提及最後都wait唔到既朋友,位小朋友係大or細b? 本身有無優勢嫁?(emoji)
...

八月b,n無

Herasmom 發表於 18-1-19 18:21
八月b,n無

唉,等既日子真係好難熬

^^yee 發表於 18-1-19 08:21
我都等梗聖心call waiting 呀
不過我想問呢,協恩同聖心會點簡
可否俾啲意見,謝

這是我之前問過的 sh vs hy,參考下!
hy收生小,但不是龍校!sh龍校
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3581608

回覆 Kato88 的帖子

睇咗你個 post, 所以最後你去了聖心註册?聖心 vs 協幼唔駛諗我明,我反而諗緊點解咁一面倒揀聖心而冇人揀 St Clare. St Clare 升小% 都好高

Diama 發表於 18-1-19 21:01
回覆 Kato88 的帖子

睇咗你個 post, 所以最後你去了聖心註册?聖心 vs 協幼唔駛諗我明,我反而諗緊點解咁 ...

st clare你也有offer嗎?

我之前也問過,其實都唔係一面倒sh,兩邊都有支持者!

最後得出結果,st clare 升小%都好高,st clare kg學術比sh kg深,如考直私小較有利,st clare小學 程度適中唔咁大壓力,會開心d,而且英小,其實我都好鐘意!

而sh kg 升小應該唔係問題,校風比較嚴,中小,英文教快1年,家長壓力大d,而我係因為返半日,校風好,加上中學係1A,所以兩者選擇了sh!

之後sh 和 hy 就無得比啦

回覆樓主

咁如果我target不是協小同聖小,而是陳守仁,咁又會點睇呢?是不是協幼好啲?

^^yee 發表於 18-1-19 21:38
咁如果我target不是協小同聖小,而是陳守仁,咁又會點睇呢?是不是協幼好啲?
...

如target TSL,咁有無報KV,SC or LH?

Herasmom 發表於 18-1-19 22:13

如target TSL,咁有無報KV,SC or LH?

christy2011 發表於 18-1-19 07:14
聖心真係好少位call waiting

SH call 好多 waiting,舊年個SH group 最後有大概1/4人 drop offer。

monodad 發表於 18-1-20 01:34
SH call 好多 waiting,舊年個SH group 最後有大概1/4人 drop offer。

謝謝你,但係舊年有240個位,今年得180個。而且又唔知waiting佔學位幾多%

Herasmom 發表於 18-1-20 01:50
謝謝你,但係舊年有240個位,今年得180個。而且又唔知waiting佔學位幾多%

其實target 龍幼嘅嚟嚟去去都係同一班小朋友去考,就算SH group 入面至少有一半人手執2個offer 以上(我識幾個同時有GH, SH同SPK,未計兩間TL, St Clare, SSGC,RHS, RC果D),而且唔計九龍區,淨係港島區女龍幼選擇十分多,只要妳唔係全reject而係全waiting,我相信能夠waiting入其中一間嘅機會相當高,放心!

P.S 有個別例子係就算reject,寫多幾封信都變咗waiting再call入。

回覆 monodad 的帖子

大約幾時call?

SH 第一 round 已 call 完, 下次call應該係出咗 SPK result之後同SH要再比錢時,因為家長通常唔會主動通知學校放棄學位, 所以要到比錢先知邊個唔讀,大概 4/5 月吧。

Diama 發表於 18-1-20 08:49
SH 第一 round 已 call 完, 下次call應該係出咗 SPK result之後同SH要再比錢時,因為家長通常唔會主動通知 ...

好清楚!

回覆 Diama 的帖子

近排有無人收call?
‹ 上一主題|下一主題