用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

simoncwl 發表於 18-1-21 06:58

老實講我都唔係好明你講乜嘢係SPC真男校,DBS, LSC, SJC,  ...
坦白講, 多數人(唔一定係女人)都只會關心"真神校"
"真男校"係點, 真係個人觀感

老實講我都唔係好明你講乜嘢係SPC真男校,DBS, LSC, SJC,  ...

KC又真係唔可以叫真男校, 因為以前有收女生.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

SPC 以前都收過預科女生,也不太真男校。

manmonster 發表於 18-1-22 09:53

所以什麼真。男校呢...... 認真便輸了! 

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

manmonster 發表於 18-1-22 09:53

前SPCC校長就係由MSS轉去SPC~~~

hkpapa852 發表於 18-1-22 09:22
KC又真係唔可以叫真男校, 因為以前有收女生.

咁英華都唔得了,以前預科收過男校女生

simoncwl 發表於 18-1-22 10:42
咁英華都唔得了,以前預科收過男校女生
其實呢個帖既考慮重點, 從來都唔需要理真乜乜, 假乜乜

只需要諗以下兩點:

1. 日後如只能升讀SPCPS既中學部是否OK?
2. 如辛苦6年後, 最後只能入到一間成績不如SPC既中學, 又是否OK?

四隻貓    發表於 18-1-22 14:15
Felix223    發表於 18-1-22 12:35

hkpapa852 發表於 18-1-22 10:59

只需要諗以下兩點:

想要安穩啲嘅路就選SPCPS,起碼升中學部條件不高,絕對有保障。覺得自己仔係天之驕子,非神校不讀而且一定考得入兼讀得掂,咪選SFA囉。

只需要諗以下兩點:

仲要諗自己現在身處位置,係山腳,山腰和山頂望既景象完全不一樣,現實係位於山腰和山腳,可能只係一廂情願既願景,以為自己好有腳骨力~~~

noverzero    發表於 18-1-22 12:39

只需要諗以下兩點:

只需要諗以下兩點:
絕對值得反思!

即係。。。 某天有人話公司來左個 “真。靚女” , 咁口痕友唔會爆話平時開口,埋口叫 “靚女” 果D 邊個係假。。。

hkpapa852 發表於 18-1-22 09:56
所以什麼真。男校呢...... 認真便輸了! 

即係。。。 香江才子話齋: 而家呢代, 食菜無菜味,食魚無魚味,食雞無雞味,男人無男人味,女人無女人味。。。

施主,你明白以上呢句,就可能會明白什麼是 “真。男校”

retriever 發表於 18-1-22 14:17
即係。。。 香江才子話齋: 而家呢代, 食菜無菜味,食魚無魚味,食雞無雞味,男人無男人味,女人無女人味 ...
女人無女人味, 同係咪真。女人, 係兩個不同概念喎!

hkpapa852 發表於 18-1-22 14:33
女人無女人味, 同係咪真。女人, 係兩個不同概念喎!

http://imgs.weekendhk.com/wp-content/uploads/2017/06/stephenchow_line11_1540517443594adc320d48b.jpg

開下玩笑啫,"不喜勿插"

retriever 發表於 18-1-22 14:17
即係。。。 香江才子話齋: 而家呢代, 食菜無菜味,食魚無魚味,食雞無雞味,男人無男人味,女人無女人味 ...
Spc 唔係出名男人味喎。
Sell溫文儒雅少爺仔。

小息都吾俾跑,咁同一條魚唔俾游水有乜分別?咁可以有幾真?

ATMW227 發表於 18-1-18 19:42
一間傳統龍校(中學又BAND 1B - 1A)
一間學術好升中叩門入BAND 1又高的祌級小學
大家會怎樣選擇,可否分享一 ...

有些另類意見俾你參考一下

1)一條龍有直升安排,成績壓力冇咁大。你可以按自己的培育計劃,為將來打好根基,不用每科扯到行。非一條龍學校學生小四開始要考慮呈分試,追排名,三年壓力都幾甘。每次考完試就要搵料,孩子排名位置,邊幾個在前面等,就算B1C都要推上B1A,B1B;B2生要推上B1,補習風氣盛行,持續壓力好唔好,就要看家長教育理念。唔會話一條龍少補習,但見到部份係集中於增潤,主要是為未來作準備。

2)朋輩和家長關係。一般來說,除少部分外,家長們關係比較好,所有資料都願意分享。孩子間亦少啲比較成績。始終大部份都會考慮直升,冇咁多心計。

3)除了學業外,全人發展或多元智能比較好。學生們會多啲參與不同類型的課外活動,不過有否得著就見仁見智。

4)K3和高小變數好大,一個唔覺意變咗下游或邊緣人就有排煩。

5)成績好果班一樣可以外闖,唯一麻煩的是冇咗學校嘅支援。

ckcleung 發表於 18-1-22 15:15
小息都吾俾跑,咁同一條魚唔俾游水有乜分別?咁可以有幾真?

講得好,仲有SPC一星期只有一堂體育堂,測驗考試完又冇得早放學,真男校冇得比男仔放電玩樂,所以見親SPC啲仔都.....

相反見其他假男校啲仔活躍好多....

其實谷冇問題,SFA都係谷,只係啲fans成日講到SPC可以hea讀,真係好大誤導囉

relaxd 發表於 18-1-22 15:51
講得好,仲有SPC一星期只有一堂體育堂,測驗考試完又冇得早放學,真男校冇得比男仔放電玩樂,所以見親SPC ...

HUH?

講讀 SPB 可以 HEA 讀咁奇?
‹ 上一主題|下一主題