用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學 ...
樓主: ATMW227
go

聖保羅書院小學(BOYS) vs聖方濟各英文小學   [複製鏈接]

mimi222shi 發表於 18-1-24 08:31
唔好意思, 我和朋友欣賞  貴校及對  貴校有興趣

請教一定要指定人發問, 才能回答小學部上中學部的安排嗎?

小學部學生上中學部要合乎校方所定的good pass. 有家長問過何為good pass. 校方答過現行是60以上及操行ok .以我所知,事實上中學部有多過160個位,所以其實要全數收小學部學生是可能的。

ngngachun 發表於 18-1-24 09:05
小學部學生上中學部要合乎校方所定的good pass. 有家長問過何為good pass. 校方答過現行是60以上及操行ok  ...
非常感謝  您的解答!

前文有提問
我有朋友想多了解  貴校在自行不選直升SPC的安排?

他有意小孩投考  貴小學, 可惜沒有BK戶口

中學同小學是直屬?  

好奇一問, 小學教怎樣填, 意思係選SPC怎樣填?
選他校怎樣填?

學校對選擇不打算升SPC的同學有支援?

謝謝!

mimi222shi 發表於 18-1-24 08:28
我正在煩找中學, 也幫朋友問緊小學

見咁多人推介
首先呢, 我唔係專家, 只係一件厚多士

讀直資龍校要考慮既問題:

1. 每間直資龍校小學部既學生, 最後都有至少70%要自願或不太自願的情況下升上中學部, 如果你唔想入中學部, 最後恐怕亦不易成為小數民族

2. 直資中學唔需要因為收生水平而擔心能否維持英中地位, 所以如果間學校係諗住為學生打造12年既學習生涯, 你認為佢地會否盡力去催谷小學部學生係小六時有好大比例既B1學生呢? 又會唔會要求學生一定要考好Pre-S1呢?

3. 就讀直資龍小, 升中要轉船, 主要只其實只可以考其它直資, 因為要參加派位就必須先放棄直升, 家長是否有勇氣放棄直升Offer去搏?

4. 就算家長有勇氣去搏選擇參加派位, 咁用邊個校網? 如跟學校, 其實大部份直資龍校既小學部, 都係位於B1學額不夠既地區 (除DBS同港同外), 咁又係攞嚟攪..... 如果用住址網, 咁係學校唔知有幾多B1學生既情況下, 不明確因素又會更多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

想請問st Paul boy 著唔著重運動架?還是著重學術?還是兩樣都著重?

hkpapa852 發表於 18-1-24 09:17
首先呢, 我唔係專家, 只係一件厚多士

讀直資龍校要考慮既問題:

專家:
你在EK是很多人的偶像, 經常無私分享升學資訊, 特別係我最弱既數據分析!

我理解力比較低, 咁查實做少數唔直升係咪真係"麻煩"?

不過, 為免產生誤解, 尤其係名校

其實, 最適合答應該係SPCPS/SPC家長

相信只有該校家長回答才最有說服力

mimi222shi 發表於 18-1-24 09:14
非常感謝  您的解答!

前文有提問

因小朋友只是小一生,故此不太清楚校方對不原校升讀的支援。但聽其他家長說不選原校升讀的有些是選同區網的中學,另外則考取其他直私中學。相了解升中情況可在中學交流區內找回聖保羅書院板面再問問。

ngngachun 發表於 18-1-24 09:40
因小朋友只是小一生,故此不太清楚校方對不原校升讀的支援。但聽其他家長說不選原校升讀的有些是選同區網 ...
非常感謝  您的回覆!

呢版已經有好多專家,
也有眾多支持者(包括我留意  貴中學及代親友問  貴小學)
相信能解答小問題

可能要請教高小/已升中的家長解答

謝謝!

呢度有D confuse...幾時變咗升中版...

回覆 Felix223 的帖子

仲好似個人諮詢服務站。真係多謝前輩專家無私奉獻。

Felix223 發表於 18-1-24 10:52
呢度有D confuse...幾時變咗升中版...
我請教過小學部, 如何給"輕鬆愉快的童年"學生

不過, 未有小學部家長回答

既然, 多數SPC學生數都是小學部學生直上,請教不可在此版問的理由?

manmonster 發表於 18-1-24 11:09
回覆 Felix223 的帖子

我一直有多謝家長解答問題

有傳統歷史的名校, 絕對係多人想認識的學校!

mimi222shi 發表於 18-1-24 11:16

很多前輩也分享了學校文化理念,其實很無謂的,自己清楚想要一間咩學校最重要,點樣define 輕鬆愉快,是追求成績成績再成績,還是精英中既精英能為你帶來愉快?

mimi222shi 發表於 18-1-24 08:31
唔好意思, 我和朋友欣賞  貴校及對  貴校有興趣

請教一定要指定人發問, 才能回答小學部上中學部的安排嗎?
我估人哋意思係EK 開一個account 好簡單,如果認真想瞭解多啲,自己爬文或問都唔難。其實問咗之後,有人答咁係好,冇人答都冇辦法。答案是否正確,是否啱用要自己判斷。

mimi222shi 發表於 18-1-24 11:16

一直以來EK有好多前人或用家分享過SPC,其實或多或少都好清楚,如果仲有咁大疑問,會不會根本不是你杯茶。況且問升中版,我自己覺得D用家會比到多D具體意見⋯⋯

Felix223 發表於 18-1-24 11:28
一直以來EK有好多前人或用家分享過SPC,其實或多或少都好清楚,如果仲有咁大疑問,會不會根本不是你杯茶。 ...

我前文提過, 以往在找小學時, 就是發現SPC被評為BAND 2A, 現在才發現, 簡直是被誤導!
散開的網上資訊太多太亂...
恰巧見有人比較此校, 才發現此校的好處, 所以對此校甚有興趣

b3410 發表於 18-1-24 11:26
我估人哋意思係EK 開一個account 好簡單,如果認真想瞭解多啲,自己爬文或問都唔難。其實問咗之後,有人答 ...
明白, 謝謝!

不過,我唔明白為何

答一條每位小學生家長都關心的問題, 得唔到回應?

我曾被網上資訊誤導, 見此帖有眾多該校支持者, 必定能取得較多正確的資訊.

applewatch 發表於 18-1-24 11:21
很多前輩也分享了學校文化理念,其實很無謂的,自己清楚想要一間咩學校最重要,點樣define 輕鬆愉快,是追 ...
想了解SPCPS小學的教學特色?  初小/高小的學習情況?

mimi222shi 發表於 18-1-24 11:36
我前文提過, 以往在找小學時, 就是發現SPC被評為BAND 2A, 現在才發現, 簡直是被誤導!
散開的網上資訊太多 ...

邊個咁大整古?以我所知SPC係B1 學校,硬要細分都B1b 定c 。

Felix223 發表於 18-1-24 11:47
邊個咁大整古?以我所知SPC係B1 學校,硬要細分都B1b 定c 。
如果係以達SPCC既成績先當係B1A, 咁SPC當B2A絕不為過

因為按照呢個"要求", LS, QC, MCS都可能只屬B1B/B1C
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 18-1-24 11:47
前文已提, 網上資訊實在太多太亂!

所以, 在一版有眾多專家和支持者的版關心此校, 請教有何不妥?

‹ 上一主題|下一主題