用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問直資學校可否問edb拎報讀學生的rank order? ...
樓主: sfuhsg
go

請問直資學校可否問edb拎報讀學生的rank order? [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 18-1-18 16:45

我之前理解都係三月ㄧ次出哂呈ㄧ加二,只呢排細仔考直資,報左paul boys and hkuga. 咁例如paul boys只 ...

咪認為SPC對各小學認識咁淺,仲要你哋係港島強校,年年都見唔少啦。況且,嚴格來說,份排名都係排你囝D前師兄成績,份表只係配對番~~~

我之前理解都係三月ㄧ次出哂呈ㄧ加二,只呢排細仔考直資,報左paul boys and hkuga. 咁例如paul boys只 ...

我估,如果各中學去提交要排位表,EDB即刻去招呼,就唔會咁大比例直官津要等3月先面試,反正呈1+2都唔係最終成績,可能,各校會鬥快見及收生,唔使等到3月~~~

mcl203 發表於 18-1-18 16:56
咪認為SPC對各小學認識咁淺,仲要你哋係港島強校,年年都見唔少啦。況且,嚴格來說,份排名都係排你囝D前 ...

thanks for yr explainationmoreover, 學校report p5開始無名次,咁paul boys only asked for p5 reports, 又如何和以前師兄們 cross check呢

cmchang0927 發表於 18-1-18 17:14
thanks for yr explainationmoreover, 學校report p5開始無名次,咁paul boys only asked for p5 r ...

成績表+面試囉,或者學術獎項,我估,係強校既級1-40可能水平相差不遠,屬同一個category入面既學生,中學階段學術近乎洗牌重來,分野在學生學習態度。只係,EK網友都愛differentiate D級123~~~

我小朋友間小學,早幾年尾列學生都唔少考到港同,學校升中亦推薦俾邊緣生,只係坊間又認定B1必選。PS, 呢2-3年我唔知是否如是~~~

mcl203 發表於 18-1-18 17:24
成績表+面試囉,或者學術獎項,我估,係強校既級1-40可能水平相差不遠,屬同一個category入面既學生,中 ...

咁又係。。。直資flexible好多, 官津自行ㄧ二較為死板D,只靠呈分名次。而呈分名次好多變数eg va for不少男仔真係ㄧ大問題。。如果幸運有直資offer,真係唔敢搏。。

王家爸爸 發表於 18-1-18 13:41
除非情況好特殊,B1生,報B2直資,一定收。問題反而係點解需要咁樣做。

因為自己區唔夠b1位,怕衰
b2直資係英中

yvonnetsang 發表於 18-1-18 14:33
B1生去B2直資, 當然係易入啦.  因為學生高banding, 俾你係B2學校, 都想收B1生啦.  
好似王家爸爸甘講, 點解 ...

自己區唔夠b1位,b1直資又通常好top
1尾果d又唔啱心水

教育局其實無正面答覆過呈一會否先出一個 ranking order (如學校要求)。

你咪當佢有,咁會覺得個遊戲公平啲 。(唔會因有啲學校有 track record 而被另眼相看)

os_ecu 發表於 18-1-18 16:18
DG 唔算一線 ? 佢出第一輪面試名單時應該未有 ranking order
你肯定未有?因為有兩種講法,第一就係學校可以有呈一既次第,第二就係學校要等埋呈二先至可以攞到次第。

sfuhsg 發表於 18-1-18 17:53
因為自己區唔夠b1位,怕衰
b2直資係英中
如果自己區唔夠B1位,怕衰,其實最好既策略係自行報B1C,而唔係報直資B2。

王家爸爸 發表於 18-1-18 22:01
如果自己區唔夠B1位,怕衰,其實最好既策略係自行報B1C,而唔係報直資B2。

明白,因小朋友心儀本區大熱,希望多一個抽獎機會,所以冇選1c

王家爸爸 發表於 18-1-18 21:54
你肯定未有?因為有兩種講法,第一就係學校可以有呈一既次第,第二就係學校要等埋呈二先至可以攞到次第。 ...
邊有得肯定, 估計嚟唧.

王家爸爸    發表於 18-1-19 11:32

王家爸爸 發表於 18-1-18 22:01
揀B2直資有點浪費,留返叩門都一定有機入到

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:32
一線直資,一定係睇咗EDB既次第先決定有無得面試。
王家爸爸, 有事想請教, 麻煩你.

一線直資是否只睇"呈一"的教育局次第 (rank order)呢?   

因為呈一和呈二的教育局次第要3月才出, 但那時大部份直資都開始了面試.

‹ 上一主題|下一主題