用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 雙非童續升中 區內英中額吃緊 自行收生 皇仁14爭1 ...
樓主: elbar
go

雙非童續升中 區內英中額吃緊 自行收生 皇仁14爭1 [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 18-1-19 08:02
回覆 IloveJJ 的帖子

老師都係咁講, 叫佢揀2間B1A, 但阿女話只鍾意依2間, 一心一意, 咁老師同佢講, 如果你 ...
最終讀既係小朋友,所以最緊要係小朋友鍾意。

妹妹頭    發表於 18-1-19 09:34

回覆 王家爸爸 的帖子

真心希望佢自行成功, 因為2間雖然係B1B, 但都係好學校

妹妹頭 發表於 18-1-19 09:35
回覆 王家爸爸 的帖子

真心希望佢自行成功, 因為2間雖然係B1B, 但都係好學校
報低一級,成功率一定高啲,而且更加容易有好成績,到揀科時可以先揀。

回覆 王家爸爸 的帖子

未必, 依家成績, 又唔同上到中學時既成績, 而且3年後至到選科, 世界變成點, 都冇人知了

妹妹頭 發表於 18-1-19 09:44
回覆 王家爸爸 的帖子

未必, 依家成績, 又唔同上到中學時既成績, 而且3年後至到選科, 世界變成點, 都冇人 ...
語言類既科目唔會跌既,女仔反而需要睇緊啲數學。

回覆 王家爸爸 的帖子

阿女數學不嬲都係3科之中最穩定既一科, 反而英文我比較擔心, 成日都係岩岩好A就算, 中文近排好左, 都有級2-3

妹妹頭 發表於 18-1-19 09:48
回覆 王家爸爸 的帖子

阿女數學不嬲都係3科之中最穩定既一科, 反而英文我比較擔心, 成日都係岩岩好A就算,  ...
如果數學好,其實應該唔需要擔心。

回覆 王家爸爸 的帖子

始終上到中學, 咩都重新洗過牌, 數好只在於小學(中文數), 上到中學用英文數, 可能情況唔一樣了

妹妹頭 發表於 18-1-19 09:57
回覆 王家爸爸 的帖子

始終上到中學, 咩都重新洗過牌, 數好只在於小學(中文數), 上到中學用英文數, 可能情 ...
做定練習。

回覆 王家爸爸 的帖子

學校考完呈三會開始補定文言文, 英文數, 等學校教, 自己出面都會補下英文, 同數

妹妹頭 發表於 18-1-19 10:01
回覆 王家爸爸 的帖子

學校考完呈三會開始補定文言文, 英文數, 等學校教, 自己出面都會補下英文, 同數
英文好解決,其實睇下小朋友對嘜有興趣,然後係YOUTUBE用英文學,效果係最好既。

妹妹頭    發表於 18-1-19 10:05

馬騮狗 發表於 18-1-18 19:10
唔好話你地學校,連我地學校都係.全級考四十幾都揀聖心同鄧肇堅.進取到極.自行我俾個囡揀,亦睇番佢嘅能力. ...
边間学校呀,咁激

Hi!
我就幫呀仔報一間自己鍾意(自己banding); 另一間就係"越級挑戰"既 (如有得in, 當比自己一個練習)
Don't worry!Be happy![/color purple]

‹ 上一主題|下一主題