用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A ----> B2
樓主: 妹妹頭
go

B1A ----> B2   [複製鏈接]

我估都係睇學校, 睇分數唔係太準確. 有d學校出卷好淺. 個個都好高分, 所以就算有a, 都未必係好叻.

有d學校, 份卷深. 全級首名可能都係8x. 最緊要係睇o個間小學既band 1位拎到幾多%.

我識個朋友, 佢學校有成60% band 1 %. 所以考級90既小朋友都會係band 1.

如果本身個小朋友已經係1a..(當佢級30啦!) 我估, 點跌都跌唔到落級91掛.

pattoby 發表於 18-1-18 14:21
我估都係睇學校, 睇分數唔係太準確. 有d學校出卷好淺. 個個都好高分, 所以就算有a, 都未必係好叻.

有d學校 ...

我朋友个仔佢地一級百五人,佢成績上上落落咁,好果時考二十幾,差果時考七十幾八十,真系心血少D就暈左,跟住佢級有个女仔,五上考第一,五下呈分考四十幾,六上又升反去考十幾名,雖然都系B1,應該就不是1A了,可能呈分有壓力,表現會失常

little_yolky 發表於 18-1-18 14:00
不過中文有9X, 正常肯定係高分了, 我哋只有級一、二可以長年保持中文9X。英文8X攞A都應該平均以上, 可能真 ...
你啱,中文的確未必容易次次九十幾,成績前幾名嘅學生,通常英/數一般都好高分,真正级頭嘅1A生一般都好穩定,只要守得住主科,能跌落b2嘅可能性非常低(除了寶校)。

Jasmine-4711 發表於 18-1-17 17:19
話明抽獎咩都有可能。兩次B1a成績,就算呈三点失手,我估都在B1b或B1c.

但玩法係B1a生唔保証入倒B1a校。只 ...

請指教
如區內唔夠b1位
有5間b1(1間1a,2間1b,2間1c),之後大熱2a
小女心儀1b
要點排?

瑩希媽媽 發表於 18-1-18 11:05
數学比較難搞,特別吾細心果D,識都冇用

數學真係鬥小心,我女幾科佢最憎數學,但偏偏最高分,佢認為佢唔係好叻,所以解題比較小心[/

妹妹頭 發表於 18-1-18 10:58
回覆 little_yolky 的帖子

我地係有精英班的, 其他班既人好少會同我地班玩, 我女因為比較活躍, 所以至個個 ...

我女學校無精英班,又真係好多都撈得埋一齊玩,朋友精英班,自己班都提防自己人。

sfuhsg 發表於 18-1-19 22:08
請指教
如區內唔夠b1位
有5間b1(1間1a,2間1b,2間1c),之後大熱2a

你區內有多宗教個間,其實未必有B1水平。

其實女仔係你個區升中入B1機會唔係好差,間B1C放乙2都應該實入。

乙3放間B2A大熱一定可收工
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jk923 發表於 18-1-20 08:53
數學真係鬥小心,我女幾科佢最憎數學,但偏偏最高分,佢認為佢唔係好叻,所以解題比較小心,呈二最唔抵果 ...

我女仲死,成日吾記得點小數點

hkpapa852 發表於 18-1-20 10:55
你區內有多宗教個間,其實未必有B1水平。

其實女仔係你個區升中入B1機會唔係好差,間B1C放乙2都應該實入 ...

即係唔好填曬所有b1落去?係咪唔夠b1位既區都應該咁做?

乙一心儀b1b
乙二1c女校?
跨區果d直頭唔填?
b2a係咪指會搬去啟晴果間?

多宗教其實我地參觀過,但唔喜歡個位置,校舍又比較舊

sfuhsg 發表於 18-1-20 11:31
即係唔好填曬所有b1落去?係咪唔夠b1位既區都應該咁做?

乙一心儀b1b

可以乙3開始填晒所有B1中學,再補番間B2A女校。

將會搬去啟晴個間無公佈過DSE成績,唔知佢達到咩水平,我不建議。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-20 11:34
可以乙3開始填晒所有B1中學,再補番間B2A女校。

將會搬去啟晴個間無公佈過DSE成績,唔知佢達到咩水平,我 ...

明白,又得到多d啟示

多謝王家爸爸

sfuhsg 發表於 18-1-20 15:38
明白,又得到多d啟示

多謝王家爸爸

呢個都係爸爸,不過好似係香港爸爸。
‹ 上一主題|下一主題