用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
樓主: little_kid
go

見到佢嘅英文真的爆血管   [複製鏈接]

HaYi 發表於 18-1-20 06:09
串字我覺得是好基本的能力, 好像數數同寫ABC 一樣, 早串(幼稚園), 遲串(上小一..) 都冇咩問題, 認到個字重 ...

咁細個要識串咁多字(assume 唔係3 letter words),個人愚見真是有d拔苗助長,我個5歲是文盲,e加小五英默我已放哂手無理都ok.  不過我時常提醒小朋友,只識串冇用的,還要識運用

MrBeast 發表於 18-1-20 08:59
咁細個要識串咁多字(assume 唔係3 letter words),個人愚見真是有d拔苗助長,我個5歲是文盲,e加小五英默 ...

我地間小五直頭冇英默,学校应覮得人人都再冇需要被要求默,自己要攪定啦。

little_yolky 發表於 18-1-19 15:36
神校唔好講啦, 我哋係凡人。

我都係讀二線, 握個手先。

咁我個仔學校教過的,真係好多唔識,數學係重災區。佢又唔係好專注,做功課成日發夢,老師話嗌佢兩次先應到。勤力更講唔上,但溫書算合作。咁佢上年有級10內,都有careless。今年多了careless, Grammar和中作唔掂,都有級15。所以我覺得明晒的同學都會級10至20內。

shadeslayer 發表於 18-1-19 13:31
罸的反面係奬。為何不同「啱一奬二」呢?

讚賞比懲罰好
尊重個人進程比只追逐學校課程好
創意比怕錯好

同意曬你的論點,你的產品不是無市場。

凡事必有因,你的細路英文超強,除了個人努力,父母的parenting 功勞不少。

crysta2l    發表於 18-1-25 13:37

Christi 發表於 18-1-20 11:10
讚賞比懲罰好
尊重個人進程比只追逐學校課程好
創意比怕錯好

我諗我地還是小眾。

女兒成長大致如我所願,快樂,正面,有主見轉數快,self-motivated, study-life balance, 。。。但她絕不能叫「聽教聽話」。我可接受,有些家長不能接受,可能有一些這類的教女原則就不能用。

HaYi    發表於 18-1-20 19:38
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-20 13:14
我諗我地還是小眾。

女兒成長大致如我所願,快樂,正面,有主見轉數快,self-motivated, study-life bala ...

我絕不要孩子聽教聽話,他有自己主見更好,不會人云亦云。

Olympian 發表於 18-1-19 14:27
而家小學的課程,已經唔係合佢地嘅年齡能力而設計,可以話係合最top果班人而設。所以識唔晒係好鬼正常。有 ...

我仔學校小一中文閲讀理解每次2篇,每篇都一定有一題問正確答案,有2個選擇都係可以係啱,一個用返文章中的字詞所以大部分初小生都揀呢個答案,另一個「更佳」答案永遠是以文章隱喻意思而答案中的字卻沒有在文章中直接出現過。當然我仔永遠都係答錯所以份中文卷最少冇左8分,有次忍唔住問老師點樣可以唔失呢8分,老師笑住答我呢8分係用黎拉開個名次,我諗先小一咋就咁出卷....

Ocean419 發表於 18-1-20 16:39
我仔學校小一中文閲讀理解每次2篇,每篇都一定有一題問正確答案,有2個選擇都係可以係啱,一個用返文章中 ...

問題係小一做乜鬼排名次,排名次做乜鬼要拉開?

little_yolky    發表於 18-1-22 08:54
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

獎好過罰。請教你們會獎什麼?有沒有實際例子?

little_kid 發表於 18-1-20 19:59

錯一罰五,但對一獎二,你係細路你制唔制?

我地死讀書家族有N個學業現金獎,例如級1~3係$5000~$3000。唔好以為好吸引,D細路每年利是錢閑閑地都超過1萬,因為親戚多。

我仔學校小一中文閲讀理解每次2篇,每篇都一定有一題問正確答案,有2個選擇都係可以係啱,一個用返文章中 ...

小一字都唔識寫多個仲搞d咁嘅野?!果8分豪比佢算了。

細節不重要,因為細節因人而異,家長最知道乜嘢 incentivize 嗰細路多D,鼓勵到嗰細路多D。

有時一句讚美己經好有用。

有。
一份作文完成後,我讚他寫得好的地方。另外有建議可以改善的地方。久而久之,寫得越來越有動力,各方面也有進步

咁出卷學校想分辨真正叻的和被操的學生,其實我接受的,但同時可能每升一級高思試題會加多,也要留意下加強這方面的能力

MrBeast 發表於 18-1-20 21:49
咁出卷學校想分辨真正叻的和被操的學生,其實我接受的,但同時可能每升一級高思試題會加多,也要留意下加強 ...

我問過教小學中文的朋友和一位在名補習社補中文的導師,話佢地會教初小生遇到2個都似啱的答案,揀一個文章內沒有直接出過的字詞做答案,咁你話為左果10分8分係咪直得捉佢出去操中文先

shadeslayer 發表於 18-1-20 17:17
問題係小一做乜鬼排名次,排名次做乜鬼要拉開?

Local school嗎唔同你講分數唔通同你講心咩

little_yolky    發表於 18-1-22 08:56

Ocean419 發表於 18-1-20 22:52
我問過教小學中文的朋友和一位在名補習社補中文的導師,話佢地會教初小生遇到2個都似啱的答案,揀一個文章 ...

10分8分已經係一個grade既分別,唔係完全無吸引力。

Ocean419 發表於 18-1-20 22:56
Local school嗎唔同你講分數唔通同你講心咩

6歲兒要分名次把鬼?

greentea000 發表於 18-1-20 23:04
10分8分已經係一個grade既分別,唔係完全無吸引力。

6歲兒95分同87分又如何?
‹ 上一主題|下一主題