用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
樓主: little_kid
go

見到佢嘅英文真的爆血管   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-1-19 06:46
所以懂得pace oneself is important,同時,加三點
a. 唔看住前面,好容易被拋棄太遠,追唔返

但好多家長,一開波便踩盡油門,不知 pacing 為何物。真怪好多跑步踩單車的運動員會識 pacing 重要性,但一到教育,便盲左。

a.根本無得跟,人地質地好,練多你一倍里數,有好教練,有乜可能唔被抛離?無得跟。都係個句,正確地練習,認識自己能力,用最佳均速跑,不能亦不應理會别人。

retriever 發表於 18-1-19 08:06

大家細個嗰陣,都係錯一罰X 既方法。。。

罸的反面係奬。為何不同「啱一奬二」呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 18-1-19 11:10
我以為官津學校程度唔會差好遠。老實講, 我覺得如果教快既學校, 小朋友要日補夜補, 日鬧夜鬧至追到, 咁不如 ...

就算同一樣課程,不同智力的孩子,性格不同,學習模式不同,專注力不同,吸收力不同,這些東西影響學習,但孩子本身不能靠主觀意願改變,家長迫佢,佢無法子解決,有時頂唔順,便成為悲劇。

shadeslayer 發表於 18-1-19 13:21

但好多家長,一開波便踩盡油門,不知 pacing 為何物。 ...
當然當然,唔係個個天生olympic champion,至少可以學下人地成功之處,its not the triumph, its the struggle that makes one a better person

shadeslayer 發表於 18-1-19 13:21

但好多家長,一開波便踩盡油門,不知 pacing 為何物。 ...
不過中國傳統想法:工欲善其事,必須買利器,d人踏單車健身,花$買架超輕的,又唔係去比賽,小朋友比賽就變左鬥器才身家

shadeslayer 發表於 18-1-19 13:47

就算同一樣課程,不同智力的孩子,性格不同,學習模式 ...
所以我要點出既係, 正常既課程, 小朋友係應該可以自己跟上進度並學到, 唔駛下下又話要返屋企阿爸阿媽再教。如果跟唔上, 小朋友又係正常智力, 又沒有SEN, 就一定係有問題, 例如學習態度。學習態度係應該由學前開始培養, 入咗小學就事倍功半。可見响正常課程下, 學唔識既小朋友都有不同程度學習態度既問題。學識咗, 只係老師D陷阱問題唔識答? 咁我覺得好正常, 只需要有適當既練習就可以。中學課程可能仲比較深, 但小學課程基本上小朋友學習態度正確, 達平均水平不應該有難度。如果外加勤力+小心, 就一定有好成績了。

shadeslayer 發表於 18-1-19 13:31
咁我又返去試下, 做下實驗, 睇下啱晒有奬, 有無效果。反正考完試, 可以玩下做下實驗, 有結果話你知。

shadeslayer 發表於 18-1-19 13:31

相信係當年大部份家庭都資源有限。

罰比獎易做得多。

little_yolky 發表於 18-1-19 14:07
所以我要點出既係, 正常既課程, 小朋友係應該可以自己跟上進度並學到, 唔駛下下又話要返屋企阿爸阿媽再教。 ...

而家小學的課程,已經唔係合佢地嘅年齡能力而設計,可以話係合最top果班人而設。所以識唔晒係好鬼正常。有咩唔識教返好佢地,咁佢地來緊下一年再學深d時就冇咁辛苦。最近多看了其他學校的小一卷,真係好瘋癲地深。阿仔的閱讀理解,我都唔識答。

另外,要面對現實,接受下自己果個小朋友的"質地",有人聽一次書已經識晒,攞A; 你個要溫到天昏地暗先A到。我已經覺得係輸晒。溫幾多先叫正常,幾多先叫谷,呢個先係要諗清楚的問題。同埋,好現實,個課程咁深,有一撮人其實係陪跑。

Olympian 發表於 18-1-19 14:27
而家小學的課程,已經唔係合佢地嘅年齡能力而設計,可以話係合最top果班人而設。所以識唔晒係好鬼正常。有 ...
你係名校吧。我哋學校一D都唔深, 我哋住址區D小學我睇佢哋D功課都唔深的, 正常程度。

little_yolky 發表於 18-1-19 14:55
你係名校吧。我哋學校一D都唔深, 我哋住址區D小學我睇佢哋D功課都唔深的, 正常程度。 ...

我讀二線。我講果些小一卷係神校吧!但如果照你講,老師教完識得晒。係我地校,都肯定係級10至20以內。我地學校係比人地淺的。問題係,唔係以我地的角度睇,係以小朋友能力睇,其實而家的課程,已經超過左佢地年齡能力。好似小三中作要45分鐘內,要作一篇二百幾字的文和一篇實用文,其實好難下,只係家長可能覺得係理所當然。

我個細K3評估,只係英要識串60個英文字。我直頭覺得離奇,但家長們個個都話:啱架喇,如果唔係小學點跟得上呀!

little_yolky 發表於 18-1-19 14:09
咁我又返去試下, 做下實驗, 睇下啱晒有奬, 有無效果。反正考完試, 可以玩下做下實驗, 有結果話你知。 ...

正面思維,一定好過負面思維。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Olympian 發表於 18-1-19 15:21

我讀二線。我講果些小一卷係神校吧!但如果照你講,老師教 ...

仲有果d閱讀理解,我真係唔多理解,個個答案都差唔多。尤其係問段意和文章主旨果d。有時錯左都唔知點解。我都唔識我諗我仔唔識好正常下。

我讀二線。我講果些小一卷係神校吧!但如果照你講,老師教 ...
神校唔好講啦, 我哋係凡人。

我都係讀二線, 握個手先。

小朋友識, 唔代表一定考得好架, 因為佢哋個個都係大頭蝦, 會唔小心, 會有時唔專心。如果又勤力, 又專心, 又小心果D, 其實基本上一定係級頭了。我哋果D只係普通既小朋友, 容許佢有錯, 容許佢有時會唔小心, 基本上平均分係攞到既。但攞到平均分, 係做唔到級20內, 只可以考級一半左右。

我女小學一路英文超強,但K3時識串的英文字近乎零。

我唔會因為要入某某學校,迫孩子做一些不乎年齡的事。

shadeslayer 發表於 18-1-19 16:04

我唔會因為要入某某學校,迫孩子做一些不乎年齡的事 ...

請問如何輕鬆入英文超強小學?

asweetmom 發表於 18-1-19 20:34
請問如何輕鬆入英文超強小學?

可能我講得唔好,我意思係阿女在小學階段英文能力超強,不是阿女學校英文超強,雖然佢學校教快英文一年,但也出名英文好。

「以小朋友能力睇」

xxxxxx

對極,呢個就係以「學生為中心」。但香港學校多以「學校為中心」,或「老師為中心」教學。即一切以學校利益為先,教學方便為先。

他們定下了學術行為標準,由家長學生負責達成,自己攪掂。

成個香港的教育制度是aimed at Mass production: 相似的課程內容, 以入神級大學神級科系人數為指標, 統計學校input/output 效率,  尤如工業革命初期的生態環境, 計件計工時, 以標準化為皇.

如果以學生為中心的. 是要求有haute couture.  此是有點國際學校/ 鄉村學校的層次, 小圈子feel.  

因無法支付如此昂貴的服務又心思思, 好多有心的家長的反應是DIY靠自己啦, 盡量以土法上陣tailor made 一些制度外的野,  尤其是針對SEN/gifted child.  

shadeslayer 發表於 18-1-19 16:04

我唔會因為要入某某學校,迫孩子做一些不乎年齡的事 ...
串字我覺得是好基本的能力, 好像數數同寫ABC 一樣, 早串(幼稚園), 遲串(上小一..) 都冇咩問題, 認到個字重要些.   
我2個幼稚園是算英文多的學校, 但由於幼稚園時間我冇特別花時間去叫佢地串, 學校又冇要求, 又冇報英文試, 所以冇咩串字經驗, 大的上小一完全冇gap 即pick up, 尤其是GS 個些較深的字.   細的用左2-3個月熱身, 現在亦較掌握.  
‹ 上一主題|下一主題