用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
樓主: little_kid
go

見到佢嘅英文真的爆血管   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-1-18 09:54
我無你咁高層次, 我只係:小一時  ===> 喂, 仲唔做功課!
小二時  ===> 喂, 默書喇, 仲唔溫書!
小三時  == ...
又到講故佬時間,話說好多年前和朋友行山,上thousand steps, 山腳見到個骨瘦如柴的老佰,我們好快就過了阿佰頭,但上到1/2 氣hur 氣喘停低休息,傾下傾下見到阿佰慢慢一步一步上緊來,於是我們快馬加邊起步,點知愈行愈慢,最後和阿佰一同上到山頂

shadeslayer 發表於 18-1-18 12:50

1. 例如呢?我傾向相信教學分法,或孩子本質也要考慮。 ...
1. eg 小朋友覺得溝通到就得,做乜要理d s,又或者分數在日常生活用唔到咁做乜要學。當然好的老師會inspire 到學生
2. top 運動員在比賽中會不停思考如何佔優勢,就算自己跑,也可諗下如何break 自己 record.

Olympian 發表於 18-1-18 11:43
其實因為學嘅野多左,所以就連已識的野都亂晒。
這也有發生在我小朋友上,通常是數學,有次我直頭叫佢唔溫一樣,失幾分好過連其他識的都搞錯

little_yolky 發表於 18-1-18 15:15
我隔離房個同事, 佢細個係放養式, 佢到依家三十歲人都咁衰樣, 成日要我執佢手尾。不過佢D des ...

我講開的唔小心,係無加漏s,錯 tense 嗰D,你講嗰D可能不同。

至於扼殺創意,係相對的。有D孩子係 being creative despite the awful methods, not because if it.

little_yolky 發表於 18-1-18 15:18
唔駛神校, 有D一線已經教快, 二線都有D教快半個學期。我係基於我校無教快既情況下, 覺得學校教既嘢都應該識 ...

所以你嗰句「個課程教緊乜, 孩子咪應該識D乜囉。」,就咁一句,晤講清楚只適用於你女學校和你女兒身上,其他家長見到資深會員咁講,以為有普遍性,就可能害左人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

woyj 發表於 18-1-18 16:07

正解。我想法跟你一樣。

當然這想法是對的,不用証明。

如果有人認為錯一罰X下,自己孩子仍有創意,咁係孩子質地好,being creative despite their parents.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-1-18 16:37
又到講故佬時間,話說好多年前和朋友行山,上thousand steps, 山腳見到個骨瘦如柴的老佰,我們好快就過了阿 ...

這是和我的馬拉松例子同出一澈。阿伯深知自己能力,不被你的速度打亂,而你則行得太快,不能為持,最終被追到。

MrBeast 發表於 18-1-18 16:47
1. eg 小朋友覺得溝通到就得,做乜要理d s,又或者分數在日常生活用唔到咁做乜要學。當然好的老師會inspire ...

1. 無s,錯 tense 係會影響溝通的。分數大把用途,更深的數學有更深的用途。每人也有自己的才能和興趣,無可能每人對每件事也有相同動機學習。但一個好學的人,對世事有好奇心的人,好易認到。

2. 跑緊,只能跟自己體能跑,不能在比賽中途看快過你的人學習,因為佢地轉眼已不知影踪。平時練習當然可以不斷改進。Running is all about keep improving oneself. The same way education should be all about the learners own achievements, not comparing to their classmates.  

Or worse, treat every classmates as enemies.

little_kid 發表於 18-1-18 13:26
我小朋友試過英文考試填pronoun 都填錯哂。佢唔係唔識用he, she,it ,係唔識句子中其他生字/人名。
...
我囝初小考試都試過喎!! He/She 錯晒, Nancy 用He/his, 另一個男孩子名稱佢用She/her.
不過我無怪佢/罵佢, 因為唔識呢d英文名都唔係佢的錯, 最緊要佢明白he係男she係女就夠了.  
希望每天開心渡過 ;-)

HaYi 發表於 18-1-18 14:41
其實好久以前我地都用過錯一罰X 的方式, 可惜對我個來說是無咩效, 雖然佢擺明最憎個D量多的部份 (罰), 因不 ...
我囝同你囝一樣, 用罰的方法唔work, 初小罰完都唔會改善, 仍然careless, 所以我後來放棄唔罰了, 佢自己大大下小心左.

同埋我囝去到高小唔係我話罰佢就會做, 佢會堅持唔做.  

little_yolky 發表於 18-1-18 09:44
真的嗎? 期間乜都無做過?

不過話時話, 阿細佢中文作文雖然無乜四字辭, 華麗辭藻, 但係D內容相當 ...
我囝呢幾年做補充都剩係做英文comprehension架咋, 其他補充我完全無買, 但做comprehension 唔係為左英文作文.   

我剩係比佢做comprehension有兩個原因:
1.  因佢唔睇英文故事書, 做comprehension 當 train reading
2.  學校試卷的comprehension都幾深仲佔好多分, 希望做得多佢考試英文科可以拎高分.

回覆 little_yolky 的帖子

所以我阿媽心、身、智非常堅強,缺一不可,可以出書

shadeslayer 發表於 18-1-18 20:11
這是和我的馬拉松例子同出一澈。阿伯深知自己能力,不被你的速度打亂,而你則行得太快,不能為持,最終被 ...
所以懂得pace oneself is important,同時,加三點
a. 唔看住前面,好容易被拋棄太遠,追唔返

b. 未到終點都未知誰勝誰負,就算輸緊都不要放棄

c 盲目操練可能帶出一些壞習慣,久而久之改唔到,不能再上一層樓

MrBeast 發表於 18-1-19 06:46
所以懂得pace oneself is important,同時,加三點
a. 唔看住前面,好容易被拋棄太遠,追唔返

點先“盲目”?

有時係父母想達到既境界,有重大壞影響。

HaYi 發表於 18-1-18 14:41
其實好久以前我地都用過錯一罰X 的方式, 可惜對我個來說是無咩效, 雖然佢擺明最憎個D量多的部份 (罰), 因不 ...

大家細個嗰陣,都係錯一罰X 既方法。。。

但而家做左父母,我覺得最重要係讓個細路知道件事為左物?

譬如: 改正為左物? 唔係老師罰你寫三個,係要你寫多幾次後要識。所以寫完三個,佢要自己試下識唔識,唔係就要自己寫到識為止。

以上係例子之一,道理仍在要佢明白個目的。

要細路明白目的比叫佢寫多幾多字,收獲係慢得多。

retriever 發表於 18-1-19 07:49
點先“盲目”?

有時係父母想達到既境界,有重大壞影響。

盲目、海量抽象形容詞用下扮下高人
我會話盲目的反義詞是針對性

retriever 發表於 18-1-19 08:06
大家細個嗰陣,都係錯一罰X 既方法。。。

但而家做左父母,我覺得最重要係讓個細路知道件事為左物?
有些人重複抄寫是ok的,不過唔會好多

shadeslayer 發表於 18-1-18 19:55
所以你嗰句「個課程教緊乜, 孩子咪應該識D乜囉。」,就咁一句,晤講清楚只適用於你女學校和你女兒身上,其 ...
我以為官津學校程度唔會差好遠。老實講, 我覺得如果教快既學校, 小朋友要日補夜補, 日鬧夜鬧至追到, 咁不如轉校好了。如果小朋友轉去正常既學校而無問題, 就係小朋友同學校唔夾了。但如果學校跟程度, 無教快, 小朋友應該係可以pick up所有知識的, 只係可能表現出嚟有小小出入, 唔會有大出入。

little_yolky 發表於 18-1-19 11:10
我以為官津學校程度唔會差好遠。老實講, 我覺得如果教快既學校, 小朋友要日補夜補, 日鬧夜鬧至追到, 咁不如 ...
我堅唔同意, 小朋友的家庭支援, 學前經驗, 理解力, 運算力, 集中力, 語言能力,  性情個個好唔同,  絕對唔可能要求一個小朋友掌握晒(滿分) 學校交俾佢要學的學識, 如果學校出的考核成日有多人滿分or 高過90, 我覺得好人機會是出得太淺, 或者只求符合標準答案. 拼棄左延伸的機會.     

HaYi 發表於 18-1-19 12:29
我堅唔同意, 小朋友的家庭支援, 學前經驗, 理解力, 運算力, 集中力, 語言能力,  性情個個好唔同,  絕對唔可 ...
我掌握到, 係75-80分既意思而已................大家既標準真係好唔同。如果要更上一層樓, 先要家長出力, 但我都無諗住標準會上到9X-100咁高...............

其實, 達平均分, 已經係能掌握程度了, 可以免除試卷高低既影響。
‹ 上一主題|下一主題