用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 見到佢嘅英文真的爆血管
樓主: little_kid
go

見到佢嘅英文真的爆血管   [複製鏈接]

greentea000 發表於 18-1-21 19:57
甘拜下風

價值判斷無上風下風之分,不需要有共識,你的想法己說得好清楚。

shadeslayer 發表於 18-1-21 20:01

價值判斷無上風下風之分,不需要有共識,你的想法己說 ...

所以我一早講左你認為如何咪如何囉,又要問!

greentea000 發表於 18-1-21 20:09
所以我一早講左你認為如何咪如何囉,又要問!

問左,你答左,我了解左你的想法,正是我問的原因。  我重申這些價值判斷,你有權信任何野。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

YolandaTam 發表於 18-1-21 12:49
派得唔好嘅,小二插班易過小三,越高年級越難插班啊 c hing

跳校無崖,回頭是岸!

little_yolky    發表於 18-1-22 09:05

shadeslayer 發表於 18-1-21 20:19
問左,你答左,我了解左你的想法,正是我問的原因。  我重申這些價值判斷,你有權信任何野。
...

呢堆係你講架,唔係我講架,係你既價值判斷,唔該唔好入我數,謝謝!

greentea000 發表於 18-1-21 20:26
呢堆係你講架,唔係我講架,係你既價值判斷,唔該唔好入我數,謝謝!

...

有無睇清楚,我話「唔係用来乜乜物物。。。。」,咁講一千句都唔係你講架,無問題。無人話係你講。

你係講一個 grade 己吸引,無得「如何」。無多又無少。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-21 19:48

明哂,即小一六歲兒,我叻學你一個 grade 本身己好吸引 ...

當然係人既問題。

Olympian 發表於 18-1-20 10:39
咁我個仔學校教過的,真係好多唔識,數學係重災區。佢又唔係好專注,做功課成日發夢,老師話嗌佢兩次先應 ...
明唔晒都有級15? 咁你阿仔都好強喎!

shadeslayer 發表於 18-1-21 15:46
我。我從未在女兒小學時想過插班。概然入左一間學校,便好好「正常的」讀。
...
弊!越嚟越唔到咀型, 點解我話小學課程小朋友應該係會明晒, 但各位JM講講下, 講到要攞95分, 轉校要轉SFA?! 我哋科科95分, 係級一果個。如果阿細科科87, 我諗我唔駛罰佢了。我哋學校科科87, 也只是中上而已, 不過, 果D思考深層次題, 就算小一出, 小朋友唔識, 我唔會擔心, 因為呢個本來係佢應該唔識既, 係正常, 大大下就識。我哋學校小一閱讀理解無呢D題目, 果然我哋二線就係二線, 係慢慢嚟, 我哋D卷從來都無話咩要拉開個分, 識就識, 唔識就唔識。

我好似入咗第二個次元既平行時空咁, D中文字全部識, 但好似雞同鴨講咁。

shadeslayer 發表於 18-1-21 19:48

明哂,即小一六歲兒,我叻學你一個 grade 本身己好吸引 ...

好多學校有精英班,有課外拔尖培訓,有校隊,有大大小小的班際和校外比賽,呢10分8分可以對6年小學的學習經歷做成很大的差別

shadeslayer 發表於 18-1-21 15:44
小一羅友都未坐暖,點解係都要插小二?家長點知原來學校唔啱?

如果可以由地區普通小學插入一線龍校,小一谷盡d以後可以慳返好多心血

Ocean419 發表於 18-1-22 10:03
如果可以由地區普通小學插入一線龍校,小一谷盡d以後可以慳返好多心血
...
其實入得一線, 家長都無得抖, 你以為讀一線家長可以抱住讀普通小學既態度? 老實講, 一線學校既成績, 家長們真係功不可抹既。

Ocean419 發表於 18-1-22 10:01
好多學校有精英班,有課外拔尖培訓,有校隊,有大大小小的班際和校外比賽,呢10分8分可以對6年小學的學習 ...

校際班際鬥成績的嗎?

小學 banding 5 改3,就係為了減低無謂比拼,點知家長樂意由小一起玩學術比拼。

梗係可以影響小學經驗喇,咁讀法邊有童年回憶?

...

其實想轉校而又有能力轉到的,真係一級得幾個。我仔果級咁耐得一個而已,而且都唔係一線頭。我地小一好多人一百分,冇咁快出咁深。

另外一個問題係,用技巧答了問題,分數是攞到,但知識未攞到,大家點睇?大家差8分,其實能力可能都是一樣。

...

一線龍校可以大安指意?到時又唔係谷。同學勁在左,重重谷得行D。

Olympian 發表於 18-1-22 10:29
其實想轉校而又有能力轉到的,真係一級得幾個。我仔果級咁耐得一個而已,而且都唔係一線頭。我地小一好多 ...

我地學校過去2年3-5個咁走全部去左1線龍校,其中2個我仲有聯絡,都話學術冇淺到但家長心態放鬆左不再追級10以內的名次,因為只要不是級尾的位置就可以安心直升,而家時間再資源上多左投放在體藝和閲讀上,不再為左多10分8分而花時間去補習

shadeslayer 發表於 18-1-22 10:31
一線龍校可以大安指意?到時又唔係谷。同學勁在左,重重谷得行D。

一線龍校可以大安指意 -我從來冇咁講過喎

little_yolky 發表於 18-1-22 10:19
其實入得一線, 家長都無得抖, 你以為讀一線家長可以抱住讀普通小學既態度? 老實講, 一線學校既成績, 家長們 ...

以我身邊朋友的經驗,小學階段在一線做中下游會輕鬆過在普通小學級10以內

Ocean419 發表於 18-1-22 10:54
一線龍校可以大安指意 -我從來冇咁講過喎

你無咁講,所以我的係問句。你話慳好多心血,但事實插入一線,只會更多比拼。

Olympian 發表於 18-1-22 10:29
其實想轉校而又有能力轉到的,真係一級得幾個。我仔果級咁耐得一個而已,而且都唔係一線頭。我地小一好多 ...
我哋學校年年好多人轉出, 也有人轉入, 但係大部份唔係轉一線頭, 可能係一線尾多, 又或有直屬。轉既又多係男仔。不過, 轉走既又唔見得係級頭, 因為我哋學校做得級頭, 又都派得OK, 轉走既一般都係上游但又唔係頭果D。當然, 也有成績唔錯轉去一線頭的。

BTW, 我所講既級頭係指級10名內。
‹ 上一主題|下一主題