用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BA 或 CX 去英國好些?
go

BA 或 CX 去英國好些?

小朋友留學,請問坐BA 或 CX 去倫敦好些?

ricenoodle 發表於 18-1-16 16:57

阿聯猶
舒服
但要轉飛機!

回覆 ricenoodle 的帖子

整體來說分別不大,CX有機會有中餐同香港電影。

我個人覺得分別在CX用Terminal 3而BA用Terminal 5. Terminal 3轉搭其他公共交通工具入倫敦或去其他城市較方便一點,但設施比較舊同多人,入Terminal 3 道路較擠塞,要預多一點時間。Terminal 5設施較新而少人D,但位置稍為偏遠。

回覆樓主

其實上學後可以叫阿女問問香港同學 他們坐什麼航班,盡量夾到同學有個盤。
因我較遲出票,都是問她們出了那個航班而去訂位 。

CX機票一定會貴的,尤其是學生飛,但亦有好處。第一,CX班次多好多,要改時間或日期會容易的,學生飛更加點改都唔洗加錢。第二,CX載重會多的,例如學生飛可以有40kg,而且每件行李重量會寛鬆的,尤其是由香港飛,BA應該會嚴格,每件行李唔可以過23kg(經濟位),我女上星期飛CX28kg照過。

WeiSB 發表於 18-1-17 20:48
CX機票一定會貴的,尤其是學生飛,但亦有好處。第一,CX班次多好多,要改時間或日期會容易的,學生飛更加 ...
絕對同意

十之八九坐BA,寄艙係得23kg,但係手提另有23kg(要符合手提size)。同埋早機5am左右land,機場T5啱啱開,通常冇咁多人,customs未見過有人開工,帶冬菇臘腸等直行直過。

各有各捧塲客,我就睇價錢,邊間平就買邊間!你仔或女要自己坐過,先知邊間airline 更適合自己!

DKmum 發表於 18-1-18 12:43
各有各捧塲客,我就睇價錢,邊間平就買邊間!你仔或女要自己坐過,先知邊間airline 更適合自己!
...

謝謝你們的意見!

etoile 發表於 18-1-18 11:21
十之八九坐BA,寄艙係得23kg,但係手提另有23kg(要符合手提size)。同埋早機5am左右land,機場T5啱啱開, ...

是否好多學生坐 BA32 早上 5am到那班飛機?

db7mu23 發表於 18-1-16 17:31
阿聯猶
舒服
但要轉飛機!
如果唔介意轉機及多約4-5小時, 咁阿聯猶最好.

醒目開學勳章

我仔兩間都坐過.
BA 位闊舒服. 食物OK.但我唔可以幫佢ONLINE CHECK IN.(未夠年齡)要到COUNTER CHECK IN. 冇得揀好既位. 最驚就係有咩事起上黎會好麻煩.好似大風雪.因BA 管理極差.

CX位窄.學生票貴. 但班機多. 學生票免費可以改時間,行李有40KG. LAND時間好過BA,冇甘早到.

EMILY03 發表於 18-1-19 15:00
如果唔介意轉機及多約4-5小時, 咁阿聯猶最好.

阿仔今次1月7日撘阿聯猶,專登轉機9小時,食下自助餐、冲涼等等,冇需另外付費。

阿仔話實際得6小時自己可用。

db7mu23 發表於 18-1-20 09:42

阿仔今次1月7日撘阿聯猶,專登轉機9小時,食下自助餐、冲涼 ...

Ecomony class 都可以去?

poonseelai 發表於 18-1-20 09:46
Ecomony class 都可以去?

次次都坐經濟位。
除了上年9月嗰次被提升為商務。

但是要撘多幾次,被提升為銀會員,才可享用。

db7mu23 發表於 18-1-20 09:58
次次都坐經濟位。
除了上年9月嗰次被提升為商務。

I see, 我通常選3至4小時轉機航班

ricenoodle 發表於 18-1-18 17:07

是否好多學生坐 BA32 早上 5am到那班飛機?
唔覺,反而旅行圑撞過兩次。

回覆樓主:

新加坡航空如何