用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 灣仔堂vs靈糧堂
go

灣仔堂vs靈糧堂 [複製鏈接]

雖然灣仔堂不是很多人討論,但是都聽說不錯。靈糧堂當然名氣大很多,一個full day剛剛call有位,一個pm offer,如何選擇?多謝!
   2    0    0    0

eleven123 發表於 18-1-16 16:13
雖然灣仔堂不是很多人討論,但是都聽說不錯。靈糧堂當然名氣大很多,一個full day剛剛call有位,一個pm off ...

灣仔堂真心幾好,我今年都有去in,見到佢地老師好有愛心 (同寶血有得fight),校長會自己出黎同每位面試家長小朋友打招呼傾計,有自己院校,而且我見到d學生返學都好開心,升小都好似幾ok,唯一唔好就係冇校車。

edwardkid 發表於 18-1-16 17:10

灣仔堂真心幾好,我今年都有去in,見到佢地老師好有愛心  ...

我寶血有pm offer,但因為交通不方便,放棄。靈糧堂在屋企隔離,灣仔堂full day offer好吸引。聽說英語好像灣仔堂都好點。現在好猶豫……

eleven123 發表於 18-1-16 17:15
我寶血有pm offer,但因為交通不方便,放棄。靈糧堂在屋企隔離,灣仔堂full day offer好吸引。聽說英語好 ...

我兩間都有去in, 而我其實都有灣仔堂的pm offer, 只係冇人接放學所以冇得諗!
純粹個人觀感覺得灣仔堂的老師及校長比較warm一點,而且學生數量較少,老師可以對小朋友專注d。

edwardkid 發表於 18-1-16 17:30
我兩間都有去in, 而我其實都有灣仔堂的pm offer, 只係冇人接放學所以冇得諗!
純粹個人觀感覺得灣仔堂的 ...

是啊,我都是in完印象好過靈糧堂。我就是waiting list,今天剛剛接到電話,有位。靈糧堂已經註冊,現在掙扎要不要轉。交通都是我考慮的一個方面,但主要看課程。靈糧堂每週兩堂英文我覺得有點少,我不是要push小朋友,但語言我覺得還是多接觸好,這點也是我動搖的原因。你有沒有聽過灣仔堂課程安排方面怎麼樣嗎?多謝

eleven123 發表於 18-1-16 17:46
是啊,我都是in完印象好過靈糧堂。我就是waiting list,今天剛剛接到電話,有位。靈糧堂已經註冊,現在掙 ...

我都唔清楚灣仔堂的語境有幾多,但我之前都住過幾年灣仔,而我樓下的小朋友都係返灣仔堂的,我見佢好有禮貌而且同工人姐姐用簡單英語溝通都冇問題。
另外我記得我interview 時,老師於presentation時好似有講佢地有phonics堂

edwardkid 發表於 18-1-16 17:56

我都唔清楚灣仔堂的語境有幾多,但我之前都住過幾年灣仔 ...

多謝!希望你的小朋友都入到心意的幼稚園

eleven123 發表於 18-1-16 18:09
多謝!希望你的小朋友都入到心意的幼稚園

多謝!

回覆 eleven123 的帖子

我陪囝囝去了返過灣仔堂下午班一天。那个老師外表似清潔工人。超過五十。囝囝有些怕她。大部份時間小朋友圍圈聽故事。後茶点。自由活動。然後拜拜。聽故事時大部份小朋友都想睡覺。俾我感覺係純粹照顧他們三小時多過学習。第二天也沒有再去灣仔堂。親人的囡囡讀這学校。大抽獎去了聖方濟各。小学编班時問她蘋果英文是什麼都不會回答。學術應該是麻麻。

arjarnbuddha 發表於 18-1-19 18:38
回覆 eleven123 的帖子

我陪囝囝去了返過灣仔堂下午班一天。那个老師外表似清潔工人。超過五十。囝囝有些 ...

有得俾家長sit-in 觀堂?學校唔驚家長影響小朋友咩?

Arjo525 發表於 18-1-19 19:19
有得俾家長sit-in 觀堂?學校唔驚家長影響小朋友咩?

同埋1個小朋友答唔到Apple 點串 not= 這間學校學術麻麻
會唔會係個人能力的問題?

回覆 Arjo525 的帖子

可以陪的。坐在後面。親友話当時陪咗成二个星期。

回覆 Arjo525 的帖子

親友的囡囡入了聖方濟各後5个月已經會說完整英文句字。這女孩子很聰慧。

回覆樓主

灣仔堂是一間非常有愛心的學校,校長及老師對教育小孩好有經驗,好多都在灣仔堂工作二三十年。灣仔堂係著重品德及自理,不自張催谷小孩,如果太著重學術相信未必適合,不過學術可以外補,但品德要從小培養夠為重要。

回覆樓主:

靈糧

回覆樓主

靈糧

回覆樓主

https://www.youtube.com/watch?v=PE8OsI5yZ-w

睇完介紹,連大人都想讀靈糧
‹ 上一主題|下一主題