用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教一下,葵青區band 2 中學 ~ 自行
go

請教一下,葵青區band 2 中學 ~ 自行 [複製鏈接]

阿女一線小學,老師話佢荃灣band 3頭。依家轉返葵青區,唔知會跌定升band ……
自行要選2間,同阿女傾唔掂~

阿女選李賢堯,皇仁舊生會
我就選迦密,李賢堯

因為阿女鐘意游水,識四式,不過怕羞唔肯講比小學知,出去比下賽,一見皇仁有泳池就鐘意左……而且係我屋企隔離……

我search 過,皇仁舊生有人話b2, 又話b3... 所以唔知選唔選好。

小學老師個list:
皇仁舊生 b2
迦密         b3+/b2-
李賢堯     b3+/b2-
燕京         b3+

但各有各說,皇仁舊生有好多人話b3, 李賢堯b2+
如果自行想進取D,選邊2間好?我已經填晒呢D學校的form ,諗好就填埋自行表,去交。

elbar    發表於 18-1-16 09:28
   2    0    0    0

其實皇仁舊生係band 2 定3?

佢老師叫佢選燕京,裘錦秋
我想博下2尾……

bbccau 發表於 18-1-16 01:11
我想博下2尾……

其實燕京係ㄧ間band2中文中学, 原先此校N年在九龍区確實是band3, 後来搬了青衣並在2016年已升左為band2C中学了, 而且今年2017DSE考得好好進步中...ㄧ路升緊既中学不論band1至band3也是很有潛力的中学,其實最重要校風好不要盲目追隨甚麼banding的中学, 適合自己子女最重要, 到中六考DSE全港是同ㄧ份卷, 慢慢長路。

kkwy719 發表於 18-1-16 15:53
其實燕京係ㄧ間band2中文中学, 原先此校N年在九龍区確實是band3, 後来搬了青衣並在2016年已升左為band2C中 ...
Thanks , 主要係想找校風好的。其實呢幾間都Ok
依家要煩大抽獎了……

bbccau 發表於 18-1-16 16:41
Thanks , 主要係想找校風好的。其實呢幾間都Ok
依家要煩大抽獎了……

贡快要填大抽獎, 你呈三未先?

kkwy719 發表於 18-1-16 16:47
贡快要填大抽獎, 你呈三未先?
要諗定點填,無乜2 尾3頭可選,都未知佢會唔會失手!唉!再跌就……

bbccau 發表於 18-1-16 01:03
阿女一線小學,老師話佢荃灣band 3頭。依家轉返葵青區,唔知會跌定升band ……
自行要選2間,同阿女傾唔掂~ ...

其實唔好理band幾按校風按興趣選擇...就最好, 唔通band3啲中学学生唔洗讀書咩!其實每間中学都有自己的優勢, 按自己能力選擇最好, 教育局會规定每間讀的課程, 如没有怎能到中六ㄧ起考DSE同ㄧ份卷呢?

2jkidsfather    發表於 18-1-16 16:58

bbccau 發表於 18-1-16 16:50
要諗定點填,無乜2 尾3頭可選,都未知佢會唔會失手!唉!再跌就……

其實每間中学各有所長...只不過有些家長不了解葵青区和荃灣区band2 and band3中学其實差不多, 最重要真係校風好, 除非九龍區的中学就很大分別了。

bbccau 發表於 18-1-16 01:11
我想博下2尾……

裘錦秋?咪玩啦,b3校風又差

oiyau2005 發表於 18-1-16 23:03
裘錦秋?咪玩啦,b3校風又差

認同! 裘錦秋校風差

kkwy719 發表於 18-1-16 15:53
其實燕京係ㄧ間band2中文中学, 原先此校N年在九龍区確實是band3, 後来搬了青衣並在2016年已升左為band2C中 ...

我都係燕京家長,近年學校學業和其他項目成績都一直有進步。而且校園文化好好,老師都願意用朋友身份去關心學生既學習和各方面發展。校風良好,校規真的很嚴謹。以下幾個資料俾大家參考。雖然成績亦唔算得上好突出,但近年學校亦好積極爭取好成績。2017有十幾個經jupas入讀本地資助學位,亦未計其他自資學位人數。我女同校都有8,9個同學入讀,當時大家都係b2生成績第一志願。希望學校可以繼續進步和取錄更多品學兼優既學生。

小韋寶 發表於 18-1-24 10:21
我都係燕京家長,近年學校學業和其他項目成績都一直有進步。而且校園文化好好,老師都願意用朋友身份去關心 ...

我囡在燕京也讀得很開心,我發覺啲老師好肯發掘学生的長處和短處比好多機會佢地發揮得到自信心, 而且每逢將近测驗/考試都有好多補課, 當完晒Test/Exam主科老師發覺成績不如理想又再找時間和他們補課, 雖然在学生角度當然唔想, 但補課後有進步他們又會再比心機提升自己。老師無私的奉獻時間教導他們不放棄他們我覺是ㄧ間很好的中学。
我也估不到比我想像中更好, 班主任也很有方法拎他們每天開心地上学, 當然有獎也有罰。真的不錯的中学,希望这間中学的成績越来越好不負老師所望。

bbccau 發表於 18-1-16 01:03
自行要選2間,同阿女傾唔掂~ ...

2018 updated list
李賢堯band2A
皇仁舊生會band2B
迦密愛禮信band2C
燕京書院band2C

回覆 kkwy719 的帖子

謝謝,很有用的資料

kkwy719 發表於 18-1-30 18:43
2018 updated list
李賢堯band2A
皇仁舊生會band2B

这個2017年給你參考