用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上個禮拜交左自行表,想取回可以嗎?
樓主: snail
go

上個禮拜交左自行表,想取回可以嗎?   [複製鏈接]

bb鼠 發表於 18-1-17 10:06
有邊個蝦我地學校同學佢就去打
少林足球都算係特異功能既一種。

os_ecu 發表於 18-1-16 17:47
攞得返張嘢級晒印又寫晒校名校 & number , 都無得就咁填過,

要同 EDB 攞過個 copy.  好麻煩.
所以我上次去WFN簡介會, 校長都有提家長唔好最後一日至交表, 為免有遺漏, 唔好搞到自己咁頻能。

王家爸爸 發表於 18-1-17 10:08
少林足球都算係特異功能既一種。

咁去DBS收唔收

王家爸爸    發表於 18-1-17 10:20

王家爸爸 發表於 18-1-17 09:59
可能個小朋友武功唔得,校長知道佢喺學校捱唔到幾日。
其實果個小孩除了成績差之外,我就唔知佢仲連帶有乜奇能異常,因為佢家長放榜前同我們説選了這間在官塘區bottom 5的中學,我地全部人都100%覺得佢入硬,即是你地講實食無痴牙!最後放榜日打來問點叩門,先知衰左,到現在死因都未明

little_yolky 發表於 18-1-17 10:08
所以我上次去WFN簡介會, 校長都有提家長唔好最後一日至交表, 為免有遺漏, 唔好搞到自己咁頻能。 ...

但總有人唔到最後一刻都唔去交

大件仔 發表於 18-1-17 10:11
其實果個小孩除了成績差之外,我就唔知佢仲連帶有乜奇能異常,因為佢家長放榜前同我們説選了這間在官塘區bo ...

咁最後派入邊間?

bb鼠 發表於 18-1-17 10:06
有邊個蝦我地學校同學佢就去打
Funny

大件仔 發表於 18-1-16 22:50
咁又未必,我去年聽過一個家長講,佢個仔自行選了一間b3c中學,連乙一都簡埋,家長以為一定入硬,點知都係 ...
1. 可能學校唔係B3C, 家長屈人B3C, 學校對學生都有要求。2. 可能學校自行對學生操行有要求, 學生未達標。
3. 可能同學面試時真係勁hea, 有比佢好既同學, 所以無收佢。亦表示學校自行收表係多過學額, 唔係B3C咁差。
4. 大抽奬都唔得, 表示人哋學校乙一已派晒, 表示都唔係咁少人揀佢, 所以同學仔抽唔入。

結論係, 人哋唔係無人要既B3C, 同學仔同家長太大安旨意, 無盡力去準備自行面試。

其實果個小孩除了成績差之外,我就唔知佢仲連帶有乜奇能異常,因為佢家長放榜前同我們説選了這間在官塘區bo ...
有無可能係派得好,怕讀唔掂?

如果目標係最差嗰五間既話,真係無得輸。

小朋友本身係唔係行為有問題,假如band3C都唔肯收,好明顯係覺得學生會非常麻煩甚至影響到其他人,寧願收唔夠人都唔肯要。

little_yolky 發表於 18-1-17 10:21
1. 可能學校唔係B3C, 家長屈人B3C, 學校對學生都有要求。2. 可能學校自行對學生操行有要求, 學生未達標。
3 ...

有可能b3中學都有校風好的,同學面試串串貢又不可一世

王家爸爸 發表於 18-1-17 10:23
如果目標係最差嗰五間既話,真係無得輸。
我有時會同小朋友講笑,不如㨂我間母校(該區bottom5,前排仲因為狂踢學生出校上埋電視),可以子承父業,我保證佢唔駛in都一定入到,隨時校長打電話來歡迎佢!

王家爸爸    發表於 18-1-17 10:32

little_yolky 發表於 18-1-17 10:08
所以我上次去WFN簡介會, 校長都有提家長唔好最後一日至交表, 為免有遺漏, 唔好搞到自己咁頻能。 ...
今日 last day 交表,大家把握機會了 !

小黃豆B 發表於 18-1-17 10:30
我有時會同小朋友講笑,不如㨂我間母校(該區bottom5,前排仲因為狂踢學生出校上埋電視),可以子承父業,我 ...
聽聞依家好左,好多B3爭入

kkhon 發表於 18-1-17 10:33
聽聞依家好左,好多B3爭入
學校係有心做靚DSE成績吸引好d學生。但咁上一上電視影響好大,B3家長會擔心自己小朋友入左去捱唔捱到去DSE。

我囡小朋友同班同學有個家長, 尋晚仲講唔見咗張自行表, 最後搵到今日先去交....

仲話搵唔到今日去補領, 攪到咁鬼”忟”

little_yolky    發表於 18-1-17 11:08

Aeiing 發表於 18-1-17 10:48
我囡小朋友同班同學有個家長, 尋晚仲講唔見咗張自行表, 最後搵到今日先去交....

仲話搵唔到今日去補領,  ...
其實大家係咪要等呈二出咗成績至可以決定報邊間, 所以搞到咁忟呢?

little_yolky 發表於 18-1-17 11:08
其實大家係咪要等呈二出咗成績至可以決定報邊間, 所以搞到咁忟呢?  ...
又未必,我識得有家長為左等埋某d証書先拖到今日交表,目的都係畀間學校知,佢小朋友報考了某比賽,獲得咩成績……

little_yolky 發表於 18-1-17 10:21
3 ...
官塘區高字頭中學,在官塘區都好出名,近年有冇好點,我唔清楚。佢派左一間其實都是b3,不過是派位直資要交學費果間。
估計佢操行成績很亮麗才自行都死
‹ 上一主題|下一主題