用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 對Jacqueline Wilson 書的疑惑
go

對Jacqueline Wilson 書的疑惑 [複製鏈接]

Jacqueline Wilson 書好受小朋友、青少年歡迎,但我上去一D外國forum,有D外國家長評論都幾negative,主要係話題材對建議年齡並不適當(例如家庭暴力、離異、反叛、欺凌甚至師生戀等敏感話題)...

因為我女開始睇佢嘅書,我有D唔肯定係唔係應該十幾歳先好睇。所以想請有經驗家長分享一下。十分感激

1    0    0    0

鋼琴媽媽 發表於 18-1-15 13:11
Jacqueline Wilson 書好受小朋友、青少年歡迎,但我上去一D外國forum,有D外國家長評論都幾negative,主要係 ...
小朋友幾歲?睇緊邊本?我覺得 Jacqueline Wilson 係一個好有心嘅作家,她的題材正正就是現實,而她寫來甚有真實感,因此可能令人不安。家長如果能一同閱讀,並與孩子分享、討論,可以幫助孩子對別人更有同理心。
她最出名的那本 Tracy Beaker,小學五年級以上看,好ok了。
其實本地受歡迎作家,例如君比,也有強姦甚至自殺之類的題材。家長應該最了解孩子的成熟程度,按情況選擇吧!

emmyfok 發表於 18-1-16 17:38
小朋友幾歲?睇緊邊本?我覺得 Jacqueline Wilson 係一個好有心嘅作家,她的題材正正就是現實,而她寫來甚 ...

我小朋友小一,啱啱睇完Cat Mummy, 佢話想睇JW其他書。諗住下一本Mum minder。好多謝意見,其他我諗都係遲D先睇

我都有類似問題,現在把她的書暫時收起,等大一點先比佢看。另外可以比Enid Blyton佢看,相對適合細個既小朋友看。

myfanwy 發表於 18-1-22 16:50
我都有類似問題,現在把她的書暫時收起,等大一點先比佢看。另外可以比Enid Blyton佢看,相對適合細個既小 ...

Enid Blyton D書真係好好睇

我孩子都有睇過,我都沒注意到有這些問題,謝謝分享.
‹ 上一主題|下一主題