用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請大家比少少意見
go

請大家比少少意見 [複製鏈接]

老師提議這五間學校,大家知哪間比較好嗎?謝謝各位

elbar    發表於 18-1-15 11:21
   0    0    0    0

個人覺得唔應該諗大家感覺五間學校邊間比較好。而係應該諗,五間學校邊間比較適合自己小朋友,呢個問題其他人唔知道小朋友既實際情況,比較難俾到有用意見。

回覆樓主

明白, 因為除了對陳瑞祺,其他四所學校都不太認識,想找一所比較純樸的中學!所以才上網問一下!謝謝王爸爸解答

回覆樓主

明白, 因為除了對陳瑞祺,其他四所學校都不太認識,想找一所比較純樸的中學!所以才上網問一下!謝謝王爸爸解答

Wilfredma 發表於 18-1-15 10:46
pls check PM

Wilfredma 發表於 18-1-15 10:46

建議每間學校帶小朋友去參觀一下,上網查下看看照片和感受不同教學理念辦學宗旨,跟小朋友商量未來他想如何發展,比較幾所學校擅長的。譬如有些學校中意搞戲劇,有些喜歡朗誦,有些突出足球籃球。

Wilfredma 發表於 18-1-15 11:56
明白, 因為除了對陳瑞祺,其他四所學校都不太認識,想找一所比較純樸的中學!所以才上網問一下!謝謝王爸 ...
都係唔差既學校,我覺得民生最好。

明白, 因為除了對陳瑞祺,其他四所學校都不太認識,想找一所比較純樸的中學!所以才上網問一下!謝謝王爸 ...
簡單啲講,如果小朋友係B2A,陳瑞祺(喇沙)書院係最適合;如果小朋友係B1B,民生係最適合;如果係B1C,就淨番嗰三間睇下小朋友鍾意邊兩間。

王家爸爸 發表於 18-1-15 12:06
都係唔差既學校,我覺得民生最好。
旅港同民生成績都勁的。不過老師好奇怪, 俾個建議個range咁大。但你講得好啱, 應該要參觀學校了解下, 但連學校建議都俾埋, 我諗樓主小朋友已經係P6, 睇唔切了。

你只認識陳中,那你應是陳小成績b1 的男孩。

如果你要成績最好掃落去,
旅>民=黃>銀>陳

但選校不只是看成績的
‹ 上一主題|下一主題