用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 35華小教師聯署 反對港華轉直資
go

35華小教師聯署 反對港華轉直資 [複製鏈接]

番禺會所華仁小學

傳統名校香港華仁書院計劃轉為直資學校,其直屬小學番禺會所華仁小學日前發通告表態支持,並接受華仁提出的取錄安排,轉制後將預留予華小的學額,由現時79個減至55個。不過,35名華小教師前日發出聯署聲明,反對華仁轉直資,更透露華仁校長蘇英麟在諮詢華小老師時,曾明確表示如未能成功轉制,將會跟華小「脫鈎」,令老師感受威脅。

指港華稱轉制失敗將「脫鈎」

番禺會所華仁小學校長陳崗本月6日向老師、家長及校友發通告,指經過辦學團體旅港番禺會所董事會仔細考慮,決定支持華仁轉直資計劃,並接受新取錄安排。根據通告,華仁轉直資後將收取華小成績前55名的小六畢業生,比現時減少24人;至於成績排第56至80名的畢業生,須與其他申請者一併參與面試,惟因耶穌會學校教育背景,將獲特別加分。

對此,35名華小老師發表聯署聲明,表明不支持華仁的轉直資計劃,認為其轉制計劃對提升教與學沒有具體想法。聲明亦炮轟華仁「講一套,做一套」,指華仁及辦學團體對外稱對直資計劃「持開放態度」,但去年底向華小老師進行第二輪諮詢時,校長蘇英麟卻明確表示,如華仁未能成功轉直資,華仁將跟華小「脫鈎」,形容是有既定立場及手法強硬。

聲明亦批評華小的辦學團體、即旅港番禺會所一意孤行,憂加劇升讀港華學額的惡性競爭,增加家長與學生的壓力和心理負擔。聯署老師強調,發表聲明目的是不希望持份者誤解,以為支持華仁轉直資乃「老師一致贊成的決定」,形容現時雖傷心,但會繼續以學生成長與發展為願景。本報就華小老師聯署曾致電華仁校長蘇英麟查詢,截稿前未獲回覆。
   0    0    0    0

...

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

哎,公開聲明校長同老師無傾計,咪又係肉酸!中學話小學唔掂,老師話校長唔掂,中學唔願收小學,小學唔俾中學轉
一塌糊塗!

Ktfk    發表於 18-1-14 19:15

Charlotte_mom 發表於 18-1-14 18:27
哎,公開聲明校長同老師無傾計,咪又係肉酸!中學話小學唔掂,老師話校長唔掂,中學唔願收小學,小學唔俾中 ...

點解陳校長去到邊也是這麼多新聞?難解!

回覆樓主

唔係終於傾好55個個華小咩?而家又黎老師反對?嗰頭小學公開反對完中學,華小老師再反對…一波剛平,一波又起,反黎反去,點解要搞到上傳媒公開?

蘇丶陳校长吾係倾掂數咩!点解又殺出教师嘈?教師係咪想兄弟攬炒?

回覆樓主

情何以堪...... 學界版肥皂劇,下一集又唔知乜嘢劇情?

kkhon 發表於 18-1-14 19:26
蘇丶陳校长吾係倾掂數咩!点解又殺出教师嘈?教師係咪想兄弟攬炒? ...

持份者尤其多,可能下次輪到兩校家長互相格劍.....

sukitelfold 發表於 18-1-14 18:39
點解陳校長去到邊也是這麼多新聞?難解!

陳校長之前有乜嘢事件發生過

chunchundaddy 發表於 18-1-14 19:56
陳校長之前有乜嘢事件發生過

Google一下「九華陳崗校長」,有排睇。。

sukitelfold 發表於 18-1-14 20:05
Google一下「九華陳崗校長」,有排睇。。

即刻 google 咗,呢位所謂校長嘅行為,令人歎為觀止

回覆樓主

成件事真係好肉酸,兩校互片,無論結果如何,已經徹底影響校譽

其實一直以來, 個人認為港華所謂既諮詢都係做show, 根本一心想轉直資, 只係做吓樣好似西九故宮博物館諮詢咁之嘛!

不過陳校長都叫盡力迫港華承諾日後既直升保障, 但係華小教師又唔憤氣被人賴佢地教唔好學生, 再嚟個絕地反擊.

其實無乜用, 港華一定會向EDB申請轉做直資, 最後始終要睇EDB頭.

到底EDB想送港華一程, 定係會俾塊遮醜布俾港華遮多10年呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-15 09:41
其實一直以來, 個人認為港華所謂既諮詢都係做show, 根本一心想轉直資, 只係做吓樣好似西九故宮博物館諮詢咁 ...
我反而覺得陳校長同佢既團隊,應該盡力教好啲學生,而唔係迫人收佢哋啲次貨。

Baby0208    發表於 18-1-16 09:49
Chit0955    發表於 18-1-15 23:34
Chit0955    發表於 18-1-15 23:33
twhkleung    發表於 18-1-15 10:36
mother904    發表於 18-1-15 10:02

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

所謂家醜不出外面、關門打仔。而家咁嘅勢,咪自揭瘡疤俾人了解到點解教學質素會每況愈下。連基本溝通都做唔到,將心機時間攪呢d政治、權力鬥爭,上位者得唔到團隊信任,團隊憎佢憎到無計傾要公開申怨。點有共識、點有時間教好學生呀!

Charlotte_mom 發表於 18-1-15 09:58
所謂家醜不出外面、關門打仔。而家咁嘅勢,咪自揭瘡疤俾人了解到點解教學質素會每況愈下。連基本 ...

同意見解!

將教學精力,轉投鬥爭角力,本末倒置!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

由day one我已經話處理得唔好分分鐘聖馬可事件重演——中學彩你on居唔要你咪唔要你,小學死雞撐飯蓋話將來仲有機會接龍
到而家班小學老師似乎仲未識分莊閒。聖馬可結左龍都可以單方面斷。華中就算今次轉直資唔成功,攪到咁薑,華中一樣可以唸單方面申請取消直屬關係。龍都斷得,點解取消直屬唔得!
兩邊繼續拉鋸,黑幕繼續揚出街,雙輸!

twhkleung    發表於 18-1-15 10:36

Charlotte_mom 發表於 18-1-15 10:28
由day one我已經話處理得唔好分分鐘聖馬可事件重演——中學彩你on居唔要你咪唔要你,小學死雞撐飯蓋話將來 ...

即刻叫大台拍套叫"華生風暴"啦! 好過溏X
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 18-1-15 10:28
由day one我已經話處理得唔好分分鐘聖馬可事件重演——中學彩你on居唔要你咪唔要你,小學死雞撐飯蓋話將來 ...

其實華小轉咗去東區, 係對佢地有利, 同區少咗一堆名校, 就算水平無提升, 本區B1學生點都可以爭多少少.

華小學術水平近年事實上有進步, 亦因如此, 華小叻學生更加睇唔起成績一直下跌既港華.

斷龍反而可以令大家無牽絆, 小學專心為學生尋好既出路, 不再受制於中學部.... 睇到GH, HY呢兩間就知, 小學部受中學部牽制, 小學部家長同學生係幾咁無耐

王家爸爸    發表於 18-1-15 10:55

Charlotte_mom 發表於 18-1-15 09:58
所謂家醜不出外面、關門打仔。而家咁嘅勢,咪自揭瘡疤俾人了解到點解教學質素會每況愈下。連基本 ...
自揭瘡疤俾人睇係港華既特色,記得幾年前副校長天橋靜坐事件嗎?
‹ 上一主題|下一主題