用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

... [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-1-15 10:24
大家唔記得呢單新聞嗱?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141008/bkn-20141008211101728-1008_00822_00 ...
呢位主角好大機會精神不正常

RiboMM 發表於 18-1-15 17:01
沒錯啦,大家睇下隔鄰深圳,2017入常春藤同埋紅磚數據真係好震撼。再上網搜索下全國中學生英文辯論賽,發 ...
冇錯, 所以香港(和香港学生)能排在北京, 上海, 深圳, 廣卅之后己經好好彩, 長遠可說要排响天律, 重慶, 武漢,... 之后添...佢地真係勁好多!

ANChan59 發表於 18-1-15 17:00
他的子女都是受英語教育的ClS,他英文不靈光,開歷任財政司先河,用中文出预算,不是給一般人看,可能是簡 ...

他上任一個月出了幾篇英文blog, 但由17年3月起至今全chinese only, 佢寫完中文叫手下翻譯有幾難

little_yolky 發表於 18-1-15 17:06
辯論隊經過長期專門訓練, 實在唔能夠代表一般水平。

不過, 我見過既國內生(出嚟香港讀既), 佢哋一般上堂聽 ...

這樣子的唔怕,一旦有經驗,就越來越膽大,最後勁到無法預料,我遇見不少啦。這也是國內生優勢。

RiboMM 發表於 18-1-15 19:52
這樣子的唔怕,一旦有經驗,就越來越膽大,最後勁到無法預料,我遇見不少啦。這也是國內生優勢。
...
係呀我哋呢幾年請嗰啲 Management Trainees 全部都係大陸學生, 問 HR點解(佢係荷蘭人), 佢話佢唔知, 佢淨係睇表現 only.

b3410 發表於 18-1-15 17:13
呢位主角好大機會精神不正常
問題係點解香港大學會收佢,面試時無發現個學生有精神問題。

RiboMM 發表於 18-1-15 17:01
沒錯啦,大家睇下隔鄰深圳,2017入常春藤同埋紅磚數據真係好震撼。再上網搜索下全國中學生英文辯論賽,發 ...
中國夠多人,只要5%係勁人,勁人數量已經多過香港總人口,呢啲就係人口紅利。

王家爸爸 發表於 18-1-15 22:13
中國夠多人,只要5%係勁人,勁人數量已經多過香港總人口,呢啲就係人口紅利。 ...

可以簡單對比深圳B1生只在四大名中,深中,外國語,實驗,高級中學。總人數遠少於香港B1生,選擇亦少,華山一條路。就好比我地當初鄉下讀書,只可以凭高考勝出,沒有退路。香港選擇其實好多,更何況HKDSE還可以免試入內地讀大學,大家一樣搏,但心情同壓力會好唔一樣

王家爸爸 發表於 18-1-15 22:07
問題係點解香港大學會收佢,面試時無發現個學生有精神問題。
唔係港大學生。見新聞寫:自稱清華大學學生,旅遊簽證,去港大旁聽課程。即係白撞

b3410 發表於 18-1-15 22:36
唔係港大學生。見新聞寫:自稱清華大學學生,旅遊簽證,去港大旁聽課程。即係白撞 ...
咁都得?!

RiboMM 發表於 18-1-15 22:20
可以簡單對比深圳B1生只在四大名中,深中,外國語,實驗,高級中學。總人數遠少於香港B1生,選擇亦少,華 ...

唔係太明你個point?
心情/壓力大, 同smart 唔 smart 好似冇直接關係, 去到呢個水平, 好唔好或多或少同天賦有關多啲, 除非你覺得深圳嗰班B1學生係靠死讀書, 但我絕對唔同意. 正如攞七個5**, 唔係壓力大勤力啲讀多啲就可以攞到

王家爸爸 發表於 18-1-15 22:40
咁都得?!
可能香港大自由, 要好似內地咁, 多啲Secu守住個大學門口先至可以避免同類事情再發生

twhkleung 發表於 18-1-15 22:43
唔係太明你個point?
心情/壓力大, 同smart 唔 smart 好似冇直接關係, 去到呢個水平, 好唔好或多或少同天賦 ...

同樣smart程度下,勤力程度不同,相互之間競爭壓力更大因此產生效應不同。

RiboMM 發表於 18-1-15 23:14
同樣smart程度下,勤力程度不同,相互之間競爭壓力更大因此產生效應不同。
...
哈哈! 你是怎樣知道的? 是基於哪個標準? IQ 值?
正如人工智能方面中國一定比美國優勝.

http://www.sohu.com/a/169381744_260616

https://www.singpao.com.hk/index.php?fi=history&id=40227

twhkleung 發表於 18-1-15 23:28
哈哈! 你是怎樣知道的? 是基於哪個標準? IQ 值?
正如人工智能方面中國一定比美國優勝.

我就是这样經歷从山區到上海重點大學,再到外企再派留學再人才輸入來香港噶,所以一直知啦,不過普通現象不代表所有現象,只說明整體感受的氛圍唔同

twhkleung    發表於 18-1-15 23:42

RiboMM 發表於 18-1-15 23:33
我就是这样經歷从山區到上海重點大學,再到外企再派留學再人才輸入來香港噶,所以一直知啦,不過普通現象 ...
同意, 因為我有好多部下他們都是北京清華畢業, 被國家派到美國德國留學再回來, 他們都非常優秀

twhkleung 發表於 18-1-15 23:46
同意, 因為我有好多部下他們都是北京清華畢業, 被國家派到美國德國留學再回來, 他們都非常優秀

...

扯遠啦,晚安!

真係唔好意思今晚長氣d, 因為我好怕聽到人哋講"壓力/勤力"之類

記得初出嚟做嘢, 跟住個好smart嘅馬來西亞老闆, 佢就好似我師父咁, 教咗我好多嘢, 有一次聽到佢鬧人, "... 唔好同我講你有幾大壓力, 有幾勤力, 牛就夠勤力, 你係咪牛? 但我要係一個smart嘅部下, 記住, " Think hard, Work smart!" 諗清楚計劃好先去做..."

呢幾句說話到而家我都重記得好清楚

晚安!

twhkleung 發表於 18-1-16 00:14
真係唔好意思今晚長氣d, 因為我好怕聽到人哋講"壓力/勤力"之類

記得初出嚟做嘢, 跟住個好smart嘅馬來西亞 ...

早晨!我明你講咩。
所以作為父母,有時儘量少卑小朋友壓力,亦唔信“吃苦耐勞”“笨鳥先飛”這類華人界一直的宣講。However , 最終壓力,動力,內在主觀能動性,一個smart person會自发產生,that is why “人以群分”,that is why 大家都發揮優勢前提下,態度具有決定性。

數據好清楚,中國甘大,香港甘細,各有多少間大學入全球50大?分别就是英文. 大學改中文教,你真係
‹ 上一主題|下一主題