用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 睡王子
go

... [複製鏈接]

kirstyau 發表於 18-1-15 09:50
咪玩啦!大學用咩語言教?

我估应有计尽在n年后,香港所有大学都会变成中文为教学语言,否则点算统一?

kirstyau 發表於 18-1-15 09:50
咪玩啦!大學用咩語言教?

大家唔記得呢單新聞嗱?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141008/bkn-20141008211101728-1008_00822_001.html

王家爸爸    發表於 18-1-15 11:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-15 10:24
大家唔記得呢單新聞嗱?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141008/bkn-20141008211101728-1008_00822_00 ...
有兴趣知道結果...

twhkleung 發表於 18-1-15 10:32
有兴趣知道結果...

之後沒有什麼再報導
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-15 10:40
之後沒有什麼再報導
香港好寬容, 但如甘都一个电話就ok, 甘真係...

大家唔記得呢單新聞嗱?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20141008/bkn-20141008211101728-1008_00822_00 ...

無言

...

大家唔記得呢單新聞嗱?

如果真的是清華的學生, 完全用英語授課一定無問題的。唔好話清華, 我當年去到內蒙古一間X水大學, 佢哋唔係重點大學添, 但一次公開演講後Q & A環節, 同學們都好努力用英文提問及交流, 雖然佢哋D英文唔係話好流利, 但都好用心, 聽演講又好專心。清華學生就一定無問題。

其實我都唔明大家擔心D乜, 依家香港既大學有咁多內地生, 佢哋上堂都掂, 我哋香港由幼稚園開始讀英文, 入得大學既同學都係努力既, 英文差極有個限度, 咁又點駛擔心英中定中中呢。當然你要讀神科, 你要學到native咁就緊係另一個故事。

little_yolky 發表於 18-1-15 15:24
如果真的是清華的學生, 完全用英語授課一定無問題的。唔好話清華, 我當年去到內蒙古一間X水大學, 佢哋唔係 ...
冇錯, 日本韓國大学都係用母語,d学生英文一样唔係非常好, 人地d大学一样咁勁, 就算北大清华都係用中文教, 一样咁勁, 排名重高過香港d大学添, 所以, 過几年, 轉晒全中文教中学大学係好正常!!!

twhkleung 發表於 18-1-15 15:41
冇錯, 日本韓國大学都係用母語,d学生英文一样唔係非常好, 人地d大学一样咁勁, 就算北大清华都係用中文教,  ...
唔會的, 因為大陸要同外國接軌, 要有個跳板, 所以想去外個讀研究院的同學, 會想嚟香港讀本科, 適應外語教學模式。佢哋覺得香港近, 探訪容易, 又較外國便宜, 所以佢哋唔會斷咗呢條後路。不過, 會改好多課程普/英, 無晒粵/英就真。

冇錯, 日本韓國大学都係用母語,d学生英文一样唔係非常好, 人地d大学一样咁勁, 就算北大清华都係用中文教,  ...
轉用中文其實無乜問題, 問題反而係:

1. 中文: 用繁體定簡體? 標點符號用國標還是台標(香港繁體字係用台標既)?
2. 書是否也用中文?

little_yolky 發表於 18-1-15 15:45
唔會的, 因為大陸要同外國接軌, 要有個跳板, 所以想去外個讀研究院的同學, 會想嚟香港讀本科, 適應外語教學 ...
希望如你的說, 但查看現在在香港各大学任教的中国籍教授, 他們大都是北大清华畢业后直去西方深造, 暫時末见有边位先來香港再去外国...

致於与外国接軌, 或国際化, 香港一定不会是為一, 中国一定会短期做三四个国際化接軌, 長期十个八个, 這是肯定的. 正如美国有New York, 有LA, 有Chicago, ....

跳板角式己是過去式了, ...

正面看法是香港是中国其中一个城市!

hkpapa852 發表於 18-1-15 15:48
轉用中文其實無乜問題, 問題反而係:

1. 中文: 用繁體定簡體? 標點符號用國標還是台標(香港繁體字係用台標 ...
要政冶正碓的答, 當然是会大陸式啦.
依家风勢咁勁, Marriott都可能要shutdown...

twhkleung 發表於 18-1-15 16:02
希望如你的說, 但查看現在在香港各大学任教的中国籍教授, 他們大都是北大清华畢业后直去西方深造, 暫時末见 ...
1. 咪就係入唔到北大同清華LOL

2. 我唔係指城市同外國接軌, 係教育。中國如何國際化都好, 教育部對國內學校都會捉得好緊, 而且, 國內學習模式同外國都有唔同, 所以, 佢哋想去外國讀書, 好多都會嚟香港讀本科, 然後研究院去外國。

不知所謂嘅文章,無討論價值。

人類嘅進步,就是靠崇優去推動。

國內大學英文係必讀既,大學畢業起碼需要4級英文,大約有B1程度。如果係研究院畢業,起碼需要6級英文,大約有B2、C1程度。

twhkleung 發表於 18-1-15 16:07
要政冶正碓的答, 當然是会大陸式啦.
依家风勢咁勁, Marriott都可能要shutdown...
...
香港全部所謂政治正確既官員同議員, 相信無乜幾多人係用緊國標(甚至根本唔識)

所以全部應該可以DQ

poonseelai 發表於 18-1-15 09:06
但政府現正帶頭歧視英文,近日財爺網頁講財政預算只有中文稿,真過分

他的子女都是受英語教育的ClS,他英文不靈光,開歷任財政司先河,用中文出预算,不是給一般人看,可能是簡體字本+繁體中文!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

little_yolky 發表於 18-1-15 16:18
1. 咪就係入唔到北大同清華LOL

2. 我唔係指城市同外國接軌, 係教育。中國如何國際化都好,  ...

沒錯啦,大家睇下隔鄰深圳,2017入常春藤同埋紅磚數據真係好震撼。再上網搜索下全國中學生英文辯論賽,發音用詞閱讀量等等整體水平非常高

RiboMM 發表於 18-1-15 17:01
沒錯啦,大家睇下隔鄰深圳,2017入常春藤同埋紅磚數據真係好震撼。再上網搜索下全國中學生英文辯論賽,發 ...
辯論隊經過長期專門訓練, 實在唔能夠代表一般水平。

不過, 我見過既國內生(出嚟香港讀既), 佢哋一般上堂聽英文同睇英文文章無問題, 最大問題係唔敢講, 可能平時講既機會少D。佢哋唔係講唔到, 係唔敢講。好似我有個朋友, 佢要去考一個哈佛既交流計劃, 有scholarship, 面試緊係用英文啦。其實佢好鬼叻, 但面試前就鬼死咁緊張, 成日覺得自己英文唔好, 講唔掂。我哋已經同佢講咗九萬幾次, 人哋係要睇佢個學術, 唔係考佢D英文, 要放膽表達自己既學術觀點就得, 佢就係鬼咁緊張。in完返嚟, 話交流得好開心, 溝通得好好, 所以白白緊張咗幾個禮拜。
‹ 上一主題|下一主題