用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉⋯未見過咁唔上進嘅人
樓主: shirley2014
go

唉⋯未見過咁唔上進嘅人 [複製鏈接]

樓主的問題唔係小朋友有冇上進心, 是小朋友"一言九鼎"多些

HaYi 發表於 18-1-15 16:33
樓主的問題唔係小朋友有冇上進心, 是小朋友"一言九鼎"多些

但係樓主又話叻人就一定串?咁佢究竟想點??

回覆樓主

我呀仔差不多,佢自己話要轉校,但平日只同弟弟玩,睇多兩本書都唔肯。

shirley2014 發表於 18-1-15 07:53
我女今年小一,第一次考試還唔錯,嫲嫲公公婆婆有贊有賞,之後佢又話吾知點解可以考咁高分,又話下次唔想咁 ...

樓主是恨鐵不成鋼。小一姐,思想會成日變,第一次考試還唔錯,其實已算有交代了,保持成績中上,令小朋友從學業中得到滿足感,呢啲都會係推動佢努力溫書既動力,我見啲小朋友成績越好越俾心機溫書。

mytambb 發表於 18-1-15 16:57
我指我女話佢個同學,果個同學成績唔錯,但我女話佢同學常日串人地

IloveJJ 發表於 18-1-15 14:44
咁你有無俾你女知,你無大志,有乜唔好?有乜失敗呢?我會架,如果我同我老公有乜唔好,我會講埋俾佢知咁我 ...
有講過,爸爸冇認真讀書那麼做辛苦工作,你努力讀書可以選擇工作,選擇你喜歡的工作及周末有假放,不過這年紀聽下就算

October. 發表於 18-1-15 21:22
樓主是恨鐵不成鋼。小一姐,思想會成日變,第一次考試還唔錯,其實已算有交代了,保持成績中上,令小朋友 ...
係,不過好成績成為動力可能暫時不適用于佢,佢暫時覺得成績唔使太好及吾想高分都冇乜所謂

回覆 shirley2014 的帖子

佢先得小一,你果 d 「道理」當然係耳邊風啦,就好似人地依家同你講「嫁女抱孫」嘅事,你都未必去諗啦。
得果 6 歲,有排先出黎打工,佢可能連自己將來想做咩都未清楚,佢只係知道冇考包尾留班就得。女女果間係咪冇一條龍/直屬?如果係的話,咁佢到高小就會開始緊張。就算佢到時候口講唔緊張,其實心裏更緊張。我都係,同阿媽阿爸講中學合格就很好,其實心裏在乎得很。口是心非,人類強項,尤其女人。 依家成績收貨,算係咁,對你總算係有個交代,暫時放佢一馬。

回覆 shirley2014 的帖子

唔係講志向,點敢話你無
6歲小朋友好多時係隨便亂講吓,過幾日佢自己都唔記得。只要初小成績唔差,一日要發力,亦無問題。

shirley2014 發表於 18-1-15 07:53
我女今年小一,第一次考試還唔錯,嫲嫲公公婆婆有贊有賞,之後佢又話吾知點解可以考咁高分,又話下次唔想咁 ...

你好似不是太了解個女,
「唔知點解咁高分」想你讚下佢,比我會話「因為你留心上堂囉」跟著乘機錫佢一啖。
「下次唔想咁高分」係想驚下次萬一keep不到會失望。
「同學串」同你傾偈仔,講講下又拉埋去下次佢會超越你,真無癮。
關佢上唔上進咩事?好好享受囡囡仲肯同你傾偈的日子啦,到青春期很難説了。

mytambb 發表於 18-1-15 16:57
樓主係啟動自我安慰模式而已。不過, 串咀既人多數聰明又係真既。

964000 發表於 18-1-16 01:07
你好似不是太了解個女,
「唔知點解咁高分」想你讚下佢,比我會話「因為你留心上堂囉」跟著乘機錫佢一啖。 ...
哇!你好似做傳譯員咁, 理解到既嘢乜同樓主差咁遠既?????

little_yolky 發表於 18-1-16 10:19
哇!你好似做傳譯員咁, 理解到既嘢乜同樓主差咁遠既?????

正宗言語藝術,用得合宜真係能夠造就其他人、亦可有效咁化解潛在問題。

有時啲社工都會開小組同家長分享吓㗎

little_yolky 發表於 18-1-16 10:19

我都係向個D兒童心理治療師學架咋

964000 發表於 18-1-16 13:07
我都係向個D兒童心理治療師學架咋

可能小朋友真係咁既意思都未定喎。

「唔知點解咁高分」想你讚下佢 <==== 真係好難聯想到。

964000 發表於 18-1-16 01:07
你好似不是太了解個女,
「唔知點解咁高分」想你讚下佢,比我會話「因為你留心上堂囉」跟著乘機錫佢一啖。 ...

一語中的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

正常,放心
‹ 上一主題|下一主題