用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田林裘謀 VS 沙循
go

沙田林裘謀 VS 沙循

請教,成績,校風,排行,比較如何?

elbar    發表於 18-1-13 22:51

林系1B, 沙系1C

saraleek 發表於 19-1-2 13:16
林系1B, 沙系1C

沙循B1B

ypiriswong 發表於 19-1-2 13:55
沙循B1B

兩間邊間較多人選?

417bbs 發表於 19-1-4 08:52
兩間邊間較多人選?

地點關係, 相對林多人揀。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

兩間都是1B,每年會有升跌,成績相若,林會多些人選主要是地理位置問題。林較静態比較注重學業,循则话動多是關愛學校,學校推行生命教育重品德而非成績,兩間各有支持者。

升中選校並不是邊間多人就跟風去揀,應了解學校理念是否與家長相符才去選擇。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-4 09:15
兩間都是1B,每年會有升跌,成績相若,林會多些人選主要是地理位置問題。林較静態比較注重學業,循则话動多 ...

乜原來沙循多活動㗎? 請問冇咩玩? 我今年miss左個簡介會

gracelam 發表於 19-1-4 09:27
乜原來沙循多活動㗎? 請問冇咩玩? 我今年miss左個簡介會

學會、资優教育呢啲基本一定有,每级亦會有不同话動,較大型會有英語交流,環邨長跑,火箭車大赛、stem week 话動……,由於多话動,學校每年只舉行一测兩考,日常會用持續评估,以減低學生考試壓力,呢啲資讯開放日都有提及。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-4 09:39
學會、资優教育呢啲基本一定有,每级亦會有不同话動,較大型會有英語交流,環邨長跑,火箭車大赛、stem we ...

都巧多野玩喎!
一測2考

請問評估會否計落考試分度? 因為少左一次測驗, 咁每次測考範圍會唔會多左? sorry 咁多野問!

gracelam 發表於 19-1-4 09:44
都巧多野玩喎!
一測2考  
有计平時分架,平日UT //默書/做功課都有计,佔总分幾個百分點,主要是希望同學培養良好學習態度,不要hea做. 亦鼓勵同學閲讀,有閲讀日,學期尾仲有不同獎學金以鼓勵同學。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-4 09:50
有计平時分架,平日UT //默書/做功課都有计,佔总分幾個百分點,主要是希望同學培養良好學習態度,不要hea ...

些些

對沙循有興趣的家長,我會強烈建議大家去簡介會。很多學校的簡介會是校長的個人表演,沙循卻是有大量學生參與。先是開場的短片,已經是學生作品,講座中又有學生分享,講座完了外面還有露天音樂會,全程學生一手一腳搞掂,連表演曲目,都是學生過往參加作曲比賽的得獎作品。我覺得好勁。
另外,好多 band 1 學校都是女強男弱,但沙循簡介會比我嘅感覺,係男生主導。
我不是用家,只去過簡介會,但單就簡介會而言,安排十分好。

emmyfok 發表於 19-1-4 10:11
對沙循有興趣的家長,我會強烈建議大家去簡介會。很多學校的簡介會是校長的個人表演,沙循卻是有大量學生參 ...

我都聽過沙循係好有愛心,好好培育孩子,一年一測兩考,下年簡介會一定要去。

我仔是用家, 中二, 一年一測兩考爽到暈 一月考完到六月才考, 範圍一月個次少 六月甘D 但都正常 去年有家長問可否多一次測驗 副校丶校長話好難安排 因要犧牲好多活動。 十一月時我仔去完一個5天的多元智能camp , 只有中二其中四十人 辛苦的 有D小朋友雖不願去 但實是難得體驗 是星期一至五 朋友教書話唔多學校會參加因耍不上堂五天 我就很欣賞學校不只單一重要學術 而是有很多其他活動!

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-4 18:24

mypineapple 發表於 19-1-4 12:22
我都聽過沙循係好有愛心,好好培育孩子,一年一測兩考,下年簡介會一定要去。
...
咁你下年記住早啲上校網check ,要攞飛㗎

emmyfok 發表於 19-1-4 10:11
對沙循有興趣的家長,我會強烈建議大家去簡介會。很多學校的簡介會是校長的個人表演,沙循卻是有大量學生參 ...
沙循開放日會有许多家長義工及同學参與,证明學校受家長歡迎,學生歸屬感亦强烈。
参觀過部份高Banding 嘅中學,開放日只presentation,聽完就请你走,校園唔開放又冇乜師生参與,给人非常冷漠的感覺。

emmyfok 發表於 19-1-5 09:16
咁你下年記住早啲上校網check ,要攞飛㗎

係咪大約十二月?

mypineapple 發表於 19-1-5 10:50
係咪大約十二月?
2018係DEC 15, 我 NOV 18上網登記取QR CODE,

mypineapple 發表於 19-1-5 10:50
係咪大約十二月?
通常11月要拎飛留位,留意校網大约11月會有資讯。

mch411 發表於 19-1-5 11:08
2018係DEC 15, 我 NOV 18上網登記取QR CODE,

謝謝