用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 delete
樓主: bananaGi
go

delete   [複製鏈接]

回覆樓主

我囡學校計分排名計到2位小數,差少少排名可以差5-10名,但其實我緊張佢份卷錯咩多啲,因為嗰part就係要加強嘅地方。
佢做功課好多時求快,錯漏相對多,我就由佢錯下。
但測考佢自己好上心,必定會全份卷check 一次,減少careless mistakes。初小除非程度差好遠,否則要高分,就係鬥小心,佢自己衰過一次,就會記得、好深刻。
因為考試無卷派,我都要佢記住錯咗嘅內容,等我知大約佢能夠掌握到幾多。

我諗要睇學校出卷深淺程度,先知小朋友成績算唔算弱
我地地區一線津校小一平均分8字頭,全級排名可排中上至中游位置
同埋學校成績表只列全級頭60名,唔使排名較後同學有壓力

Gary_family 發表於 18-1-14 18:29
如果高小,8X 分,可考中間,那麼你學校一定課程很深了! 考得咁深!
其實原本我是寫中小,ie 小三四,不過怕misread,改做高小。到到小五六呈分,個個都博殺,可能平均分又會高返。我身邊eg讀超谷的,小一都高分,之後分就down down down,名次反而冇乜變陪回係中遊,呈一阿媽發功又上番上遊。
有時又要睇埋當年的peer group,我小朋友低一年的80中已是中中下

meimei小朋友 發表於 18-1-14 20:47
回覆 MrBeast 的帖子

但小一8X, 高小可能只有7X.我囡同學平均90,但全級考90.

究竟等佢開竅定谷佢keep 住,有時都好難取捨

WinnieCatCat 發表於 18-1-13 15:46
係啊,我之前都聽過九十幾分先係正常。但到自己的小朋友,我見派卷回來都唔算錯得多,唔係唔識只係唔小心 ...
定D嚟, 我阿細小一平均有都係8X, 110人排79, 無問題的, 睇下邊度唔好慢慢改, 一年好過一年的。最緊要同跑馬拉松一樣, 唔好自亂陣腳。初段就望住人嚟跑, 你輸硬的。

little_yolky 發表於 18-1-15 14:51
定D嚟, 我阿細小一平均有都係8X, 110人排79, 無問題的, 睇下邊度唔好慢慢改, 一年好過一年的。最緊要同跑馬 ...

多謝鼓勵啊!知道佢識,只係唔小心,即跟得上進度。但知埋個名次,個心真係離一離,在香港讀書確係好考驗父母EQ

WinnieCatCat 發表於 18-1-15 14:56
多謝鼓勵啊!知道佢識,只係唔小心,即跟得上進度。但知埋個名次,個心真係離一離,在香港讀書確係好考驗 ...
係架, 睇埋下學期先。不過, 唔係依家乜都唔做喎。首先問下自己:
1. 了唔了解學校個計分排名制度?
2. 小朋友上學期差D乜呢? 「除咗唔小心」邊方面仲可以改善呢?
3. 小朋友學習態度有乜改善既空間呢? 自己有無一直改善小朋友學習態度呢?
4. 同小朋友伴讀時間夠唔夠呢? 小朋友中英文閱讀能力足夠嗎?

等你有心理準備, 小朋友除咗「唔小心」仲鐘意玩「過山車」, 心血小D都會嚇暈。唔小心同玩過山車, 都係因為唔熟啫, 如學習態度良好, 大大下會好D。仲有, 好多學校小一有讀題, 好多小朋友其實中英文基礎唔係咁好, 不過有讀題, 佢哋就識做, 到小二無讀題, 成績好既會出咗嚟。所以, 小一階段保持小朋友閱讀既習慣, 對小朋友中文、英文、中作、數學文字題、常識都會有好既影響。

醒目開學勳章

回覆樓主:

我細女 小一到小三 平均分都係80左右,我自己接受到,知道佢能力有限,唔想比壓力佢。
相反 讀小五的家姐 我就要求高啲,因為知道佢能力做到。

回覆樓主:

我仔一向平均分八十五上下徘徊,偶爾一兩科九字,名次1x-3x(由小一至小五),都唔使太緊張。

tutik 發表於 18-1-16 08:48
我仔一向平均分八十五上下徘徊,偶爾一兩科九字,名次1x-3x(由小一至小五),都唔使太緊張。
...
平均分八十五上下徘徊,偶爾一兩科九字,名次1x-3x???

全級???

wongtw 發表於 18-1-13 15:49
8X在125人的普通津小,應詃可以排名在40-60位左右。普通津小不是每個家長也出力,如果全部地發功,8X尾一樣 ...
我校160人, 平均分8x, 排名可能係60-80.

Maymay201102 發表於 18-1-14 10:53
小兒平均分94.幾,全級10名內。
普通小學。
中英數常95分以上,被視藝 體育 音樂 拉低平均分。
中英數常95分以上~好勁~

teacher_d 發表於 18-1-13 19:50
我小朋友平均分8x-90,老師話佢全班排15-20名左右⋯全班得27人咋⋯

exactly!!! 小一???  名津?

bananaGi 發表於 18-6-12 11:09
exactly!!! 小一???  名津?

區內名津

bananaGi 發表於 18-6-12 11:04
平均分八十五上下徘徊,偶爾一兩科九字,名次1x-3x???

係呀全級,份券通常都會有人唔合格。幾個九字頭。所以我成日見其他學校有九字頭都唔滿意真係唔識反應。

bananaGi 發表於 18-6-12 11:07
我校160人, 平均分8x, 排名可能係60-80.

我女的學校136人,平均分82,考到全級80

tutik 發表於 18-1-16 08:48
...

你學校深唔深?

bananaGi 發表於 18-6-12 18:13
你學校深唔深?

我唔知,不過有9字頭係唔容易,好似剛派英文,仔得84, 班中已算中上。大部份人7字頭。
‹ 上一主題|下一主題