用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 呢度有無小朋友好鍾意問「點解?」
go

[過動] 呢度有無小朋友好鍾意問「點解?」

我仔由2歲9個月左右,開始鍾意問點解,到依家4歲幾都係咁,每日問點解嘅次數係幾十至一百次不等,每事問,尋根究底,打爛沙盤問督,你地通常點回應㗎?

朱古力小b 發表於 18-1-12 23:58
我仔由2歲9個月左右,開始鍾意問點解,到依家4歲幾都係咁,每日問點解嘅次數係幾十至一百次不等,每事問, ...
我囡2.5YR. 佢都會不停問點解. 答完又問同樣問題..有時都幾煩....
我會反問返佢. 您估下呢? 您覺得呢?
有時問佢. 佢可以答反到您. 因佢地心中都有一個答案.

另外, 或者您回既答案唔係佢理解既知識範圍. 所以不停的問.
可以試下用第二個角度講下.

artai430 發表於 18-1-18 12:22
我囡2.5YR. 佢都會不停問點解. 答完又問同樣問題..有時都幾煩....
我會反問返佢. 您估下呢? 您覺得呢?
有 ...

Thx明白

我有時答到唔想答,就會拆開個問題,一步一步引導佢自己搵個答案

如果你唔答,即係停止佢思考,到小朋友大個蠢D,讀書冇咁叻你就後悔啦,佢個腦轉得多你應該要開心啦

yumi.aa 發表於 18-10-12 14:58
如果你唔答,即係停止佢思考,到小朋友大個蠢D,讀書冇咁叻你就後悔啦,佢個腦轉得多你應該要開心啦 ...

我知 都有盡力㗎不過每日百幾個點解 都幾係野

回覆樓主:

有啊,不停問同一個問題幾十次,我有時會反問返佢同一個問題,原來佢係識答嘅!但我唔敢話佢煩,驚破壞佢的好奇心

chiubbbb 發表於 18-11-9 00:48
有啊,不停問同一個問題幾十次,我有時會反問返佢同一個問題,原來佢係識答嘅!但我唔敢話佢煩,驚破壞佢的 ...

同我小朋友一樣

chiubbbb 發表於 18-11-9 00:48
有啊,不停問同一個問題幾十次,我有時會反問返佢同一個問題,原來佢係識答嘅!但我唔敢話佢煩,驚破壞佢的 ...

同我小朋友一樣