用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無媽咪試過同小朋友中途轉校?唔該分享下經驗 ...
go

有無媽咪試過同小朋友中途轉校?唔該分享下經驗 [複製鏈接]

我個仔讀緊小四,跟得好辛苦,成日唔合格,無乜自信,唔知同佢轉過間淺D嘅小學會否好些?現在轉是否太遲了?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

要轉,都係下學期轉 (即一二月)
你依家搞,可能遲咗少少喎...

(我識有人12月尾已confirm到學位,二月會轉校;細仔同學亦有人一月返學就消失咗)
恐龍家

回覆樓主:

無咩學校中途有位,都係5月開始公佈下年插班消息,早D留意定!
或者放定聲氣俾個仔會轉校,佢見有轉機心情輕鬆,可能有返士氣。

回覆 rachelluk 的帖子

Have you ask your son's opinion?

greentea000 發表於 18-1-11 16:49
無咩學校中途有位,都係5月開始公佈下年插班消息,早D留意定!
或者放定聲氣俾個仔會轉校,佢見有轉機心情 ...
讚成, 我開始搵學校都有同囡講, 感覺佢有放鬆少少, 到一確定轉到校, 感覺佢心情輕鬆好多~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆 rachelluk 的帖子

我仔仔小四完之後轉, 因為搬屋, 小四成續一直很差(因為返學唔開心), 轉左之後開始進步, 而且小五開始我幫佢轉左私人補習,

各位,我成功同阿仔搵倒學校轉啦,而且係二線中較好的,不過我順便同佢報重讀一年小四(因為係細仔)。多謝大家的意見。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-7-4 21:40
‹ 上一主題|下一主題