用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教 - 二線小學
樓主: mimi613
go

真心請教 - 二線小學 [複製鏈接]

PCMW 發表於 18-1-11 23:40
這三間,真道for sure。我仔去in時見到個舊朋友入左去教,舊朋友是有料到的,最高學歷丶教左好多年超級名 ...
選真道要有心理準備日後入唔到 IBDP 就要靠自己

而且真道小學只有5年, 亦係無呈分, 想中途轉船難度亦唔低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 18-1-11 21:01
如果你唔係想參加大抽獎

3間福小最好

我係想試大抽獎 :)

mimi613 發表於 18-1-12 09:50
我係想試大抽獎 :)
邊區抽獎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-12 09:51
邊區抽獎?

mimi613 發表於 18-1-12 09:54
咁就硬係留音小去抽啦!

如果想安全, 乙1棄MCS放兩間聖家其中一間, 或者DPS外既其餘男女校, 9成都入到.

hkpapa852 發表於 18-1-12 08:35

所言甚是。
如排除真道,我會要福小

christylo326 發表於 18-1-11 16:00
我小朋友都同你差唔多,有崇真丶音小及真道offer,我哋仍在考慮中,下星期要決定,之後會放兩間,苦惱中... ...

我放佐真道讀崇真,因為真道實在太遠,而且初小英文較弱我冇信心自己小朋友日後可以入到IB班。升中再戰

PCMW 發表於 18-1-11 23:36
如果你有認真聽簡介會的數據,你會發現TT的數根本唔靚。三間中我會要福小。真心。
...

同意,麻麻地崇真校長添,講野好冇point

PCMW 發表於 18-1-11 23:40
這三間,真道for sure。我仔去in時見到個舊朋友入左去教,舊朋友是有料到的,最高學歷丶教左好多年超級名 ...

我同老公都偏向選真道,多謝意見

hkpapa852 發表於 18-1-12 08:35

明白,呢點我都有考慮緊

christylo326 發表於 18-1-12 15:06
我同老公都偏向選真道,多謝意見

如果你係因為真道既教學方式而選佢,其實無問題

如果你係因為坊間吹噓真道既成績同入U率而選佢,自己小心衡量

hkpapa852 發表於 18-1-12 15:10
如果你係因為真道既教學方式而選佢,其實無問題

如果你係因為坊間吹噓真道既成績同入U率而選佢,自己小 ...

係邊到先可以睇到真正入U率

christylo326 發表於 18-1-12 15:19
係邊到先可以睇到真正入U率

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3558468&pid=45921935&fromuid=1389083

hkpapa852 發表於 18-1-12 15:22
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3558468&pid=45921935&fromuid ...

Thanks
‹ 上一主題|下一主題