用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行老師話摶高一線, 但............
go

自行老師話摶高一線, 但............ [複製鏈接]

醒目開學勳章

小朋友BAND 2尾BAND3頭, 老師叫佢摶BAND 2頭及中, 心諗自行得38個位, 學校肯定選最叻個D學生, 咁會否白白浪費收生機會.
   0    0    0    0

自行可選兩間, 你可以一間搏BAND 2頭及中, 一間穏陣BAND 2尾的.

超正龍吐珠 發表於 18-1-11 10:27
小朋友BAND 2尾BAND3頭, 老師叫佢摶BAND 2頭及中, 心諗自行得38個位, 學校肯定選最叻個D學生, 咁會否白白浪 ...
咩區? 會唔會係強區既強小學, 所以搏下跨去弱區既B2中可能有機? 甚至本區夠位, 所以大家都往上搏? 你呈2係B2尾B3頭, 有無機呈3搏返上B2尾大抽奬抽B2? 所以老師覺得自行就揀B3好唔抵?

回覆 Mat_Dad 的帖子

四種情況:
B2生去B2校 (自行B2 / 正常抽籤)
B2生去B3校 (自行B2頭中太進取,B2位唔夠+抽獎唔好彩)
B3校去B2校(自行進取B2尾搏到 / B2位多+抽獎幸運)
B3生去B3校 (心甘命底)

比我會估計自己區B2校同B3校在大抽獎時的情況先,不過正路自行一間進取啲,一間保守啲,唔會錯得去邊。
‹ 上一主題|下一主題