用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中英數常全A到底幾有代表性?
樓主: yesthomas
go

中英數常全A到底幾有代表性?   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 18-1-11 16:33

我也是估⋯如中文及英文的閲讀理解,大家文章也未見過 ...

問題係Pre-S1只會用一般小學程度去考核,學生有強勁武功根底都無用武之地~~~

個人小小經驗,論武功根㡳究竟是否深厚,參考番各強校S1分班試,可能更有啟示,始終,各門派係同場競技~~~

見過某些強校,未能確認級名次,升中都係派普通班,可能,反映所謂教深教快都未必準確~~~

我是斷估的~~~

yesthomas 發表於 18-1-11 09:20
A的範圍其實都闊,1A校望住個中英數常全A究竟是當你符合基本要求,定係會格外欣賞?

當然,學校會參考學校 ...

同區有二間水平差不多的學校,真實數字比較如下:

中英數常⋯

A校全級96人:B校全級147人

四科A=2人:四科A50-60人

A=90-100:A=85-100

出卷唔理死活地偏深:出卷相對就住

有中學部:冇中學部,個個要靚仔成績表去見中學

操行A-全班最多5人:操行A-或以上可能十幾廿個

A⋯B等弟,相信有經驗的中學,會懂的

mcl203 發表於 18-1-11 16:46
問題係Pre-S1只會用一般小學程度去考核,學生有強勁武功根底都無用武之地~~~

個人小小經驗,論武功根 ...

絶對明你意思!

當一間學校用頻密的測考模式去保持學生的水平,你估會操得少pre S1的舊試卷嗎?

HM168 發表於 18-1-11 14:47
SFA 英文快一年(其實唔止睇返內容可能似s2程度), 數,中文快半年, 還有sci 這科(等同s1,2 sci)

但上年朋友 ...
其實我真係唔識分中,英文進度。數學就易,全世界都係教嗰啲,快慢容易分。中文,英文低年級就話分到(齋睇字數多少,句子複雜程度,文法修辭等)。不過,高年級點樣分辯呢?

sukitelfold 發表於 18-1-11 16:55
絶對明你意思!

當一間學校用頻密的測考模式去保持學生的水平,你估會操得少pre S1的舊試卷嗎?

咁咪即係我所指S1/2學生去考P6卷,究竟係著數左,抑或蝕底左? 假設真係擁有S1/2程度。

正如我所指,有S1/2程度,最終都係入S1普通班,可以反映佢P6程度水平係? ~~~

IloveJJ 發表於 18-1-11 16:51
睇你咩小學,目標係咩中學啦!
我覺得特異嗰啲,反而係睇功能,然後再睇成績達唔達標喎!

係架,特異係另一條隊,收生睇咩先就唔同嘅學校有唔同,
宜家成績加冠亞代表性獎先有競爭力,否則要名小TOP5先可以穩陣,
唔係嘅好多中學都只可以陪跑,
可能我真係識好多小朋友成績好,體育音樂都一樣勁!!!!

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-11 14:34
FF緊......王家爸爸越來越潮
跟小朋友學,聽得多自然自己都FF下。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-1-11 18:03

mcl203 發表於 18-1-11 17:17
咁咪即係我所指S1/2學生去考P6卷,究竟係著數左,抑或蝕底左? 假設真係擁有S1/2程度。

正如我所指,有S1 ...
我明你的意思.可以咁講APS 由p5開始操PER S1 每日放學放5:30到(要找APS人CONFIRM),而SFA 沒有特定操PER S1,而且6月中已經開始放假到7月公布派位當天先要回校,可以想像到放假放到傻了

HM168 發表於 18-1-11 14:47
SFA 英文快一年(其實唔止睇返內容可能似s2程度), 數,中文快半年, 還有sci 這科(等同s1,2 sci)

但上年朋友 ...
睇返幾年前兩個小朋友既SFA同學都係1C班多(英文勁,數學無咁勁)。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-11 15:25
仍然是6分思考題,其他題目也算正常,都係係果句.....考小心,學校出卷好tricky,條題目一路用"克"表示,但 ...
這些題目經常錯

Eat_Sleep_Play    發表於 18-1-11 18:04
王家爸爸    發表於 18-1-11 17:52

mcl203 發表於 18-1-11 17:17

正如我所指,有S1 ...

十隻手指有長短,考試也有分狀態,會否是個別例子!

我又見唔到,如果SFA冇競爭力,SJC校長會儍到咁,每年收SFA十幾廿人,操兵咁操入去!

中英數常全A好有代表性, 阿仔全級平均分在A的範圍內, 就是說全級同學平均四科也是全A

sukitelfold 發表於 18-1-11 17:43
十隻手指有長短,考試也有分狀態,會否是個別例子!

我又見唔到,如果SFA冇競爭力,SJC校長會儍到咁,每 ...

我無意討論考Pre-S1成績 ~~~

我只係8掛由P6生有S1/2程度...又或用教深教快...是否真係有S1/2程度...定係似乎既教深教快左~~~
有理想既P6程度...我估...SJC當然好哈皮去收啦 ~~~

王家爸爸 發表於 18-1-11 17:38
睇返幾年前兩個小朋友既SFA同學都係1C班多(英文勁,數學無咁勁)。
聽聞有1年SJC 開了1個班房俾SFA 考叩門

mcl203 發表於 18-1-11 17:51
我無意討論考Pre-S1成績 ~~~

我只係8掛由P6生有S1/2程度...又或用教深教快...是否真係有S1/2程度...定係似 ...

利申:我也不太同意教快太多及太深,讀書也不是短跑⋯⋯瘋狂地做、補、谷,連抖氣時間或去享受一些健康的團體活動也少了。。。

以快及深作競爭手段,老本也有一天會食完。

HM168 發表於 18-1-11 17:56
我估係坊間唔傳

HM168 發表於 18-1-11 17:56
我建議去考既B1朋友仔都有得考,所以我估只要係B1都有得考。只係唔知點解,啲人唔敢去考,好少人去叩門。

王家爸爸 發表於 18-1-11 18:04
我建議去考既B1朋友仔都有得考,所以我估只要係B1都有得考。只係唔知點解,啲人唔敢去考,好少人去叩門。

...
因為見到收好多SFA同學,剩下的位太少

HM168 發表於 18-1-11 17:39
這些題目經常錯
死咯, 原來係經常錯既題目嚟 我仲鬧到好惡拍晒枱, 問佢係咪發雞盲唔睇清楚個單位添。
‹ 上一主題|下一主題