用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三 Vs 比賽
go

呈三 Vs 比賽 [複製鏈接]

有人話呈三可以hea考, 同意但當然唔鼓勵. 但這次呈三, 剛剛在考試的星期六有個IT比賽, 老師選了四人去比賽, 阿仔是並其中一個. 已知其他三人也不参加(不知道是不是考試原因), 但阿仔想参加, 我也想他参加, 但我老婆知道日期接近呈三,就說不好, 連阿仔都說怕影響考試, 這時我才知道阿仔自己也緊張呈分的. 最後, 我游說他們, 說呈三不用太緊張, 不會影響自行和最後banding, 於是報名参加了, 希望冇決定錯
   1    0    0    0

IT 比賽用不用準備,定係只用一天時間。假如只係一天,其實唔係大問題,之前花多少少時間溫書就ok,真正讀書叻都唔係靠最後個日夾硬谷。

想請問一下呈三為什麼不會影響最後banding呢?

王家爸爸    發表於 18-1-10 12:33

Mat_Dad 發表於 18-1-10 11:56
有人話呈三可以hea考, 同意但當然唔鼓勵. 但這次呈三, 剛剛在考試的星期六有個IT比賽, 老師選了四人去比賽, ...

不是不相信小朋友能力,只係怕將來有後悔的藉口。

Thunderbolt3 發表於 18-1-10 12:10
想請問一下呈三為什麼不會影響最後banding呢?

因為他前兩次呈分都是band頭,不是邊沿人,除非呈三大跌(還要跌非常多)才會影響最後大抽獎banding

小黃豆B 發表於 18-1-10 12:07
IT 比賽用不用準備,定係只用一天時間。假如只係一天,其實唔係大問題,之前花多少少時間溫書就ok,真正讀 ...

不用準備,其實只去半天,我說溫書也不用溫全日,當出去鬆下囉

Mat_Dad 發表於 18-1-10 12:14
因為他前兩次呈分都是band頭,不是邊沿人,除非呈三大跌(還要跌非常多)才會影響最後大抽獎banding
...
唔好信,除非你肯定唔駛叩門,否則人地一見你成績大跌會有影響,我小朋友都是band 1A,一樣會奮戰到底。不過一天IT比賽應該唔會有大問題。

有人話呈三可以hea考, 同意但當然唔鼓勵. 但這次呈三, 剛剛在考試的星期六有個IT比賽, 老師選了四人去比賽, ...

same here,由於已經確定1A,不想錯過其他比賽,覺得呈三就不再整日溫習。

nicolemummy 發表於 18-1-10 12:14
不是不相信小朋友能力,只係怕將來有後悔的藉口。

不會後悔

我觉得準備呈三唔会係果个周末去準備啦~~-早已温哂,而且去比賽都要用腦去focus而唔係去玩到心可以散哂吖……focus溫書同fucus比賽一样啫~我細女呈二要去学界五区比賽,之前仲大病-場~我諗如果囝係可以multi-task, 唔怕分左时间出去。我女好鈡意考試,因書係早温完唔会last min先温,考試佢反而最輕鬆得閒。

me too, 考試前幾日學界比賽, 考緊試的星期日就公開賽, 照去, 講真, 肯溫一早攪掂, 唔願溫都係待家發夢

Yanamami 發表於 18-1-10 12:23
我觉得準備呈三唔会係果个周末去準備啦~~-早已温哂,而且去比賽都要用腦去focus而唔係去玩到心可以散哂吖 ...

我自己以前讀書時都是這樣,考試當天到學校,同學們永遠都是在溫習,我就無所是是,周圍行。書是平時溫的

如果係我,我會去,因為小朋友從來都唔會為任何比賽做準備。只花幾小時既比賽,應該唔會影響呈三考試,仲可以俾機會小朋友輕鬆下。

Mat_Dad    發表於 18-1-11 10:05

Mat_Dad 發表於 18-1-10 12:28
我自己以前讀書時都是這樣,考試當天到學校,同學們永遠都是在溫習,我就無所是是,周圍行。書是平時溫的
...
我自己以前都係咁, 但去到小朋友時, 唔知點解考試期間唔溫書, 就想炳佢。

ahnew    發表於 18-1-10 15:11

小黃豆B 發表於 18-1-10 12:21
唔好信,除非你肯定唔駛叩門,否則人地一見你成績大跌會有影響,我小朋友都是band 1A,一樣會奮戰到底。不 ...
贊同即使係 band 1A,一樣需要奮戰到底,因為可能需要叩門。但係唔需要準備既比賽,其實影響唔大。

王家爸爸 發表於 18-1-10 12:32
如果係我,我會去,因為小朋友從來都唔會為任何比賽做準備。只花幾小時既比賽,應該唔會影響呈三考試,仲可 ...
我未呈一就cut晒所有比賽了, 因為阿女比賽要長時間操練的。不過, 佢又話想參加一個公開賽, 因為舊年唔小心甩咗咀, 攞唔到冠軍佢唔憤氣, 但個比賽係卡响呈一期間, 初賽係考試前, 決賽係剛剛考試後或左近, 準備考試會撞正操練時間, 我同佢講, 阿女, 呢個世界好多嘢無完美既, 攞唔到冠軍無問題, 考到級10內重要D。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-1-11 19:36

仔仔錫錫你 發表於 18-1-10 12:27
me too, 考試前幾日學界比賽, 考緊試的星期日就公開賽, 照去, 講真, 肯溫一早攪掂, 唔願溫都係待家發夢:ang ...
係, 阿妹真係攞住本書然後靈魂出竅

little_yolky 發表於 18-1-10 12:40
我未呈一就cut晒所有比賽了, 因為阿女比賽要長時間操練的。不過, 佢又話想參加一個公開賽, 因為舊年唔小心 ...
音樂類比賽需要操練,所以我哋當年小五已經cut晒。但係唔需要操練既,例如奧數、機械人、寫作,一於朝去。

little_yolky 發表於 18-1-10 12:34
我自己以前都係咁, 但去到小朋友時, 唔知點解考試期間唔溫書, 就想炳佢。 ...

正如我平時操卷已經98、99,考試期間睇電視阿媽都好火滾,一見我唔係溫習就話"拎埋果1、2分先啦,98、99咁肉酸,一係就100!"

Mat_Dad    發表於 18-1-10 13:06

醒目開學勳章

我仔呈二有去比賽,黎緊既呈三亦會去面試,我唔覺有好大影響,往常考試的星期天我仔都照常去打波做運動的。

王家爸爸    發表於 18-1-10 12:59
‹ 上一主題|下一主題