用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑自閉小朋友揀幼稚園
go

懷疑自閉小朋友揀幼稚園 [複製鏈接]

我小朋友現2歲半,9月將入讀k1, 因仲未太肯講野,又有言語遲緩,應比佢入讀私校還是政府免費學校較好呢?希望大家比下意見,thx
   0    0    0    0

曉如1312 發表於 18-1-10 11:56
我小朋友現2歲半,9月將入讀k1, 因仲未太肯講野,又有言語遲緩,應比佢入讀私校還是政府免費學校較好呢?希 ...

請問小朋友排咩位 我囡今年2歲9個月排s位 今年9月讀k1 我選擇左1間有到校加有兼收位的政府幼兒園 是全日班 希望可以學到自理 社交

回覆樓主:

我幫我仔安排咗一間學劵幼稚園,有到校服務的。今年九月開學。所以現在未知有冇揀錯。
我諗揀咩學校,都視符小朋友程度,家庭狀況,經濟狀況。
我其實是二選一。另外有一間師生比例比較好的私校我都有考慮過。如果它近我家,我就會揀它的。

我仔現在k3,慶幸k1的12月時政府剛剛開始了到校服務,阿仔的幼稚園亦在服務名單上,到k2時9月又剛好排到e位有位,到校服務和e位是同一間機構。
幼稚園和機構的導師好好,我仔有好大的進步,講野叻了好多。
萬一k1時未入到校計劃,真的要考慮带小朋友去參加私人訓練,把握6歲前的黄金治療期。

我覺得如有能力 可入讀有愛心的津貼學校 再將原本想讀私校既錢比佢出去儘早做多些訓練 六歲前做得幾多就幾多 因政府就算排到訓練 次數可能未必足夠 而且排期做評估同訓練都要一段時間

fishinlove 發表於 18-2-11 00:18
我覺得如有能力 可入讀有愛心的津貼學校 再將原本想讀私校既錢比佢出去儘早做多些訓練 六歲前做得幾多就幾 ...
Agree
‹ 上一主題|下一主題