用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~ ...
樓主: paiwai
go

將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~ [複製鏈接]

Re: 將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~

stephanie0050,

小朋友番全日幼兒園會好開心,玩、食、訓、學習、唱遊、大小肌肉訓練等,如番學同工人不能共存,我會揀比小朋友番學,工人跟本冇乜比到個小朋友,你眼望我眼又一日,只會浪廢了小朋友學習的黃金期,學費全日約 2000 - 2500,省下的工人工資可請家務助理每週來 2、3 天做些清潔亦可!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

我對b9月中入學,他們一足兩歲就即刻讀,因為日一在家太危險!兩個成日又爬又擒,印印實在看不到.我反而十分期待他們入學的日子,也對他們入學後的表現有很大期望,希望他們坐定定,戒片,乖食飯.

至於打針,水豆就一早打了,流感針就無考慮過.可能之前老公試過打完就病,令我有戒心.
[

Hi, yiu_mimi,

聽你咁講我諗真係打左好d喎, 好! 等我返去同我o個個商量下先!  唔該晒!

唔同幼兒園唔緊要, 最重要我地一班人可以係呢度互相交流下呀ma, right?

小吉媽媽

Hi cherly & Maggie3493, I quite agree so. My maid can't do anything on my twins, she just let them to do what they want, and even worse, she wouldn't tell us anything even my twins hurt. I sent them to nursery on 26th May, one day when they back to home (I forgot what exact date was), they suddenly said "Good morning teacher, good morning principle, good morning classmate" (of course they said in Cantonese), and it made me and my wife happy. However, it should be safe to let one standby at home (parent or maid) if the child get ill. Right now, I prepare some fever medicine in school's fridge, and if my children was not in serious condition, we still let them go to nursery. At the very beginning, though they cried in front of nursery door, they still let school assistant to hold their hands and went to classroom, however, when they attended in full day (9am to 6pm) on the past Monday, my daughter felt unhappy and asked for my wife's carrying after school. I don't know why and knows how to solve it.

leetong

cherly :
好多謝你的意見呀!!十分感謝你!!希望我的仔仔都會好開心的上學啦!!

tonglee,

我冇此經驗,但我覺得你應將此事跟老師傾吓,老師一定可以比到好建議!
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

唔洗客氣,要報名架啦,希望你囝囝番學開心啦!

stephanie0050 寫道:
cherly :
好多謝你的意見呀!!十分感謝你!!希望我的仔仔都會好開心的上學啦!!

我已入了表格, 不過學校話11月才正式招生喎, 我報的是九龍灣樂緻幼兒園呀, 因為我都是在九龍灣返工, 咁就好方便囉!!

sukdukfuk,
   我個仔都係...29個月大(佢係一月尾出世),又係自己食野..好慢..又無心食架 我都好希望佢返左學..食野叻仔D 我個仔好多野講..不過就唔係話十分清楚LAW..有時都要我"翻譯"架~D人都話男仔講野都無女仔咁叻..慢慢來~

如果比著係我..得工人揍佢..不如比佢早D過群體生活, 有人陪佢玩...好過淨係對住工人...返學會學到多好多野..(當然有好野有曳野喇~)
   我個心都好唔捨得比佢咁細個返學..不過諗下..我自己同佢係屋企又教到佢D咩..係咪真係比咁多時間比佢..咁有心機去教佢...諗下自己又好似唔係做得咁好..有時仲會好勞氣咁教佢..對佢來講都係唔好因為會影響大家感情...比佢返左學..對既時間少左我諗我EQ都高D...
:  (嘩~~你都幾快..表都拎埋 )

係呀, 因為我工人06年1月6號就到期走人, 我個仔就06年1月8日剛好2歲, 咁我就快d 填完表排早d 好過到時太遲無位收生嘛....可能我見亞仔依家有好多野都唔識, 唔知佢2歲時會係點..怕佢2歲就返全日唔知得唔得囉..我都有問其他媽咪九龍灣樂緻幼兒園好唔好架, 起碼聽到佢地話好, 咁我都會放心d比亞仔返全日嘛..2歲真的返全日都唔慘嗎?

你地d 8,9 月開學的小朋友買左校服未呢?
我比左$,但未取.2套夏季,1白色外套,1書包(背包),2床墊.
鞋就可隨意著,但要著襪.

我仔也會自創說話,外人係唔知佢想講mug野.

如果你打算bb入幼兒園唔用工人,你一定要有後著.例如bb病誰人照顧?紅雨,三號風球及其他停課日子誰人湊等.我覺得幼兒園是玩的地方,所以不存在慘的可能.但要適應一個新環境就一定需要時間,尤其是同一時間連他最親近的人(工人)也不在.你也要預計最初一兩個星期是返不到全日的,通常是1/2hr, 半日, 再全日,樣bb慢慢適應.記得要預人手到時照顧bb.還有,bb1月出世,你要預他要讀年半n1才升n2.
[

sukdukfuk,
我買了校服書包,床墊,被.每個bb一套.因為學校說普通校服和體育衫隔日著,我想應可洗得及,否則也可燙乾.外套無買,因我bb有類似外套.到時要預備一對專for學校著的鞋,每星期床墊,被和鞋會帶回家清洗.

我想問入學前是否要驗身?我bb學校要驗尿,但bb仍用片,不知怎樣取他們的尿
[

Sukdukfuk 寫道:
你地d 8,9 月開學的小朋友買左校服未呢?
我比左$,但未取.2套夏季,1白色外套,1書包(背包),2床墊.
鞋就可隨意著,但要著襪.

我仔也會自創說話,外人係唔知佢想講mug野.

我18號去同仔仔買校服...3套校服,床墊,書包 鞋都係可隨意....都係一定要著襪仔~~

我個仔之前返幼稚園d...遊玩班...佢地而家放假..(我個仔都間唔中有叫要返學..可能成日係屋企太悶喇~~哈哈)希望佢8月返新學校..都會好鍾意返喇~

係呀..我都有諗過的, 好彩我公司都好好, 應該無問題的, 我諗住無工人果幾日會同bb 一起回娘家玩, 等佢果幾日都熟下環境, 咁如果有事我都可以返半日工, 請半日帶bb 回娘家囉.., 我係怕我bb 在學校太百厭...激怒老師or 亞姐咋..有時對佢成日都會比佢激到我扎扎跳(可能我EQ唔係咁好 )

Hi, stephanie,

唔使擔心啦, 我覺得小朋友係好鍾意群體生活的, 好似我囡囡咁佢平時好鍾意去公園玩, 但係有一日佢一早起身去公園玩, 發覺太早無其他小朋友, 佢就要走喇, 所以我覺得小朋友返學有其他小朋友一齊學, 一齊玩, 絕對會無咁悶, 而且好開心, 學嘢都快d呢   

我奶奶平時湊佢都係日日你眼望我眼, 同埋我諗小朋友日日o係屋企, 太過悶會等別"百厭" 呢
[quote]

stephanie0050 ,

咁你公司又唔錯wor, 請假都好方便唔會比說話你聽, 我公司好難請假, 可能老闆兩公婆無小朋友, 佢地好勤力, 唔會咁體諒我呢d 在職媽媽

Maggie3493,

嘩, 你湊對twins 咪 double 辛苦, 學費咪又 double??

你對孖b 學費要幾$ 呀? 交流吓oY!

係wor, 穿住片片點收集d 尿尿呢 ? 咁你快d 訓練佢地戒片片喇

Maggie3493 寫道:
sukdukfuk,
我買了校服書包,床墊,被.每個bb一套.因為學校說普通校服和體育衫隔日著,我想應可洗得及,否則也可燙乾.外套無買,因我bb有類似外套.到時要預備一對專for學校著的鞋,每星期床墊,被和鞋會帶回家清洗.

我想問入學前是否要驗身?我bb學校要驗尿,但bb仍用片,不知怎樣取他們的尿

係呀..公司真係叫好好了, 所以我都是找在公司附近的幼兒園囉, 有咩事可以即刻見到BB嘛, 其實我成日問其他媽咪有關N1的問題..都是想自己聽多D 好意見咁就可以安心D比BB 返學囉

yiu_mimi,
學費當然要double.一個二千幾.
我已放棄幫bb戒片,因為工人跟本無時間&能力.唯有寄望學校.
[
‹ 上一主題|下一主題