用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~ ...
go

將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~ [複製鏈接]

將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~

各位.....好嗎?我個仔今年會讀全日n1...你地有d咩預備左呀...我真係好擔心個仔讀全日n1...好怕佢唔習慣.....出世到而家平時都成日跟住我...雖然佢都有返下playgroup同遊玩班...但係都係幾擔心又唔捨得~~你地有無同感呀? :

Re: 將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~

我個仔都係會係今年8月返全日制n1, 佢都係好痴身架, 平時又俾佢阿嫲"種"壞, 到依家去到陌生地方同埋見到陌生人都喊架, 就係因為咁我要佢返學law, 冇法啦, 小朋友好快適應, 我預左佢頭一個星期喊到拆天架啦, 不過遲早都會有呢一日架啦, 最初我都心軟架, 心大心細, 唔知俾唔俾佢返好, 最後吸取各bk媽咪既意見, 最後決定俾錢law.

小吉媽媽

各位媽咪:

您們好,你地覺唔覺得時間過得好快,自己囝囝今年8月讀全日制幼兒園,真有d唔捨得. 好多朋友都話邊駛咁快讀書,應該由得佢地自由d,好慘架.讀書要成20幾年,但我最後都決定比佢讀,原因佢係大仔,如果等足3.5歲先起步,太遲了,亦唔夠人揮,而家小朋友比我地讀書時醒目好多,唔好好教.就後悔莫及,唔知大家有無同感.由於我囝囝有2個鑽,我時刻都要提高我EQ同佢鬥,我仲睇好多書,先覺得有把握教好佢.

babycancan

babycancan,
   我個仔又係大仔呀...又係唔想佢呢年浪費左..想佢學多D野..咪忍痛比佢去返N1...我又得1個仔..怕佢太自我..所以早D比佢入學...學下同人分享LAW...

一諗起佢要自己去TOILET自己訓...都有D擔心..佢會減...
: (因為佢都係剛剛先介左片o乍, 去街都有著片架)

睇來...呢度幾位小朋友都係今年8月入n1....希望佢地快d適應晒...我地d媽咪就可以放心.......

各位媽咪得閒...大家來傾下..小朋友入學o既進展呀

好呀, 我今個星期六會去開家長會tim呀, 到時有咩特別野再同你地分享呀?!

小吉媽媽

hi,

我仔(26months)8月初開學,第一個星期返1.5hrs,第二個星期返2.5hrs,第三個星期返3.5hrs,第四個星期返5.5hrs,之後全日.9am-4:30pm.

見佢都幾聽老師話.肯跟去飲水同洗手.

Sukdukfuk 寫道:
hi,

我仔(26months)8月初開學,第一個星期返1.5hrs,第二個星期返2.5hrs,第三個星期返3.5hrs,第四個星期返5.5hrs,之後全日.9am-4:30pm.

見佢都幾聽老師話.肯跟去飲水同洗手.

咪幾好..佢咁細都幾叻wor....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

小吉: 我都下星期去註冊..交留位費..呀~~
(想問下各位係咪間間幼兒中心都唔使用枕頭仔架? )

係呀~~你地小朋友打晒水痘針未呀...真係要打定晒先好入學呀...預防萬一~~~~~ (要打左2星期後先可以預防到架)
多口提下~~~唔好見怪~~~ :

(我諗緊使唔使打埋流感呀..你地小朋友有無打呀?)

我都有打算俾我嘅小朋友打流感針,不過新嘅針要八月尾九月頭至有,唯有轉打水痘針。
paiwai 寫道:
係呀~~你地小朋友打晒水痘針未呀...真係要打定晒先好入學呀...預防萬一~~~~~ (要打左2星期後先可以預防到架)
多口提下~~~唔好見怪~~~ :

(我諗緊使唔使打埋流感呀..你地小朋友有無打呀?)
:chair: hay

hay_damian ,

係呀...會無貨架...我都未問e生..不過睇下返學前同唔同佢打....你知唔知幾$到呀...係咪每年都要打呢? thanks

已打水痘針,今月尾打埋預防腦炎針.醫生話一出世在政府健康阮打開針的,並無以上兩隻針打,要自己在私家診所打.

流感針? 未知需唔需要呢?

計錯數,我仔在03年2月出世,應是29個月大.佢唔係好叻講說話及自己動手飲食.希望返左學醒d啦

hi, all beautiful mami,

我囡囡現時 25個半月, 9月入讀救世軍樂民呀

我問過醫生, 佢話水痘針同流感針是值得打的, 腦膜炎針呢..就可以不打

Sukdukfuk,

唔使擔心啦, 男仔學講嘢係慢 d 架, 我個外"生"仔細個時很遲才說話, 但一開始左說話呢..就進步神速, 識講好多嘢架喇

小吉媽媽,

咁啱ge, 我都係今個星期六開家長會啊...

all mami,

小朋友番學一d都唔慘呢.. 日日 食, 玩, 瞓... 簡直係我既理想生活

我想問2歲人仔就比佢返全日, 會唔會好殘忍呀, 我依家都掙扎緊..唔知點好..因為亞仔二歲剛好個工人就約滿, 我負擔唔到又比亞仔返半日又請個工人的錢, 只可選一樣, 如果請工人亞仔就等佢足才上k1, 如不請工人我又要上班, 亞仔就一定要返全日, 但我見佢得2歲又覺得咁細就返全日好似唔知點咁..都好矛盾..大家可以比d意見嗎..返全日真的好嗎??想睇下你地之前係點諗的...thks...

HI, yiu_mimi,

係呀, 乜咁啱既, 我係港島東區喎, 你係唔係呀?

我依家都仲考慮緊同唔同小吉打水痘針, 你地有乜野意見呀?

小吉媽媽

Hi! ALL!
我囝囝9月都番全日 nursery,都有d唔舍得,因佢講野唔叻,但返左playgroup就好d,所以想佢早d學,我囝已打水豆針,仲有 mug 針要打左好d呢  

Hi, 小吉媽媽

我o係港島東返工, 不過我囡囡就係土瓜灣近高山戲場既樂民救世軍幼兒園

我都會同囡囡打水痘針, 始終係女仔, 我怕她如果真的感染到水痘, 會留有疤痕影響佢的面容呢... 將來佢怪我就唔好啦

而且我有個就讀K3的姨生女, 今年初在幼稚園也感染了水痘, 整個星期不能上學, 又痕又不可"R", 很辛苦呢.

聽說打了水痘針日後也可能會受感染, 但發病時不會太嚴重的

Hope I can help u la

Hi,

我都打算帶囡囡打流感針, 我自己本人以前成日病, 生了囡囡之後, 怕如病了會傳染比囡囡, 所以囡囡出生後就打流感針... 真係少左病呀... touch wood

係有時唔夠瞓先頭痛lor

所以我都會帶囡囡打左流感針先返 N1, 始終學校係多菌ma

‹ 上一主題|下一主題