用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 被指欺凌他人
go

被指欺凌他人 [複製鏈接]

小二生因不明當中原因,而經常無禮貌對某同學,結果學校認為是欺凌問題,而多次被罰。
請問有JM有類似經驗?應如何處理?
嘗試了解,但仔都答唔到因由! 因被罰次數愈來愈頻密,晚上發惡夢及開始不想返學!
請賜教,謝謝!
   0    0    0    0

ah80327 發表於 18-1-10 03:15
小二生因不明當中原因,而經常無禮貌對某同學,結果學校認為是欺凌問題,而多次被罰。
請問有JM有類似經驗 ...

Hi

小朋友年紀少不明白欺凌會對別人造成心理嘅傷害,可能被欺凌者都每晚發惡夢。介紹你看奇蹟男孩這電影。

你有冇問過學校佢做過乜,被定為欺凌?
單單 "冇禮貌",唔會係欺凌,可能佢好大聲,對方覺得比佢 "凶"。
你問個小朋友,恕我直言,佢當然話唔知。

回覆 ah80327 的帖子

同老師了解咗先,再問阿仔係咪有做過,再三口六面請老師喺你面前講清楚乜嘢可以做,乜嘢唔應該做,具體啲講清楚,同老師一起定個計劃,如果一、兩個月後問番老師阿仔有改善,可以俾獎勵佢,目的係俾老師知道
1. 家長都緊張子女品行
2. 家長都努力配合學校

gv2017    發表於 18-2-28 22:43

小孩不笨, 懂得選擇性失憶

醒目開學勳章

有冇同老師先說明自己小朋友的問題? 家校合作才能令學校對小朋友包融,作適當配合,如調位或就不當行為的合適更改處分,家長唔講老師唯有話小朋友曳,也要對被小朋友公平

回覆樓主:

要了解小朋友係真係唔知,定係知又唔敢認,咁先幫到佢以後社交。

佢係自閉症小孩,學校話仔幾次突然話那個小朋友,所以俾校長覺得佢欺凌,所以現在長時間將佢叫到校務處睇書,冇得同同學玩!

ah80327 發表於 18-3-7 20:03
佢係自閉症小孩,學校話仔幾次突然話那個小朋友,所以俾校長覺得佢欺凌,所以現在長時間將佢叫到校務處睇書 ...

是哪個小朋友是自閉?欺凌者還是被欺凌?

ah80327 發表於 18-3-7 20:03
佢係自閉症小孩,學校話仔幾次突然話那個小朋友,所以俾校長覺得佢欺凌,所以現在長時間將佢叫到校務處睇書 ...

學校知唔知你小朋友有自閉症?學校對自閉小朋友支援如何?自閉小孩唔明什麼叫欺凌亦好正常,只罰唔教邊有用,學校有冇安排社交班?有冇社工跟進?
‹ 上一主題|下一主題