用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41區女仔
go

41區女仔 [複製鏈接]

41區女仔,有弟弟跟尾。
有一個私小back up, 但不是最心儀,Maryknoll 定選男女校.....好煩惱。請指教!
   0    0    0    0

回覆樓主

我也是net 41, 大女K2, 有妺跟尾。如有幸心儀私小,博MCS嘅命中率夠竟有幾多%?

畢竟到時唔中,細女第時得10分,兩個讀私小學費全部一開二

ivyvy_cheung 發表於 18-1-10 00:38
我也是net 41, 大女K2, 有妺跟尾。如有幸心儀私小,博MCS嘅命中率夠竟有幾多%?

畢竟到時唔中,細女第時得 ...

MCS命中率好難講,之前見一些前輩話LS同MCS都係五分一機會左右,但今年龍年就好難講,你出年可能好d. 如果你仲有細女,有私小backup 搏MCS, 咁乙二揀聖家囉,始終有三間女校分薄客源,有著數

ivyvy_cheung 發表於 18-1-10 00:38

畢竟到時唔中,細女第時得 ...
小女是06 抽的, 再比較6/7 年前,
和2017在41抽MCS的人數實在少了很多, 但少人抽不代表易抽中,
因為學位也由200人下降至180, 加上可能世襲位關係, 一般抽獎% 約 5: 1

mamamic 發表於 18-1-9 22:42
41區女仔,有弟弟跟尾。
有一個私小back up, 但不是最心儀,Maryknoll 定選男女校.....好煩惱。請指教!:ca ...

有細佬跟尾...又唔想再擔憂多次!九龍塘官立,可唔可以諗?可以有伊利沙伯中學聯繫。

但也可以博完瑪利諾,再博喇沙!都係睇你自己想點最重要!

Shukyanchau 發表於 18-1-10 11:59
有細佬跟尾...又唔想再擔憂多次!九龍塘官立,可唔可以諗?可以有伊利沙伯中學聯繫。

但也可以博完瑪利諾 ...

我就係諗呢間,但搬入41就為了Maryknoll, 唔抽又好唔捨得。
放九官小乙一機會大嗎?

mamamic 發表於 18-1-10 14:23

我就係諗呢間,但搬入41就為了Maryknoll, 唔抽又好唔捨得。 ...

機會呢樣嘢,真係答唔到你!但可以估計瑪利諾會多人揀過九官囉!最重要係睇下你想唔想對仔女一起讀同間學校囉,好似森美咁...佢唔幫個仔揀喇沙,揀咗聖保羅,都係想家姐同個細佬溝通多些,彼此幫助多些。呢樣你要睇自己想怎樣?

sell2japan 發表於 18-1-10 10:29
小女是06 抽的, 再比較6/7 年前,
和2017在41抽MCS的人數實在少了很多, 但少人抽不代表易抽中,
因為學位也 ...

謝謝你,至少讓我知道在用家可抽中MCS, 希望大女可以咁幸運就好了。請問現時小學部有幾多%學生上到中學?

crystalupala 發表於 18-1-10 03:32
MCS命中率好難講,之前見一些前輩話LS同MCS都係五分一機會左右,但今年龍年就好難講,你出年可能好d. 如果 ...

我都見有街坊乙1抽聖家入咗,按比例,入聖家命中率分分鐘有30%

ivyvy_cheung 發表於 18-1-10 21:57
謝謝你,至少讓我知道在用家可抽中MCS, 希望大女可以咁幸運就好了。請問現時小學部有幾多%學生上到中學?
...

我有兩個同事過去兩年都抽中MSC,所以我覺得唔搏又唔知點咁。

mamamic 發表於 18-1-10 22:23
我有兩個同事過去兩年都抽中MSC,所以我覺得唔搏又唔知點咁。

我有諗,要博,就要有心理準備唔抽到,2個私小每個月成皮野交學費.....

ivyvy_cheung 發表於 18-1-10 22:05
我都見有街坊乙1抽聖家入咗,按比例,入聖家命中率分分鐘有30%

朋友去年放mcs乙一、聖家乙二,唔中,結果掟左去無填既黃大仙學校,不過佢有私小打底。
‹ 上一主題|下一主題