用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教 34 網嘅過來人經驗, 邊間學校適合第二志願選擇 ...
樓主: P1Girl
go

請教 34 網嘅過來人經驗, 邊間學校適合第二志願選擇 [複製鏈接]

zebrabb 發表於 18-1-17 19:09
九真90%上英中,其實選乙一後都唔洗讀,唯獨要準備好扣回乙一的學校,努力
...
同意唔好睇小九真,分分鐘抵過其他乙二

zebrabb 發表於 18-1-17 19:09
九真90%上英中,其實選乙一後都唔洗讀,唯獨要準備好扣回乙一的學校,努力
...
34網兩間女校,叩門都唔易,尤其是協恩

cloudcloudrobot 發表於 18-1-18 09:33
我囡囡去年有叩SRL,去到2nd in就行人止步。讀得34網,無理由唔叩35網既天神,同埋41網兩間聖家(MCS唔知道會唔會有叩門位)。
不過有九真既offer,心都會定好多;填表都可以填得進取啲。

cloudcloudrobot 發表於 18-1-18 09:33

協恩如非協幼生,好似唔比扣?SRL是否也一樣?

一個閒人 發表於 18-1-18 19:39
我囡囡去年有叩SRL,去到2nd in就行人止步。讀得34網,無理由唔叩35網既天神,同埋41網兩間聖家(MCS唔知道 ...

同意天神,聖瑪,聖家都比000扣,有實力就得

但現在不明係,協小升協中優勢已沒有,為何還是那麼熱門,要全攻型六年格鬥喎⋯⋯

zebrabb 發表於 18-1-18 21:35
協恩如非協幼生,好似唔比扣?SRL是否也一樣?
早三兩年已經聽到有非協幼生叩到協小,但唔知有冇特異功能
呢幾年協小都有改革課程,就算考唔到協恩,讀其他中學都不大問題

問題是,今屆小六究竟有幾多上到協恩?如果冇一半,SRL會更有保障

一個閒人 發表於 18-1-18 19:39
我囡囡去年有叩SRL,去到2nd in就行人止步。讀得34網,無理由唔叩35網既天神,同埋41網兩間聖家(MCS唔知道 ...
講到天神,叩門都好有挑戰性,但比起SRL同兩間聖家,個人認為其選拔過程更客觀,支筆唔得就唔駛考慮

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

今年考過天神叩門筆試,內容非常深,程度有如小一和小二水平,出到那麼深,不明白學校想收那類學生,學校從大抽獎收到的學生,沒有可能全部學生能力那麼高,真的想不通

回覆 h9459520 的帖子

請問叩門試安排在那段日子?謝謝

h9459520 發表於 18-1-19 14:53

今年考過天神叩門筆試,內容非常深,程度有如小一和小二水平,出到那麼深, ...
天神學生可以係無條件情況下100%直升St Mary, 咁小學部係可以自控既收生方面, 自然要求高D, 保障日後學生水平唔會太差, 免得攪到中學部做唔到全英中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

今年考過天神叩門筆試,內容非常深,程度有如小一和小二水平,出到那麼深, ...
我見有家長目標係天神,k3已經要小朋友狂做小一補充,有次接我個小朋友放學,個妹妹同我講好辛苦,聽到都心痛
但冇辦法,明買明賣,要叩天神就預左k3要狂谷,如果唔係點做份叩門卷丫

回覆 isobelkaka 的帖子

在六月尾

回覆 hkpapa852 的帖子

但大抽獎收的學生能力有高有低,難道要迫能力低的學生走?那對這些學生不公平,不如轉做私校,自己可以選擇學生。

回覆 h9459520 的帖子

先謝謝回覆,是不是一次筆試再面試?面試只見小朋友還是小朋友和家長一起見?

hkpapa852 發表於 18-1-19 16:05
天神學生可以係無條件情況下100%直升St Mary, 咁小學部係可以自控既收生方面, 自然要求高D, 保障日後學生水 ...
無條件直升St. Mary?小六就算中、英、數唔合格都直升?

se6b03 發表於 18-1-19 22:40
無條件直升St. Mary?小六就算中、英、數唔合格都直升?

一條龍津校受EDB規管,不能加入任何條件唔俾學生直升。

就算學生全科零分操行攞F,學校最多只能要求學生留班一年,之後一樣要俾佢直升。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

學校有機會揀,當然要揀叻女,正正因為大抽獎良莠不齊(不過揀得天神都有晒準備),學校更加再嚴守叩門一關,所以叩門生入到去多通常考全級頭幾名。

叩到天神/St.mary都真係差不多是級一架

回覆 isobelkaka 的帖子

可惜沒有機會進入面試階段,不知如何安排。
‹ 上一主題|下一主題