用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教 34 網嘅過來人經驗, 邊間學校適合第二志願選擇 ...
go

請教 34 網嘅過來人經驗, 邊間學校適合第二志願選擇 [複製鏈接]

因為亞女嘅第一志願諗住想博 "協恩" 及 "聖羅撒" 其中一間 ,  咁第二志願應該選邊間學校適合呢?

明白 "協恩" 及 "聖羅撒" 都係多人爭, 知道都唔容易博...... 萬一抽唔到, 都希望靠返第二志願, 唔好跌到唔知去邊度!!
謝謝指教!!!

8    0    0    0

P1Girl 發表於 18-1-9 17:29
因為亞女嘅第一志願諗住想博 "協恩" 及 "聖羅撒" 其中一間 ,  咁第二志願應該選邊間學校適合呢?

明白 "協 ...
34網,揀第2志願真係好傷腦筋。一個唔小心就會派咗43網(我囡囡就係個活生生既例子)。
以下學校可以試下填第2志願搏一下:

靈光、聖十架、牧愛(要抽)、聖匠、信義、李炳及領島。

一個閒人 發表於 18-1-9 23:14
34網,揀第2志願真係好傷腦筋。一個唔小心就會派咗43網(我囡囡就係個活生生既例子)。
以下學校可以試下填第 ...
頭果5間擺第二都OK, 如果但求唔派出區外~
但李炳同領島, 唔使排咁前呀...
如果唔介意的話, 望埋跨網學校, 有D都唔係想像中差, 如天虹(呢間今年唔知會唔會借位俾34了, 感覺搶手左...), 福德, 其實都比李炳同領島好...

Binlojai 發表於 18-1-10 12:27
頭果5間擺第二都OK, 如果但求唔派出區外~
但李炳同領島, 唔使排咁前呀...
如果唔介意的話, 望埋跨網學校,  ...
天虹同福德, 唔見得會比李炳同領島好

不過要留意, 李炳中學網係油尖旺, 唔係九龍城, 相比之下日後女仔係油尖旺升中蝕底好多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

去年我選協恩第一,聖馬可第二,最後派去第十五福德

h9459520 發表於 18-1-10 19:30
咁跟住帶您亞女去叩門?
介唔介意講最後讀邊間?
謝謝!

h9459520 發表於 18-1-10 19:30
請問34網可否選聖馬可?

P1Girl 發表於 18-1-9 17:29

明白 "協 ...

視乎樓主有冇私校backup喎

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

可以

回覆 P1Girl 的帖子

確實不是我們的意願,我們沒有註冊。最後我們入了GH.

34網已確定左會小班轉大班以及全面加派,等最後出左實際加位數目之後再判斷。

h9459520 發表於 18-1-11 15:15
回覆 cloudcloudrobot 的帖子

可以
呢間聖馬可?

http://www.stmarksprischool.edu.hk/sm/main.htm

se6b03 發表於 18-1-11 15:30
34網已確定左會小班轉大班以及全面加派,等最後出左實際加位數目之後再判斷。 ...
上年34網都冇轉大班加派,只係隔離35網係咁,唔通有內幕料今年34網會轉大班?

cloudcloudrobot 發表於 18-1-11 15:56
上年34網都冇轉大班加派,只係隔離35網係咁,唔通有內幕料今年34網會轉大班? ...

九龍城基道上個月幼稚園家長會入面有講,全個34網轉大班。

http://ktkc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/component/popup_news.php?type=&id=638&lang=zh

hkpapa852 發表於 18-1-10 17:53

不過要留意, 李炳中學網係油尖旺, 唔係九龍城, 相比之下日後女仔係油 ...

天虹同福德, 唔見得會比李炳同領島好<-- 睇下in terms of 咩啦~
升Band 1中學比率可能4間差不多, 但校風環境老師愛心應該有分別, 睇下家長想要咩...
34網天地網, 入唔到乙一, 都要定一間可接受嘅學校做保險線, 實在係無辦法之中嘅辦法...

BTW, 福德上中學係屬九龍城網... 呢點比其他跨網學校好少少~

cloudcloudrobot 發表於 18-1-11 15:53
呢間聖馬可?

http://www.stmarksprischool.edu.hk/sm/main.htm
係唔係打錯呀... 獻主會聖馬善樂呀?!

Binlojai 發表於 18-1-11 17:28
當一間學校係區內一直不受家長歡迎, 自然要諗D新攪作去吸引家長 (尤其係他區), 但是否真係好事, 或對小朋友係好呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-11 17:32
當一間學校係區內一直不受家長歡迎, 自然要諗D新攪作去吸引家長 (尤其係他區), 但是否真係好事, 或對小朋友 ...
所以最緊要適合小朋友~
當然, 成績至上嘅家長, 呢兩間學校唔會係佢地杯茶~
而我個人亦覺得, 呢兩間其實都唔使放第二志願咁前... 保險線可以set後少少...
但34第二志願放咩的確係頭痛嘅選擇...

Binlojai 發表於 18-1-11 17:39
所以最緊要適合小朋友~
當然, 成績至上嘅家長, 呢兩間學校唔會係佢地杯茶~
而我個人亦覺得, 呢兩間其實都 ...
係呀! 同意! 第二志願真係好難諗.....唔想咁快完全放棄, 又驚太進取最後派咗去寶校...

回覆樓主:

俾我再揀,博聖馬善樂或基道。舊年唔敢搏,第2牧愛,入咗,勁後悔!好彩扣到門,一額汗!
‹ 上一主題|下一主題