用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怕羞仔 band 1A
go

怕羞仔 band 1A [複製鏈接]

深水埗成績好的band 1A,普通學校200人考級10內。愛看書,愛運動:泳隊但冇獎,跑步。有服務: 風紀。但超級怕羞,面試應弱。
想自行穩陣。九華,長天,旅港,迦密。邊間機会大些呢?九華有機嗎?
Thank !
PS 今年只是小四 ,想開始搜集资料,先謝謝
   2    0    0    0

面試方面,還有多時間下苦功!

從呢個弱項想下辦法好d。如處理好,成功率一定大增。

mandytanghk 發表於 18-1-9 10:45
深水埗成績好的band 1A,普通學校200人考級10內。愛看書,愛運動:泳隊但冇獎,跑步。有服務: 風紀。但超級怕羞,面試應弱。
想自行穩陣。九華,長天,旅港,迦密。邊間機会大些呢?九華有機嗎?
Thank !
PS 今年只是小四 ,想開始搜集资料,先謝謝
如成績 keep 到, 九華有機. 面試講嘢真係要攪下, 唔出聲好蝕底. 試下出多啲比賽.

但首先名次成績要 keep 到先. 另外音樂視藝等等會唔會特別弱 (眼見呈一呈二好多男仔因呢兩樣名次被追上), 係就要攪攪.

可以再進取啲

os_ecu 發表於 18-1-9 12:26
如成績 keep 到, 九華有機. 面試講嘢真係要攪下, 唔出聲好蝕底. 試下出多啲比賽.

但首先名次成績要 keep  ...

對,中英文很好,但音樂視藝很差 !唔知会否拉落很多。

b3410 發表於 18-1-9 12:38
可以再進取啲

深水埗位少,2年後又人多。希望自行穩陣D

mandytanghk 發表於 18-1-9 12:38
對,中英文很好,但音樂視藝很差 !唔知会否拉落很多。

有啲人覺得 weighting 低對呢兩科放軟手腳, 呈分 (尤其是呈一) 啲卷一淺少少就瀨嘢。中英數常分不出高下,最後就係呢啲閒科讓咗個級頭幾名出嚟。

本身無樂器嘅就諗下加唔加,VA 就留意一下評分準則 (有嘅話), 同埋擺多少少時間落去,有啲分係可能掹到的。

深水埗成績好的band 1A,普通學校200人考級10內。愛看書,愛運動:泳隊但冇獎,跑步。有服務: 風紀。但超級 ...
以前就張記最適合,現在張記都需要面試。

深水埗成績好的band 1A,普通學校200人考級10內。愛看書,愛運動:泳隊但冇獎,跑步。有服務: 風紀。但超級 ...
超級怕羞係喺父母面前怕羞,定係真怕羞?最好問下老師。

總有兩年, 變化好大, 我見過小朋友身體一發育性格變化好大, 唔開朗變得開朗好多!

係SSP有一級200人既學校,好似過往都只有~1/3學生入到B1中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-9 13:01
係SSP有一級200人既學校,好似過往都只有~1/3學生入到B1中學

yes, 大約60人

王家爸爸 發表於 18-1-9 12:49
以前就張記最適合,現在張記都需要面試。

張記是? 剛睇中學,唔係好知

os_ecu 發表於 18-1-9 12:26

但首先名次成績要 keep  ...
唔好話唔出聲, 就算出聲, 但鵪鶉咁既聲, 或講嘢一舊舊, 講嘢好多「其實呢」、「即係」等等既無意義詞, 組識力弱, 博士賣驢等等, 都好大鑊。

little_yolky 發表於 18-1-9 13:27
唔好話唔出聲, 就算出聲, 但鵪鶉咁既聲, 或講嘢一舊舊, 講嘢好多「其實呢」、「即係」等等既無意義詞, 組識 ...

講嘢弱,玩 debate, drama ,調解員 有幫助。

可搵學校校隊參加下, service 又多啲嘢寫。

王家爸爸 發表於 18-1-9 12:50
超級怕羞係喺父母面前怕羞,定係真怕羞?最好問下老師。

係父母面前活潑好動。只是陌生人,老師面前緊張,文靜。
暫時考頭10算讀得輕鬆的,所以想簡間有得玩,不是死讀書。

little_yolky 發表於 18-1-9 13:27
唔好話唔出聲, 就算出聲, 但鵪鶉咁既聲, 或講嘢一舊舊, 講嘢好多「其實呢」、「即係」等等既無意義詞, 組識 ...

係鵪鶉聲,但都有條理既,但人地一睇就知緊張!
佢睇書多,知識好豐富, 作文都很好。如不是膽小,應好ok.

os_ecu 發表於 18-1-9 13:30
講嘢弱,玩 debate, drama ,調解員 有幫助。

可搵學校校隊參加下, service 又多啲嘢寫。
我真係好鐘意你句「service又多啲嘢寫」。

mandytanghk 發表於 18-1-9 13:50
係鵪鶉聲,但都有條理既,但人地一睇就知緊張!
佢睇書多,知識好豐富, 作文都很好。如不是膽小,應好ok. ...
點解唔學下朗誦? 得閒同佢講下, 好似催眠咁, 等佢知道自己既問題, 鵪鶉聲變成佢目標既絆腳石, 去面對, 嘗試改善。有兩年時間改善, 仲夠既。

mandytanghk 發表於 18-1-9 13:23
張記是? 剛睇中學,唔係好知
張祝珊,以前唔需要面試。
‹ 上一主題|下一主題