用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華定長天?
樓主: fungfung060922
go

九華定長天?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-10-8 20:16
男仔係咁㗎,冇必要用短跑速度跟馬拉松!
咁點解我個阿細係女仔, 但仲响度競步, 唔同其他女仔去跑短跑

IloveJJ 發表於 18-10-9 10:02
我哋初初就諗,佢自己咁he's,睇餸食飯,如果去自由學校,會唔會hea咗去?咁係咪去高主教俾人迫下好?

事實 ...

其實你一直都吾係放任開阿仔,我覺得就算佢去自由學校都會有一定的自制能力,總會有個譜嘅。我仔上左中學我就冇再mom住佢,但佢都會喺緊急關頭自己溫習亦吾比我插手。

little_yolky 發表於 18-10-9 10:14
咁點解我個阿細係女仔, 但仲响度競步, 唔同其他女仔去跑短跑

可能有扁平足!

真人真事,我仔在初小時,是有扁平足,改善之後,跑步冇問題!

你明我講乜嘢?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-9 10:23
可能有扁平足!

佢真係有扁平足既.........................

但你個係仔, 大家跑馬拉松既, 都係仔, 個腦結構唔一樣, 而我個扁平足........係女.............。人哋跑緊圈, 佢响度同班男仔散步, 人哋用短跑速度, 佢先嚟競步。男仔體能唔一樣呀, 發力跑起上嚟好快, 佢係女仔又學乜人男仔既步調呢, 人哋一跑咪走甩你十條街囉。

HaYi    發表於 18-10-9 12:09

IloveJJ 發表於 18-10-9 10:51
我都明,我都唔係剩係睇DSE既人。

但問題係,我既選擇係B1自由之後(可能入唔到),選B1谷定B2自由呢?

同個仔講,定高 d 個目標,令到自己有得簡,先至係老闆!

到初中,他們又以為中文差、文科、閒科差,以為重唔係可以讀數理。我們可以讓他們 中一二 hea ,但中三就要改變策略,去到咁上下成績先可以唔讀唔鐘意嘅科目。他們一明白,自然趨吉避凶!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 18-10-9 10:51
我都明,我都唔係剩係睇DSE既人。

但問題係,我既選擇係B1自由之後(可能入唔到),選B1谷定B2自由呢?

學習自由是B1傳统名校的特式. 最重要是學生本人懂得調節. 我的兒子和女兒讀中學時, 同級都有狀元級數的學生lead住(真係燈尾都見晤到). 但課外活動可以減輕對學業成績的專注, 適當時間又再去追下車尾. 有超勁的學生帶住頭是有幫助, 但不要妄顧超前.

kkhon 發表於 18-10-9 10:07
我有懷疑過仔見我貪得無厭,所以更不會盡全力。

唔使理啦,入左間風氣好既學校,自己適當時間埋位跑啦,唔通個個走晒,自己仲企係度~~~

jessimm 發表於 18-10-9 11:41
學習自由是B1傳统名校的特式. 最重要是學生本人懂得調節. 我的兒子和女兒讀中學時, 同級都有狀元級數的學生 ...

我小朋友直情係聞到偈油味都當贏左果隻~~~

kkhon 發表於 18-10-9 10:01
我探討過仔心態,就係做最好同做中上,升學終點可能都會一樣,吾想長期受更大壓力。其實當升左中學都冇得你 ...
我個大仔心態同你個一樣, 以前我自己會緊張自己的野, 雖出來成績普通, 但要求自己算很盡力. 初初一見到個仔的hea 樣就唔開心, 覺得佢冇盡力係浪費自己的能力.  但時間會改變人的想法, 現實亦需考慮.  當一步一步一齊走, 相處過程才磨合個模式出來, 至今佢的style 我依然不慣, 但亦明白人大了, 升中了, 面對的環境要求都唔同, 我自己當年好理想的計劃係逼唔到佢去跟住完成, 唯有想其它方式, 可以讓他自己去學習某日在擅長的地方(未必大家都欣賞的)發光.  

mcl203 發表於 18-10-9 11:55
我小朋友直情係聞到偈油味都當贏左果隻~~~
宜家睇番佢地的中學成績表, 都幾回味(偈油味)

jessimm 發表於 18-10-9 12:12
宜家睇番佢地的中學成績表, 都幾回味(偈油味)

即係好野啦,先仲有陣除~~~

mcl203 發表於 18-10-9 12:14
即係好野啦,先仲有陣除~~~
被人噴到, 好彩無Drifting

IloveJJ 發表於 18-10-9 12:25
我知道學習自由係B1傳統學校傳統呀!但嗰啲學校唔知收唔收我仔,如果直資自行都唔收,咁就要抽獎
...
韋小寶都唔知會遇到康熙. 有D似金庸小說章目: 九華定長天

CPLA    發表於 18-10-9 12:46

jessimm 發表於 18-10-9 12:43
韋小寶都唔知會遇到康熙. 有D似金庸小說章目: 九華定長天
鹿鼎記劇情:

韋小寶諗緊: 到底幫"九"五之尊好, 定係"天"地會好呢?

silvia_ng    發表於 18-10-10 13:34
pokinponi    發表於 18-10-9 13:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-9 12:58
鹿鼎記劇情:

韋小寶諗緊: 到底幫"九"五之尊好, 定係"天"地會好呢?

小寶mom又諗緊媳婦:

雙兒(華山派弟子) vs 阿珂(長平公主弟子)

silvia_ng    發表於 18-10-10 13:34

ANChan59 發表於 18-10-9 09:47
亦可以選文武雙全的長天!

利申:我是長天的大大大師兄。
大師兄,明年50週年校慶喎

hkpapa852 發表於 18-10-9 08:41
作為男人, 我都唔希望小朋友靠爆發...... 爆發呢家嘢無得控制, 亦無得估計, 最怕係以為爆得掂, 但原來爆完 ...

想靠後段爆發制勝
都要沿路喺領先車群當中,若果留喺主車群想後發力時,領先車群亦都會同時發力。讀書同馬拉松,耐力單車賽一樣需要Momentum/endurance而唔係Sprint。當然,冇能力喺領先車群就冇得好講~

‹ 上一主題|下一主題