用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華定長天?
樓主: fungfung060922
go

九華定長天?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-10-9 00:15
因為大部分女性,都唔希望用爆發力。我係由小一開始,嘗試咗唔同既炆法,終於响五年級完結時,得出呢個結 ...
作為男人, 我都唔希望小朋友靠爆發...... 爆發呢家嘢無得控制, 亦無得估計, 最怕係以為爆得掂, 但原來爆完仲有一段差距
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miffyumiffy 發表於 18-10-8 21:04

九華school report已公佈晒%, jupas網又有各間大學各 ...
其實讀工程出路一向唔差, 尤其係傳統既工程科.

只要考到牌, 收入就會大大提升.

不過, 非傳統既工程科目, 就要小心了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-9 08:41
作為男人, 我都唔希望小朋友靠爆發...... 爆發呢家嘢無得控制, 亦無得估計, 最怕係以為爆得掂, 但原來爆完 ...

讓他爆唔到,他們就會踏入正軌,識得兩手準備。

最好在初中初期發生,不影響中四選科!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

miffyumiffy 發表於 18-10-8 21:04

九華school report已公佈晒%, jupas網又有各間大學各 ...
利申:仔不會讀工程,佢話唔鍾意計數,佢操數只為攞高分

其實出嚟做嘢大家都知, 計既數又點會複雜過學校教個D

而且如果只為避數就唔選工程, 亦非明智

ANChan59 發表於 18-10-9 08:55
讓他爆唔到,他們就會踏入正軌,識得兩手準備。

最好在初中初期發生,不影響中四選科!
所以我只會係"非緊急"關頭俾佢試吓爆

"緊急"關頭就唔好啦!

hkpapa852 發表於 18-10-9 08:57

其實出嚟做嘢大家都知, 計既數又點會複雜過學校教 ...

唔係呀,只係佢由細到大興趣唔起呢方面

我仔小學已經決定大個做咩

hkpapa852 發表於 18-10-9 08:57

其實出嚟做嘢大家都知, 計既數又點會複雜過學校教 ...

我仔十歲已經知道數學好叻,但他決定不會讀數、工程及科學。後來十二歲在英國 IC 上STEM 課程中開竅,有興趣學數學應用於經濟及金融,所以選擇 QFin 。

Elimination 都是一個好的選擇方法,不用太擔心。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IloveJJ 發表於 18-10-9 08:59
係,當然最好唔係靠呢樣,但佢哋無壓迫感就無動力,係坐响度溫,不過溫得好表面好無效率嗰種,反而有壓迫 ...

每個小朋友有不同的學習方法,處理壓力的能力,最緊要他覺得合適及有果效。

IloveJJ 發表於 18-10-9 08:59
係,當然最好唔係靠呢樣,但佢哋無壓迫感就無動力,係坐响度溫,不過溫得好表面好無效率嗰種,反而有壓迫 ...
同我仔一樣差不多先生,樣樣事只交6,7成貨仔,逼到埋牆角就交9成。

hkpapa852 發表於 18-10-9 08:41
作為男人, 我都唔希望小朋友靠爆發...... 爆發呢家嘢無得控制, 亦無得估計, 最怕係以為爆得掂, 但原來爆完 ...

我仔初中好hea, 又冇補習,成績中間偏中上, 高中選科上學期跌一跌,跌咗落中線,但下學期好多科已上番全級50名內

男仔性格好似睇住黎食, 平時掛住玩掛住打機, 到高中先勤力番啲,當然華仁好多勁人由頭帶到落尾,不過唔係我果個

我都唔知佢爆唔爆到, 佢話睇下上學期考試考成點,再決定去補天皇,我覺得佢都係夠用入到佢想入嘅科就算,唔會好勤力想考到爆果種

其實上了中學咁大個,炆定燉唔到家長話事, 正如我仔話大學讀咩科揀邊間U, 都由佢決定,我只係陪佢去睇下,比下意見

hkpapa852 發表於 18-10-9 08:54
其實讀工程出路一向唔差, 尤其係傳統既工程科.

我哋講笑做工程是爛棉衲,就算唔好睇,但保暖!

ANChan59 發表於 18-10-9 09:05
我仔十歲已經知道數學好叻,但他決定不會讀數、工程及科學。後來十二歲在英國 IC 上STEM 課程中開竅,有興 ...

我仔都有興趣Q Finance, 果日陪佢去科大聽講座,但佢話一見statistics又係數,就唔想讀

ANChan59 發表於 18-10-9 09:20
我哋講笑做工程是爛棉衲,就算唔好睇,但保暖!
我仲後悔緊當年一畢業無即刻申請做HKIE會員

IloveJJ 發表於 18-10-9 09:13
哎,所以唔係B1A材料  希望後來會突然殺上。
佢覺得自己只要吾係最差,就吾想咁辛苦。我呢d完美主義者對左佢咁多年由勞氣到無奈接受。

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:22
我仲後悔緊當年一畢業無即刻申請做HKIE會員

做 graduate member 定 corporate member?

你現在都可以申請,不過professional assessment 都有些難度,我指臨場寫 essay ,我都不是一早就諗住揸兜搵食,有咗之後當是一個階段性成果!

kkhon 發表於 18-10-9 09:23
佢覺得自己只要吾係最差,就吾想咁辛苦。我呢d完美主義者對左佢咁多年由勞氣到無奈接受。 ...

Let go.
‹ 上一主題|下一主題