用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華定長天?
樓主: fungfung060922
go

九華定長天?   [複製鏈接]

miffyumiffy 發表於 18-10-8 17:12
兩個都是HKU
20分更加無可能入到HKU Law, 水泡科都未必入到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-8 17:14
20分更加無可能入到HKU Law, 水泡科都未必入到

我冇講20分讀Law, 我話浸大同城大有啲科收生唔高分係我自己上Jupas網睇到

我同仔都唔識人讀城大, 我講20分入工程果個係中大,佢phy 5**, 所以我話weighted grade好緊要

我話仔讀識師兄讀HKU Law同Finance,不是20分

miffyumiffy 發表於 18-10-8 17:20

我冇講20分讀Law, 我話浸大同城大有啲科收生唔高分係我 ...
浸大, 嶺大同教大, 呢三間如果得20分, 仲有較多科目可選擇.

其餘5大, 應該無乜選擇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miffyumiffy 發表於 18-10-8 16:54

果個不是讀九華, 我覺得讀工程好多工做,其實唔明點解 ...
無人話讀工程搵唔到工, 係因為工程系一般收生都較低分, 咪俾人叫水泡科啫, 九華係傳統名校, 有人讀law同finance一D都唔出奇喎, 只係希望大家家長清楚理解學校公布既數字係咩意思啫, 九華好就大家都知既。放心。

little_yolky 發表於 18-10-8 17:30
無人話讀工程搵唔到工, 係因為工程系一般收生都較低分, 咪俾人叫水泡科啫, 九華係傳統名校, 有人讀law同fin ...

可能我好蠢,見大家咁講, 我冇諗水唔水泡,暫時仔入U揀科都是由佢自己興趣行先

我自己都會去下大學open day, 又睇下Jupas網頁學下野, 九華school report數字,我睇落都唔差呀

miffyumiffy 發表於 18-10-8 17:38
可能我好蠢,見大家咁講, 我冇諗水唔水泡,暫時仔入U揀科都是由佢自己興趣行先

我自己都會去下大學open  ...
知5知今年有幾個讀醫?有C兄醫學院吾讀去左外國讀音樂。

miffyumiffy 發表於 18-10-8 17:38

我自己都會去下大學open  ...
咁九華就緊係唔可能差, 否則點做傳統名校呢, 但全港幾百間學校, 有D又勁谷成績, 九華咁自由, 當然唔會去到最好既成績, 呢D係佢既教學理念嚟, 入得去讀既家長當然會認同。去到F5咁大個仔, 大概自己興趣係乜, 幾多分入到咩學校咩科目, 佢最好有個底, 揀多幾個唔同既priorities。呢方面佢可能熟過你添。

kkhon 發表於 18-10-8 17:45
知5知今年有幾個讀醫?有C兄醫學院吾讀去左外國讀音樂。

我唔知呀,問下仔知唔知先

little_yolky 發表於 18-10-8 17:45
咁九華就緊係唔可能差, 否則點做傳統名校呢, 但全港幾百間學校, 有D又勁谷成績, 九華咁自由, 當然唔會去到 ...

係, 佢應該熟過我   

但我自己都會睇下資料,集思廣益

miffyumiffy 發表於 18-10-8 17:59
我唔知呀,問下仔知唔知先
HKU讀law的C兄同仔講佢低form 時成績成pat 屎咁吾知真定假

kkhon 發表於 18-10-8 18:16
HKU讀law的C兄同仔講佢低form 時成績成pat 屎咁吾知真定假

仔都有講,佢識幾個師兄都係咁, 到考DSE勁到無朋友,我諗係華仁文化     

回覆 miffyumiffy 的帖子

水泡係指 JUPAS Adm Score 最低嘅科目吖,唔係指出路。衰/絕 d 講句,連大學都入唔到,談乜出路?工程幾乎係所有大學裡面最低 Adm Score,有讀理科但成績未夠班入「靚科」嘅同學都會「不情願」咁入工程。
BTW,中大寫 Phy 係 Preferred Subjects,weighted grade 應該同其他科一樣,不過 Tier break 果陣,有讀 Phy 會優先一點點。你果位入中大嘅學生,好可能就係 tier break 嘅勝出者,但同 weighted grade 應該冇關。

九華 DSE 成績一定唔會差,始終係傳統名校,收得嘅仔仔都係 Band 1 生。但依家唔少學校選擇性列數據,如果家長唔夠清楚玩法的話,會誤以為係其他數字,淨係 “聯招學位”、“本地升學”、“本地大學” 都有差別了。

miffyumiffy 發表於 18-10-8 18:24
仔都有講,佢識幾個師兄都係咁, 到考DSE勁到無朋友,我諗係華仁文化     
...
C兄加油啊!希望我仔都早日开竅,吾好齋講吾做

kkhon 發表於 18-10-8 18:49
C兄加油啊!希望我仔都早日开竅,吾好齋講吾做

我仔初中都好hea冇補習冇盛,佢成績又唔覺佢有咩問題

佢到中四下學期先勤力番dd, 佢話黎緊考完試會review下邊科要補下習,希望DSE可以更上一層樓, 唔洗讀水泡科     

師弟都加油呀     

kkhon 發表於 18-10-8 18:16

男仔係咁㗎,冇必要用短跑速度跟馬拉松!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-8 20:16
男仔係咁㗎,冇必要用短跑速度跟馬拉松!
你们已跑完或将近终点真替你们高兴,我E家才在起跑線,難免有d担心!我要求好低只求到时有8大的学位。

1998Ruby1998 發表於 18-10-8 18:36
回覆 miffyumiffy 的帖子

水泡係指 JUPAS Adm Score 最低嘅科目吖,唔係指出路。衰/絕 d 講句,連大學都 ...

九華school report已公佈晒%, jupas網又有各間大學各科收生分數, 等埋2018 update, 你講果幾樣本地大學,聯招offer, 都清楚晒

到依家我都唔覺工程好差,我上次去Hkust open day食飯時同同檯讀工程學生吹水, 佢26分入黎, 我覺得讀咩科睇興趣, 唔係跟幾多分去揀自己唔鍾意嘅科,或揀咗低分過自己dse嘅分嘅科驚蝕底咗,今日學識咗仲驚比口臭嘅人話你讀水泡科,年青人都好大壓力

我自己傾向順其自然, 仔大仔世界,佢興趣想讀果科先會讀得好

利申:仔不會讀工程,佢話唔鍾意計數,佢操數只為攞高分

IloveJJ 發表於 18-10-8 23:32
我都覺! 經過5年小學,今年小6,覺得男仔係要最後有壓迫先有效率,俾多多時間佢都無用,係要有壓迫感先爆 ...

我跟太太對阿仔好爆發力完全南轅北轍。

我會相信可以臨尾爆發得到。

但 CEO 覺得要炆牛腩!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

kkhon 發表於 18-10-8 20:42
你们已跑完或将近终点真替你们高兴,我E家才在起跑線,難免有d担心!我要求好低只求到时有8大的学位。:happ ...

男仔好得意,你對佢有信心,佢哋會交到貨,不用太擔心!

如果當年出生率低,入八大、三大唔難。
‹ 上一主題|下一主題