用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華定長天?
樓主: fungfung060922
go

九華定長天?   [複製鏈接]

回覆樓主:

九華今屆DSE 8x%入八大, 應該是1A定1B?

回覆 miffyumiffy 的帖子

你肯定係 8X% 八大聯招,而非聯招學士(3322 率低於 8 成,八大率應該唔會高於呢個數字)?SJC 今年都係 7 成多 d 八大聯招,往年 DGS 都係 7 成左右入八大。九華應該冇咁勁掛?

silvia_ng    發表於 18-10-10 13:21
Arabellahk    發表於 18-10-8 14:07

1998Ruby1998 發表於 18-10-8 03:23

你肯定係 8X% 八大聯招,而非聯招學士(3322 率低於 8 成,八大率應該唔會高於 ...

今年開學日講

早兩年都係7x%

估應該係「本地大學」(包 OU、明德之類),因為九華之前本地大學都係冇 7 成,呢2-3 年 4+成績近似。對比返 4+ 成績,成績近似嘅學校都係 70% 左右入本地大學。更何況 3322 率不足 8 成,冇可能八大有多過 8 成。可惜學校鏟走曬所有校報資料。

1998Ruby1998 發表於 18-10-8 13:57

估應該係「本地大學」(包 OU、明德之類),因為九華之前本地大學都係冇 7 成, ...

早兩年開始Jupas已7成入大學, 今年是8成

唔知你資料從何來, 小兒中五學生, 每年校內有向學生公佈

1998Ruby1998 發表於 18-10-8 13:57

估應該係「本地大學」(包 OU、明德之類),因為九華之前本地大學都係冇 7 成, ...
School report is on their website:  http://admin.wyk.edu.hk/document ... 0%5b14%20Sep%5d.pdf

miffyumiffy 發表於 18-10-8 14:01
早兩年開始Jupas已7成入大學, 今年是8成

唔知你資料從何來, 小兒中五學生, 每年校內有向學生公佈

睇左校內報告,的確係 JUPAS Offer (聯招學位),而不是八大率。JUPAS offer 可包 OU 同 SSSDP。

八大的話,學校會寫 Local UCG funded 喔!

CPLA 發表於 18-10-8 14:12
School report is on their website:  http://admin.wyk.edu.hk/documents/C01%20School%20Annual%20Plans/ ...

thx, 我唔知有呢個表

1998Ruby1998 發表於 18-10-8 14:24

睇左校內報告,的確係 JUPAS Offer (聯招學士),而不 ...

我就咁睇,大部份科目都over 7成人考到4或以上, 中文考到最低要求3都接近8成, 九華全校都讀3科elective, 如果計best 5, 近8成入大學都唔出奇, 尤其依家計weighted grade, 英/數grade ok+一科elective高分, 乘完我唔敢講三大, 八大入其餘是但一間唔難

1998Ruby1998 發表於 18-10-8 14:24

睇左校內報告,的確係 JUPAS Offer (聯招學士),而不 ...
JUPAS Offer只係聯招學位

聯招學位包括8大資助學士, 公大自資學士, SSSDP學士, 同埋城大, 理大同教大開辦既資助副學位 (AD/HD)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miffyumiffy 發表於 18-10-8 15:33

我就咁睇,大部份科目都over 7成人考到4或以上, 中文 ...

要肯定入到8大非水泡/冷門科目, 達3322之餘, 仲起碼要Best 5達24分

20分-23分基本上只能入8大水泡科/冷門科, 公大自資學士同SSSDP學士

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-8 16:44
要肯定入到8大非水泡/冷門科目, 達3322之餘, 仲起碼要Best 5達24分

20分-23分基本上只能入8大水泡科/冷門 ...

例如邊啲叫水泡科?我唔識

我見浸大同城大果啲都唔係特別高分, 我識人讀工程都係20分左右

miffyumiffy 發表於 18-10-8 16:48

我見浸大同城大果啲都唔係特別高分, 我識人讀工程都係20分左右

工程咪水泡科  

1998Ruby1998 發表於 18-10-8 16:52
工程咪水泡科

果個不是讀九華, 我覺得讀工程好多工做,其實唔明點解叫水泡科

仔識師兄讀law, 讀finance之類

miffyumiffy 發表於 18-10-7 19:47
九華今屆DSE 8x%入八大, 應該是1A定1B?

唉!現在的許多中學,在DSE成績上鍾意玩水分。前半個月左右“中基”開放日也有聽到報告了。

miffyumiffy 發表於 18-10-8 16:48

不少工程科都變咗水泡科, 中文Engineering收生中位數都只係Best 5攞21分就得

城大20分會收, 都係無咁吃香既科目, 如IS, Marketing, Building (AD), Architectural (AD)
浸大就多D

miffyumiffy 發表於 18-10-8 16:54

果個不是讀九華
城大law收生中位數都要29分, 20分係無可能

20入到Finance 唔出奇, 睇吓入邊間啫!

hkpapa852 發表於 18-10-8 17:02
不少工程科都變咗水泡科, 中文Engineering收生中位數都只係Best 5攞21分就得

城大20分會收, 都係無咁吃香 ...

我識啲男仔讀完工程做港鐵做建築工程公司,發達冇份,但都係幾好同穩定一份工,真心唔覺有咩咁差

講真除咗讀醫,我諗唔到讀邊科一定有前途

hkpapa852 發表於 18-10-8 17:04
城大law收生中位數都要29分, 20分係無可能

20入到Finance 唔出奇, 睇吓入邊間啫!

兩個都是HKU
‹ 上一主題|下一主題