用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CIAS 宣道國際學校- 學術上會否很緊迫?
go

CIAS 宣道國際學校- 學術上會否很緊迫?

CIAS 宣道國際學校( location at Lai chi kok)- 急問!謝謝各位
因為孩子是mix, 英文好、中文一般,成績好,但有ADHD and Aspergar ,原來讀本地學校,但應付不了太多默書及功課⋯雖然他可以自己做功課及溫書,但因此容易發脾氣⋯但冇其他國際學校有位⋯
1)老師會否很嚴謹?有愛心嗎?
2)學校是份很注重分數?
3)學術上會否很注重?
4)功課每天多少?例如:3年級
5)一連有多少考試?
6)每星期有多少默書、測驗?

回覆樓主

放國際版問問

Maykhera 發表於 18-1-8 10:05
宣道國際學校- 急問!謝謝各位
因為孩子是mix, 英文好、中文一般,成績好,但有ADHD and Aspergar ,原來讀 ...

1. 老師對行為有要求,如行為失當會處理,老師有愛心,亦好friendly.
2. 唔太注重分數,report card只有四個grade, RS, WT, WW, WA. 另外,每課老師會有comment。
3. 學術上, 中文如繁體字班今年改革後比以往淺,今年學校有自家課本,以前同local課程一樣,不過少默書,少背誦。
數學,我参考過其他local school課程,進度差不多,不過因為教學方法不同,無操數,着重concepts同discussion.
4. 功課一日一份math,1page only,
中文生字,造句。英文自己睇書。長假期完全無功課,假期最重要去享受假期。
5. 一年四個學期,無考試,有quiz, 有默書。每教完一課會quiz,不過範圍少,學校學完基本上唔洗點温。

宣道國際學校- 急問!謝謝各位
因為孩子是mix, 英文好、中文一般,成績好,但有ADHD and Aspergar ,原來讀 ...

你是否已有插班offer?
我亦有朋友apply左插班,仲未interview

Monstereasy 發表於 18-1-8 13:01
你是否已有插班offer?
我亦有朋友apply左插班,仲未interview
申請了三年班插班,未約見

回覆 Monstereasy 的帖子

無限感激

回覆 siden 的帖子

謝謝通知,會轉去國際版

CIAS 宣道國際學校( location at Lai chi kok)- 急問!謝謝各位
因為孩子是mix, 英文好、中文一般,成績好 ...

應該是CAIS吧...

回覆樓主

都可以考慮下YMCA港青基信

回覆樓主

CAIS對SEN學生,不是很照顧。
小朋友有同學是sen, 成日見家長。我覺得學校冇咩方法,或冇乜特別的調適俾有關的學生。

回覆樓主

1)老師會否很嚴謹?有愛心嗎?
一DD,有D很嚴,有D幾hea

2)學校是份很注重分數?
其實係。因為D家長很重視。

3)學術上會否很注重?
都幾chur, 小四以上多測驗多功課。D家長要求中文level同local school一樣。

4)功課每天多少?例如:3年級
三年級應該重係reading reading and reading

5)一連有多少考試?
小學沒有考試

6)每星期有多少默書、測驗?
最多試過兩星期內五個默書加測驗

Monstereasy 發表於 18-1-8 12:46
1. 老師對行為有要求,如行為失當會處理,老師有愛心,亦好friendly.
2. 唔太注重分數,report card只有四 ...

請問你小朋友幾年級?

PCMW 發表於 18-1-10 19:58
請問你小朋友幾年級?

G4

Monstereasy 發表於 18-1-10 21:12
G4

唔怪之得。小五開始勁chur 喎!

PCMW 發表於 18-1-10 19:52
CAIS對SEN學生,不是很照顧。
小朋友有同學是sen, 成日見家長。我覺得學校冇咩方法,或冇乜特別的調適俾有 ...

有比support, 亦有見家長見得密,不過係善意溝通同傾改善方法。
要Extra support, 學校容許自己請shadow,亦有social skills class比有需要同學,support teacher亦會定期同學生傾,每學期review進展。

PCMW 發表於 18-1-10 21:13
唔怪之得。小五開始勁chur 喎!

同G4 分別很大嗎? 可以講多少少嗎?比我做定心理準備

Monstereasy 發表於 18-1-10 21:25
同G4 分別很大嗎? 可以講多少少嗎?比我做定心理準備

例如一次social study測驗有20版A4的資料要讀。

PCMW 發表於 18-1-10 21:26
例如一次social study測驗有20版A4的資料要讀。

分別咁大,而家quiz完全考天材,無温過書,連note都無帶返屋企

Monstereasy 發表於 18-1-10 21:30
分別咁大,而家quiz完全考天材,無温過書,連note都無帶返屋企

之後唔得了,有填圖題丶有地圖題丶有特點題丶有歷史題丶有因果題,不同題型炒埋一碟,我見我仔D long question 真係一寫半版紙的我都花左好多時間教佢溫習

PCMW 發表於 18-1-10 21:33
之後唔得了,有填圖題丶有地圖題丶有特點題丶有歷史題丶有因果題,不同題型炒埋一碟,我見我仔D long ques ...

無計,hea左咁耐,遲早要還