用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們 ...
樓主: lingling787
go

KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們會點   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-1-10 11:35
假設有1800人報,老師只想睇200人既申請表。按照EBD成績次第,將1、201、401、601...1601放係同一組;將2、 ...

咁都係會出現問題,引用我小朋友前小學做例子,曾有唔止一個家長分享學校小組討論表現係突出既,曾試過出現同組有起碼2個自己學生,討論中出現佢地當成平時班中表現,令其他學生未能參與,中學面試老師要叫停佢地,好讓其他學生有位加入。但佢地通常都係60%以後成績學生,排位上一定無優勢。前小學老師係分享會亦強調小組討論係該校學生強項。

所以,小組討論好與唔好,未必可以同排位或成績掛勾~~~

mcl203 發表於 18-1-10 11:55
咁都係會出現問題,引用我小朋友前小學做例子,曾有唔止一個家長分享學校小組討論表現係突出既,曾試過出 ...
面試時被叫停基本上已經唔掂,基本上唔會收。DSE都係咁,好多人以為講得越多越好。

王家爸爸 發表於 18-1-10 12:11
面試時被叫停基本上已經唔掂,基本上唔會收。DSE都係咁,好多人以為講得越多越好。

...

預左你咁回~~~

都話左係平時上堂式,即係正常模式下既討論。老師去叫停,係其他學生係正常討論下都入唔到位呀。我小朋友當年考某強直資,佢話無人肯開頭,中間俾佢地入都um um um, i agree, 停左好耐,令佢唔可以做closing ~~~

好似,之前班學生有offer㗎~~~

mcl203 發表於 18-1-10 12:18
預左你咁回~~~

都話左係平時上堂式,即係正常模式下既討論。老師去叫停,係其他學生係正常討 ...
我教小朋友講完之後問其他人點睇,然後望住人哋,等其他人講。

王家爸爸 發表於 18-1-10 12:27
我教小朋友講完之後問其他人點睇,然後望住人哋,等其他人講。

我已分享左,你俾其他人發言,其他人Um Um Um囉,用左好多時間,除非你認為大家都去等係正常~~~

唔好又去左其他人成績可能差,我小朋友考果間直資應該係極高要求的,學生排位我小朋友一定無優勢,我估~~~

王家爸爸 發表於 18-1-10 11:35
假設有1800人報,老師只想睇200人既申請表。按照EBD成績次第,將1、201、401、601...1601放係同一組;將2、 ...
認同,分组時已预设了种子。仔去見某直资,面试信上的#号原来已揭示,老师先個别考核再5人小组讨论,仔说1号表现最好是强校首先考核,老师对1号感覺喜欢,4,5号最后考核面现亦比其他3人冇咁好。另外仔的同学成绩是较后的在其他组是5号。

王家爸爸    發表於 18-1-10 12:54

我覺直資學校亦有揀學校群來收生

回覆 artroboy 的帖子

咁樣? 如果不是強校, 不如唔好著校服IN, 著便服/PE 衫, 博個考官捉錯人. 又或者去太子買套強校超人衫....

王家爸爸    發表於 18-1-10 13:23

Lucifer3960 發表於 18-1-10 13:04

咁樣? 不如唔好著校服IN, 著便服/PE 衫, 博個考官捉錯人.
唔關事,佢地收表已經揀過,點分餅仔。(純估計)

kkhon    發表於 18-1-10 13:28

咁樣? 如果不是強校, 不如唔好著校服IN, 著便服/PE 衫, 博個考官捉錯人. 又或者去太 ...
学校想收的總有佢方法

咁樣? 如果不是強校, 不如唔好著校服IN, 著便服/PE 衫, 博個考官捉錯人. 又或者去太 ...
收完表睇完成绩表已分左set设定,再看面试表现。着乜都吾关事。

呢個諗法令我諗起.....

N年前有位唔係咁熟既有家長帶小朋友去直資小學進行小一面試時, 著埋人地套校服去

最後收咗佢小朋友就周圍同朋友講, 話佢呢個係絕世好方法

其實無需想太多, 衣著正正常常就好了

王家爸爸    發表於 18-1-10 14:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-10 13:53

N年前有位唔係咁熟既有家長帶小朋友去直資小學進行小一面試時, 著埋人地套校服去
咁都得?

王家爸爸 發表於 18-1-10 14:21
咁都得?
依家有D家長真係可以做D好得人驚既嘢...... 扮係人地家長打去學校話放棄offer都有

2jkidsfather    發表於 18-1-10 15:04
王家爸爸    發表於 18-1-10 14:36
HM168    發表於 18-1-10 14:33
Mat_Dad    發表於 18-1-10 14:29
Yanamami    發表於 18-1-10 14:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁咪填表KG名与校服不符

hkpapa852 發表於 18-1-10 14:24
依家有D家長真係可以做D好得人驚既嘢...... 扮係人地家長打去學校話放棄offer都有
...
佢有人地application number咩?学校禁兒嬉求其聽个名就cxl人地个位?

kkhon 發表於 18-1-10 14:27
咁咪填表KG名与校服不符
係著埋去見個間小學既校服呀

王家爸爸    發表於 18-1-10 14:37

hkpapa852 發表於 18-1-10 14:30
係著埋去見個間小學既校服呀
Cosplay

這個我也見過類似情況,去我女小學面試,有個女孩子由頭箍到鞋都係綠色mouth:" />

真係匪夷所思! 教壞子女!
‹ 上一主題|下一主題